Post entry

Hennes&Mauritz: billig tillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är svårt att hitta billiga aktier på börsen idag. Därför bör man satsa på lägre risk, långsiktighet, kvalite och hög direktavkastning. Då tänker man direkt på H&M.

Förra gången jag analyserade H&M kom jag fram till att det var bäst att avvakta. Jag skrev då att det var en stabil aktie vid en fallande börs men att det fanns bättre alternativ vid en stigande sådan. Sedan dess har H&Ms aktie i och för sig stigit men blivit ordentligt ifrånsprungen resten av börsen. Efter årets kraftiga börsuppgång får jag för mig att 2010 kan bli extra riskfyllt för världens marknader och att det välskötta och stabila bolaget därför lockar igen.

Framtid

H&M har alltid varit en stabil tillväxtmaskin. De tidigare årens kraftiga försäljningsutveckling lär knappast komma igen men fortfarande finns det nya marknader att satsa på. Bolaget öppnar stadigt nya butiker vilket bör kunna leda till ökad vinst även om försäljningen i jämförbara butiker inte ökar. En svag dollar brukar också gynna bolaget då inköpen görs i dollar. Den starka historiken tillsammans med en fantastiskt välskött organisation talar för att framtiden inte alls ser mörk ut.

Värdering

H&Ms aktie är inte billig. På dagens börs är det dock svårt att hitta riktigt billiga aktier. Om vi antar att H&M når en vinst på 22 kr för 2010 ger det ett p/e tal på 18. Det är dyrt med tanke på den låga tillväxttakten för tillfället, men inte speciellt dyrt om man ser till aktiens historiska värderingen. Dessutom brukar H&M alltid (välförtjänt) värderas högre än börsen i övrigt. Så också idag men värderingsgapet är inte avskräckande. Med ett lågt beta tal på 0,6 och hög direktavkastning på över 4% har aktien definitivt lägre risk än de allra flesta på börsen. Den starka kassan talar för att direktavkastningen inte bara bibehålls utan även kan öka i framtiden.

Slutsats

Stockholmsbörsen har stigit med ca 48% hittills i år. Det behöver inte alls innebära att nästa år blir dåligt. Men värderingen på börsen har också kommit upp och med den har också risken stigit. Då kan det vara klokt att leta efter en aktie med viss potential på uppsidan men med stark balansräkning, fin historik, hög direktavkastning och defensiva kvaliteer. H&M passar då fint och det faktum att aktien tappat rejält mot börsen de senaste månaderna gör att det bör vara ett bra tillfälle att gå in i aktien. Man får ha modesta krav på den absoluta avkastningen det kommande året men relativt börsen i övrigt bör H&M gå bra.

Rådet blir därför köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?