Post entry

HQ Bank: fallande kniv kan bli kursraket

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

HQ-aktien har fallit i stort sett oavbrutet i två månader och först nu kring 66-69 kronor avtar hastigheten i nedgången. Om detta stöd skall hålla emot och uppgången skall starta härifrån kan vi bara spekulera i. När aktien vänder har den bra förutsättningar för att bli en kursdubblare.

Notera: Risken finns att HQ:s tradingverksamhet kommer att kosta bolaget mer än man tidigare befarat. Naturligtvis är det farligt att spekulera i aktier som sjunker som fallande knivar och man skall aldrig drömma om att fånga kniven i fallet. Det kan däremot vara intressant att bevaka aktien, någon gång vänder den upp igen. HQ Bank är en fin och välskött bank som genererat vinster även de år då det stormade som värst kring andra banker.

Vad är det då för orsak att analysera ett bolag som faller som en kniv, inte är blankningsbar och följdaktligen inte läge att göra affärer i? Svaret är enkelt. Ett så pass fint bolag som HQ Bank kommer att reda ut stormen, aktien har tagit väl mycket stryk, vilket är en normal överreaktion och det kan vara lönsamt att lägga upp aktien bland de man väljer att gå igenom varje morgon för att vara beredd när köpsignalen kommer.

Teknisk analys HQ Bank: Aktien ligger sedan den 7 april i en brant fallande trend där hastighet naturligtvis tilltog när beskedet om att tradingavdelningen skall läggas ner kom den 26 maj.

HQ-aktien har fallit i stort sett oavbrutet i två månader och först nu kring 66-69 kronor avtar hastigheten i nedgången. Om detta stöd skall hålla emot och uppgången skall starta härifrån kan vi bara spekulera i, men det brukar inte bli så bra affärer.

När aktien väl vänder upp är det viktigt att ange en stopp loss nivå som INTE ligger långt under 66 kronor, där aktien vid flera gånger tidigare vänt upp. Punkteras detta stöd kan det bli fritt fall, åtminstone ner i första hand 50-kronorsnivån.

Den relativa styrkan i aktien i förhållande till OMX ser för tillfället allt annat än positiv ut och så länge aktien faller och korrelerar med riktningen hos RS-indikatorn bör man hålla sig borta från den.

Ett tecken på att det kan vara en vändning på gång (långskott jag vet, men det höjer spänningen när vi följer aktien framöver) är att tidigare bottnar i kursdiagrammet divergerar mot nuvarande motsvarande nivåer i MACD-diagrammet. Detta kan vara ett tecken på att nedgångstakten är på väg att avta, eller att en vändning är i antågande.

Ett skäl till att bevaka just HQ tills dess att emissionsreglerna blir kända, då måste vi agera efter de spelregler som gäller då. Nu är det intressant att konstatera att den "gummisnodd" som jag alltid bevakar som uppstår mellan 50 dagars glidande medelvärde och kursstaplarna är extremt spänd och kommer att hjälpa till när aktien väl vänder upp, men det kommer jag få flera anledningar att återkomma till.

Sammanfattning: Det är för tidigt att köpa HQ då sannolikheten är stor för att nuvarande stödnivå bryts och då kan vi se fram emot ett fall ner mot i första hand 58 kronor och därefter kan det bära av ner mot 50 kronor. Aktien är intressant när den väl vänder upp, då kan det bli en lönsam affär då negativa nyheter, som i HQ:s fall har en tendens att skapa överreaktioner, vilket nuvarande kursras mycket väl kan vara. Se bara till att placera stoppen på en vettig nivå så att du inte av misstag åker med ner till nästa avsats (använd stöd- och motsånden nedan). Avvakta, men lägg in aktien bland de du bevakar varje morgon, lyftet kommer...

Motstånd: 70,00 / 72,00 / 75,30 / 78,50 / 80,50

Stöd: 66,50 / 65,50 / 62,30 / 59,00 / 58,00

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?