Post entry

Industrade ökar både vinsten och omsättningen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det lågt värderade Indutrade, uppvisar god vinst och försäljningstillväxt i samtliga underliggande affärsområden.

Indutrade är ett teknikförsäljningsbolag inom industriella komponenter, system och tjänster. produkterna har genomgående ett högt teknikinnehåll. ett antal av dotterbolagen utvecklar, tillverkar och marknadsför

egna produkter.

Koncernen är uppdelad i fyra affärsområden; engineering & equipment, Flow technology, Industrial Components samt Special products, och har närmare 90 dotterbolag i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Holland, Storbritannien, Belgien, Baltikum och Ryssland.

Det första halvåret Kvartal 1:

Indutrade har ett tillväxtmål på 10 procent årligen över en konjunkturcykel. Förvärv lyfte tillväxten till 19 procent under 1 kv. Nettovinsten steg med 22 procent.

Kvartal 2: Industrihandelsbolaget Indutrade ökar både vinsten och omsättningen.

Indutrade redovisar en vinst efter skatt på 150 miljoner kronor för det andra kvartalet i år. Motsvarande period i fjol var vinsten 114 miljoner kronor.

Omsättningen ökade med 18 procent till 1 733 miljoner kronor jämfört med 1 467 miljoner kronor ett år tidigare.

Har genomfört sitt största förvärv sedan introduktionen, Flintec. Bolaget omsätter cirka 275 miljoner kronor och har cirka 1.000 anställda. Vinstmarginalen i bolaget är "god" och ligger över snittet i Indutrades befintliga verksamhet.

FINANSIELLA MåL

l genomsnittlig försäljningstillväxt ska uppgå till 10 procent per år över en konjunkturcykel, varav organisk tillväxt ska överstiga tillväxten i BNP på de geografiska marknader där Indutrade är verksamt, resterande tillväxt ska uppnås genom förvärv.

Under perioden 2003-2007 ökade koncernens nettoomsättning från 3 197 mkr till 5 673 mkr. detta motsvarade en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på 13 procent.

Under 2007 ökade nettoomsättningen med 26 procent, varav cirka 12 procentenheter var förvärvad tillväxt och cirka 14 procentenheter organisk tillväxt.

l Avkastningen på operativt kapital ska i genomsnitt överstiga 25 procent per år över en konjunkturcykel.

de senaste fem åren (2003-2007) har den genomsnittliga

avkastningen på operativt kapital uppgått till 31,7 procent. Under 2007 var den 40,6 procent.

l Nettoskuldsättningsgraden bör normalt inte överstiga 100 procent.

De senaste fem åren har nettoskuldsättningsgraden varierat

mellan 40,0 och 57,4 procent, och alltså med god marginal legat

under 100 procent. Vid årsskiftet 2007/2008 uppgick den till 54,7%.

Värderingsförsök

Resultatet per aktie hamnade på 6.48 kr de sex inledande månaderna 2008, jämfört med 5,08 kr första halvåret 2007.

Avkastningen på operativt kapital ligger på goda 38,5 procent för de senaste tolv månaderna. Det är något bättre än tidigare, när den låg på 37.2.

Samtliga affärsområden har under året haft en god resultattillväxt.

Privata Affärer har en prognos på 10,98 kr för helåret 2008. Jag tror att det är för lågt. Om andra halvåret bara blir lika som det första, så når vi 13 kronor. Det ger ett P/e-tal på 8,5. Även om den sämre prognosen från Privata Affärer, skulle bli en verklighet så är P/E-talet endast tio, för ett stabilt växande företag som uppvisar en förbättring både när det gäller omsättning och vinst. Rapporten bekräftar gällande trend.

Utvecklingen har varit stabil och stigande över en längre tid. Det borde premieras, ur risksynpunkt.

Jag tror att Indutrade har framtiden för sig, och att den positiva tendensen med en kombination av organisk- och förvärvsväxt fortsätter. Rådet är inte svårt att ge. Aktien är köpvärd.

-

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?