Post entry

HomeMaid: vinnare på RUT avdraget

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget HomeMaid som specialiserar sig på hushållsnära tjänster har äntligen jobbat upp omsättningen och det börjar synas ordentligen på vinsten. RUT som debatt bidrar till ytterligare reklam för bolaget.

Bakgrund

HomeMaid kom in på börsen 2005, men de har funnits i Sverige sedan 1997. Bolaget är bland de större spelarna inom hushållsnära tjänser och visade senast i 2009-Q4 rapporten hur lönsam denna branch är tack vare RUT avdraget.

Inledning

Efter noggrann genomgång av ett antal av bolagets rapporter har jag kommit fram till följande.

Hushållsnära tjänster står för 78% av omsättningen.

Kontorsstäd står för 12% av omsättningen.

Tvätt (Betjänten AB) står för 7% av omsättningen.

Omsorg står för 3% av omsättningen.

Av dessa växer de hushållsnära tjänsterna (mycket starkt) och omsorg (lokalstäd hos kommuner) medans tvätt och kontorsstäd är konstanta.

Prognos Sett till följande räknar jag på att omsättningen Q1 kommer hamna på 34.850 MSEK och en vinst på 2.9 MSEK. På helåret innebär detta möjlighet att tjäna omkring 12-15 MSEK för ett företag som är värderat till ca: 49 MSEK och som har ca: 15 MSEK i kassan.

En stor anledning till att vinstmarginalerna gått upp senaste halvåret beror på stora synergieffekter. Kostnaderna för administrationen går inte upp i samma takt som omsättningen.

Omsättningen har gått upp kraftigt på grund av dels avdraget för hushållsnära tjänsterna, men också det nya beslutet som gäller från och med sommaren 2009; att avdraget på 50% görs direkt på fakturan mot kunden.

Jag förväntar mig att omsättningen inom hushållsnära tjänster och städuppdrag hos kommunerna fortsätter att växa med 20-25% årligen. Till detta förväntar jag mig ytterligare uppköp av mindre bolag som kan läggas till koncernen när tillfällen ges.

Framtiden

Enligt information från HomeMaid står de för 33% av den vita städsektorn och då är 94% fortfarande svart. Där finns stor potential att växa ytterligare. Som en storspelare på området tar man hjälp av synergier för att hålla kostnaderna låga. HomeMaid är en av få aktörer på marknaden som har tecknat

kollektivavtal.

Tittar vi framåt är det klart att bolaget vill växa inom hushållsnära tjänster för privatpersoner. Det är där pengarna finns. För att lyckas med detta är det kritiskt att avdraget på 50% behålls. Utan detta avdrag är det mycket svårt att konkurrera med svart arbetskraft, även om priserna sänks.

Bolaget har funnits i 13 år så det kommer finnas kvar, men nerdragningar och minskad omsättning kommer försämra

de synergier man kan göra med stordrift.

Efter att ha läst detta kan man tro att hela investerings-caset föll ihop, men så är det inte. Som jag skrev tidigare har bolaget ca: 15 MSEK i kassan. Till årsskiftet 2010/2011 räknar jag med att bolaget har 30 MSEK i kassan vilket per aktie innebär 1.69 SEK. Går valet till Alliansen förväntar jag mig att omsättningen fortsätter att öka och att bolaget fortsätter nyanställa. Varje anställd drar in ca: 350 KSEK i omsättning.

Q1 rapporten kommer att visa siffror i samma anda som 2009-Q4 rapporten. Även om Q1 normalt är svagt så har avdraget direkt på fakturan inneburit att inkomsterna drar efter lite. Debatten om RUT-avdraget bör gynna HomeMaid i att fler fått höra om tjänsten.

Avslutning Med en ny Alliansvinst i september kan vi se vinster på 15-17 MSEK för helåret 2011 och 17-20 MSEK för helåret 2012. Detta för ett bolag som idag exkl. kassan är värderat till 34 MSEK.

En bra investering anser jag. Rejäl potential uppåt värderingsmässigt och en bra fallskärm neråt i form av stark kassa utan några lån.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?