Post entry

Jeeves: en given kursdubblare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jeeves har allt man kan begära av en aktie. Låg värdering, stabila intäkter och stor hävstång på resultatet vid en konjunkturuppgång.

Affärsystemföretaget Jeeves har haft en trist utveckling på börsen de senaste två åren. Men nu kan vara rätt läge att köpa aktien.

Om Jeeves ökar sin omsättning 2010 med 15 % från 180 mkr till 207 mkr och förbättrar sin rörelsemarginal från 8 % till 10 % så framstår aktien som klart köpvärd. Denna utveckling skulle ge ett rörelseresultat på 21 mkr och ett resultat efter skatt på 15 mkr Finansnettot antas vara noll då bolaget har en nettokassa. Denna omsättnings och resultat utveckling ligger helt i nivå med vad bolaget presterat historiskt och är inte alls orimlig. Vid en kurs på 57 kr så hamnar P/E-talet på 11 och ett EV/EBIT på 6,7 ggr vilket känns billigt givet bolagets kvaliteter. Vidare sjunker P/E-talet till 9 om man justerar för nettokassan på 29 mkr. Även EV/sales uppgår till låga 0,7.

En annan styrka i Jeeves affärsmodell är bolagets urstarka kassaflöde. Vid en rörelsemarginal på 10 % så hamnar EBITDA på ca 31 mkr då avskrivningarna lagts tillbaka. Om nettoinvesteringarna är i nivå med 2009 (11 mkr) ger detta ett kassaflöde från rörelsen på 20 mkr. Det starka kassaflödet möjliggör fortsatt tillväxt via förvärv och förbättrar bolagets finanser ytterligare.

Jeeves kan gynnas av den konjunkturoptimism som råder på marknaden. Många företag har senarelagt sina investeringar i affärssystem och kanske börjar marknaden vakna till liv igen. På senare tid har Jeeves vunnit flera nya ordrar vilket kan förbättra sentimentet kring aktien som annars lever en slumrande tillvara på börsen. Vid en återgång till normal tillväxt och lönsamhet bör aktien handlas till P/E 20 (kassajusterat) vilket möjliggör en kursdubbling från dagens nivåer. Som plåster på såren lämnar Jeeves även en hyfsad utdelning på 1,50 kr per aktie.

Positivt

-Låg rörelserisk med stor andel återkommande intäkter

-Styrelse och ledning har väldigt stora aktieinnehav

-Stor hävstång i resultatet vid förbättrad konjunktur

- Bolaget är en given uppköpskandidat

- Stark balansräkning med nettokassa

- Stor strategisk tillgång med Sveriges bästa affärssystem

Negativt

-Extremt dålig likviditet i aktien

- Konsultintäkterna växer snabbare än licensintäkterna

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?