Post entry

IFS: ett försiktigt värderat bolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Konsolideringen på marknaden för affärssystem kommer att fortsätta successivt. IFS senaste rapport var överraskande svag. Bolaget måste åter fokusera på bättre kostnadskontroll för att kunna nå ett bättre rörelseresultat för 2007. Marknadens förtroende för bolaget sviktar. En uppköpsspekulation är den enda som lyfter upp aktien. Medlemmen Oskar Renvall rekommenderar sälj i sin finalanalys.

Läs intervju med Oskar Renvall i vårt forum

IFS är en världsledande leverantör av komponentbaserade affärssystem utvecklade på öppen standard. Genom att erbjuda ett mer flexibelt affärssystem förbättrar bolaget kundernas förmåga att fatta rätt beslut och mer effektivt styra verksamheten. IFS är ett av de svenska bolag som arbetar internationellt.

Affärssystemleverantören IFS redovisade ett svagt första kvartal som inte uppfyllde marknadens förväntningar. Det är en besvikelse för aktieägarna som hoppades på en vändning med bättre resultatsiffror. Nettoomsättningen uppgick till 527 miljoner kronor (547). Justerat för valutaeffekter om 19 miljoner kronor var nettoomsättningen i linje med motsvarande kvartal 2006. Rörelsesultatet efter skatt uppgick till 8 miljoner kronor (21), och resultatet efter skatt blev 4 miljoner kronor (7) vilket motsvarar vinst per aktie 0.02 kronor (0.03).

Men i rapporten finns ett positivt innehåll. Det är underhålls- och supportintäkter som blev lite högre än fjolårets intäkter 158 miljoner kronor (152) vilket är 4% högre än i fjol. Mest negativt i rapporten var kassaflödet efter investeringar som sjunkit till 13 miljoner kronor jämfört med fjolårets 68 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 2% något sämre än i fjol. IFS måste åter fokusera på bättre kostnadskontroll och minska omkostnaderna inom produktutvecklings- och administrationskostnaderna som ökade under de senaste kvartalen.

Konsolideringen fortsätter: Konsolideringen bland affärssystemleverantörer fortsätter. Det är inte så konstigt att denna konsolidering pågår fortfarande. Det gäller att tillvarata och utveckla de värden som finns i bolaget, och påskynda förändring av försäljningsstrategi, driva effektiviserings- och rationaliseringsprogram samt uppnå lönsamhet på sikt. Konsultverksamheten har de senaste åren utvecklats svagt. Det gäller att effektivisera och öka sina marknadsandelar.

En stark organisation:

IFS har under de senaste åren lagt resurser på att vända utvecklingen i de delar av företaget som inte uppnått en tillräcklig lönsamhet och etablera bolaget på nya möjliga framtidsmarknader. Bolaget har vänt utvecklingen i Nordamerika och Europa där verksamheten utvecklades resultatmässigt bättre. Mellanöstern är en relativt ny marknad för IFS där lönsamheten utvecklades mycket positivt och stabilt.

IFS fortsätter utöka verksamheten i lågkostnadsländer under 2007. IFS Indien inkluderades fullt ut i resurspoolen för konsulter. Detta förstärker redan väletablerade utvecklingsenheten i Sri Lanka. Sammantaget för det att IFS nu är bättre rustade för att använda lågkostnadsresurser i en ökad omfattning i deras egen verksamhet och erbjuder dessa tjänster till IFS partners och kunder.

Bolagsbeskrivning och potentiella kunder:

IFS Applications ger snabbare anpassning till förändrade affärsförutsättningar, förenklar integration med andra system och ger kunden frihet att kombinera ledande teknik. Bolaget har över 20 års erfarenhet av implementation av affärssystem med konsulter som har djup kompetens och förstår kundens verksamhet och behov. IFS bidrar tillsammans med partners till att öka användandet av standarder.

Som ledande leverantör av komponentbaserad programvara levererar IFS affärsnytta för företag inom Service & Facilities Management, fordonsindustri, industriell tillverkning, energi och telekommunikation, processindustri, högteknologi, medicinteknik samt flyg- och försvarsindustri.

IFS internationella kundstock innefattar nu en mycket mängd ledande och globalt arbetande företag som använder IFS Applications. Viktigaste kunder: Philips Business Communications, NEC, Systembolaget, Maxon Motor, SiRF Technology, Nolato, US Air Force, V&S Absolut Spirits, Stadium och Grenlands Group.

Viktigaste utgångspunkter för IFS affärsutveckling: * IFS Applications - lösningar för det flexibla företaget

* Konstruerat för att lösa uppgiften

* Vässade konkurrensfördelar

* Minskning av totala flexibilitetskostnaden

Positiva faktorer som talar för IFS:

* Kostnadskontroll kommer att fortsätta tillämpas - bättre fokusering på kostnader

* Ökad försäljningstillväxt för IFS Applications 7

* IFS släpper flera nya versioner för att förstärka konkurrenskraften

* Nya företag väljer byte och uppgradering av sitt system

* Rörelseresultatet ska bli väsentligt högre än fjolårets 120 miljoner kronor

* En fortsatt förbättring av kassaflödet

* En klar uppköpskandidat efter Orcles köp av Hyperion för 3.3 miljarder dollar.

Negativa faktorer som talar mot IFS: * Konsolideringen för affärssystem fortsätter även under 2007

* Konsultintäkterna visar fortfarande en kräftgång eftersom dessa står för drygt hälften av bolagets totala omsättning.

* Brottas med höga kostnader i förhållande till prisläget på produkterna

* Kassaflödet före investeringarna minskar

* Vinstvarning för lägre vinst under 2007

* Uppköpsbud på IFS uteblir

Svag omsättningstillväxt men lägre vinst förutspås under 2007: * Ser en svag omsättningstillväxt för 2007 med 3%. För helåret väntas en omsättning på 2275 miljoner kronor (2209).

* Vinst före skatt blir lägre än 100 miljoner kronor pga stigande produktutvecklings- och administrationskostnader.

* Kassaflödet från den löpande verksamheten för 2007 kommer att sjunka med 15%.

Värderingen: Det finns 270.7 miljoner aktier som till kurs 9.40 kronor har ett börsvärde 2554 miljoner kronor och nettoskulden är noll. Börsvärdet är lite högre än bolagsvärdet. Räknar med att IFS vinst för 2007 landar på 100 miljoner kronor vilket ger ett p/e-tal 25. Det är högt för ett bolag som visar svag tillväxt och marginaler.

Håll ett öga på aktien: * IFS är fortfarande uppköpskandidat trots att aktien sjunkit efter rapporten ser jag inget köpläge i aktien över 9 kronor.

* Vinstvarning sänker aktien

* IFS är en aktie med hög risk som inte bör utgöra ett dominerande eller stort inslag i en balanserad aktieportfölj.

Rekommendationen är sälj med riktkurs 7.50 kronor. Vid uppköp kan aktien stiga mer än +20% högre än riktkursen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?