Post entry

Insplanet: en bra försäkring

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Insplanet ger investeraren en möjlighet att ta del av ett bolag i en aggressiv expantionsfas utan att utsätta sig for riskerna i den underliggande industrin. Det skiver medlemmen Andre Andrzejsson och rekommenderar köp.

Insplanet förmedlar liv-, olycksfalls- och sakförsäkringar via en internetportal där kunden kan ange information kring vad man vill försäkra sig själv emot. Därefter så tilldelas kunden ett förslag som matchas mot vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. Förslaget som kunden erhåller är det som är mest konkurrenskraftigt i förhallande till pris och det som skall försäkras.

Insplanet arbetar aggressivt för att få kunden att teckna via dem. Ett exempel är att när en kund besökt hemsidan och lämnat sina uppgifter så följs detta upp med ett telefonsamtal direkt efter hemsidebesöket, denna åtgärd minskar risken att kunden lämnar websidan utan att handla. Hos de flesta internethandelsplatser så ligger det största intäktsbortfallet i det faktum att kunden aldrig slutför köpet beroende på alltifrån krångliga köprutiner till rena tekniska problem.

De personer som aktivt jobbar med att följa upp en kunds besök blir betalda per tecknad försäkring. De jobbar med låga baslöner och en provision som inte ligger i närheten av vad man får som t ex livmäklare på Max Mathiessen, dock så har personalen en morot i det att man kan mäkla ett bredare utbud såsom sakförsäkringar vilket inte är något som en traditionell försäkringsmäklare vill ta i pga av de låga provisionsbaserna up front.

Jämför man med en traditionell försäkringsmäklare så går Insplanets provisionsintäkter till största delen direkt in i bolaget och i kombination med en relativt hög personalomsättning så löper man ingen risk att hamna i en situation med en personalstyrka med höga återkommande stockersättningar.

Insplanet har även tittat bortom vad som erbjuds på den svenska försäkringsmarknaden och kan erbjuda försäkringar från utländska leverantörer som vill köpa in sig på den svenska marknaden genom att erbjuda lägre priser än sina svenska konkurrenter, detta ger kunderna en möjlighet att komma väldigt billigt undan utan att Insplanet för den delen försämrar sin intjäning då provisionerna inte påverkas av att ett utländskt bolag vill köpa marknadsandelar genom billigare forsäkringar.

Tillskillnad från den industri vars produkter Insplanet erbjuder så brottas man inte med den negativa cash flow påverkan som ett försäkringsbolag får på kort sikt då en försäkring tecknas. I vissa fall tar det 6 månader att nå break-even på en unit link försäkring efter det att man tagit kostnaderna för administration och provisonsutbetalningar, denna negativa cash flow påverkan var en av anledningarna till varför Skandia började tillämpa embedded value principen så att man skulle slippa visa upp sämre cash flow ju snabbare nyteckningarna ökade.

Individer och företag kommer alltid behöva försäkra sig mot oförutsedda händelser. De produkter som erbjuds på marknaden skiljer sig sällan sinsemellan mer än till priset varför Insplanet är i en perfekt position att opartiskt ta del av en industri vars kunders lojalitet inte sträcker sig längre än tills nästa gång de får ett bättre erbjudande.

Skulle Sveriges ekonomiska tillväxt avta så skulle vi se en ökning av sjuk, olycksfall och arbetslöshetsförsäkringar vilket skulle gynna Insplanets försäljning.

Insplanet borde kunna dubbla omsättningen innevarande och nästa år. Insplanets resultat kan avvika från prognoserna framöver givet den expansionsfas bolaget befinner sig i. I takt med att verksamheten befinner sig i en tillväxtfas så kan det på kort sikt pressa marginalerna då Insplanet kan behöva rekrytera personal för att följa upp webplatsbesökarna, detta kan komma att pareras. I år så kommer man även att kunna se effekterna av de återkommande stockersättningarna vilket kan bidra till ett högre resultat.

Som aktieägare bör man ha en fin resa framför sig med en kursdubblare i hand i mitten av 2008 samt en på lång sikt potentiell uppköpskandidat. Min riktkurs för utgången av 2007 ligger på 40 kronor per aktie.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?