Post entry

H&M: Tillväxt och utdelning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

H&M föll på årsrapporten trots ökad vinst och höjd utdelning. Det ser ut som ett långsiktigt köpläge.

H&M är som alla börsintresserade vet ett av de mest fantastiska tillväxtbolagen på den svenska börsen. Nu bör det vara ett utmärkt tillfälle att fånga upp aktien som sällan har varit så här billig. Aktien har knappt rört sig det senaste året medan vinsten per aktie har ökat med 14% och utdelningen har höjts med 18%. Till och med under den mest panikartade delen av finanskrisen så var aktien bara marginellt billigare.

FÖRVÄNTAD TILLVÄXT

De senaste 5 åren har vinsten per aktie stabilt ökat med 15% om året. Utdelningen har lika stabilt ökat med 14% om året. Detta trots att vi fått uppleva en ovanligt hård lågkonjunktur. Det senaste årets resultat visar alltså inte upp någon försämring på något sätt utan H&M växer på med oförändrad styrka.

Bolaget förväntar sig fortfarande att man ökar antalet butiker med 10-15% om året. Försäljningen i befintliga butiker borde på sikt stiga åtminstone i takt med inflationen.

Därför borde det inte vara överoptimistiskt att förvänta oss en långsiktig vinstökning i nivå med den vi har sett de senaste 5 åren.

VÄRDERING

2010 års vinst per aktie blev 11,29kr. På dagens kurs på 215 kr blir det ett p/e tal på 19. Det låter inte jättebilligt men på en stabil tvåsiffrig tillväxt är det helt ok och betydligt billigare än H&M handlats historiskt.

En vinsttillväxt på 15% nästa år skulle ge ett VPA på 13kr och då skulle p/e talet falla till 16,5. Det är billigare än många verkstadsbolag med svajiga vinster handlas till idag.

Vad som verkligen gör aktien riktigt billig är dock inte p/e talet utan direktavkastningen. En utdelning på 9,5 kr ger en direktavkastning på 4,4% i år vilket är riktigt bra med tanke på ränteläget. Även om vinsttillväxten mot förmodan skulle falla ordentligt så borde aktien vara nära botten så länge utdelningen inte sänks. Med tanke på den enormt starka balansräkningen lär inte det hända i första taget.

SLUTSATS

En direktavkastning på 4,4% och förväntat vinsttillväxt på 14% skulle ge en totalavkastning på 18,4%. En sådan avkastning skulle motivera ett p/e tal på 27,6 enligt mitt sätt att räkna. (Alltså förväntad totalavkastning * 1,5. Det motiveras av att börsen de senaste 100 åren gett en totalavkastning på 10% och handlats till p/e på i snitt 15.)

Om vi är riktigt pessimistiska och förväntar oss en långsiktig vinsttillväxt på 5,6% om året, vilket alltså är extremt långt under historiska snittet, så skulle vi ändå tack vare direktavkastningen nå en totalavkastning på 10% om året.

Aktien värderas med andra ord för en betydligt lägre tillväxt än vi kan förvänta oss på sikt. På 5 års sikt borde det vara ett givet köp med begränsad risk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?