Post entry

Kappahl: ett intressant köp

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kappahl är ett spännande och välskött klädbolag. Aktien handlas dessutom till en mycket låg värdering. Detta talar för köp.

KappAhl är en ledande nordisk modekedja med cirka 3 800 medarbetare och närmare 300 butiker i Sverige, Norge, Finland och Polen. KappAhl designar, marknadsför och säljer prisvärt mode för många människor och riktar sig särskilt till kvinnor mellan 30 och 50 år med familj. Hittills kan man inte säga annat än att bolaget är mycket aktieägarvänligt, inte minst tack vare den finfina utdelningen som kom.

Framtid

Kappahl borde gå mot en ljus framtid. De öppnar stadigt upp nya butiker och kläderna är klart prisvärda, vilket borde kunna hålla uppe försäljningen även under sämre tider. Den mycket intressanta målgruppen där man riktar sig till framför allt kvinnor över 30 med familj bör vara en mycket pålitlig kundgrupp. Även i sämre tider låter man ju inte familjen springa omkring i trasiga kläder.

Bolaget har tuffa tillväxtmål och en tydlig ambition att växa fort. Det syntes inte minst genom Kappahls misslyckade försök att köpa Lindex. Viljan är det med andra ord inget fel på. Inom ett par år är det troligt att vi får se ett annat försök till förvärv. Kappahl har sagt att de siktar på att växa både organiskt och genom förvärv. Detta är bra på sikt för aktieägare och efter hela historien med Lindex vet vi också att de inte tänker betala överpriser för något bolag.

Bolagets marknadsföring har visat sig vara positiv och man fortsätter på den inslagna vägen att ha välkända personer i reklamfilmer.

Kappahl har en högre belåning än jämförbara bolag. Det kan ses som en risk men också som en möjlighet. Det ger vinsterna en hävstång och ger vissa skattemässiga fördelar. Det visar också att ledningen tror på bolagets möjligheter i framtiden.

Risker

Risker finns det naturligtvis gott om i alla klädbolag. Kollektionsmissar, fler konkurrenter eller dålig marknadsföring för att nämna några. Som långsiktig ägare får man vara beredd på sådana saker och därför lämpar sig aktien som en bra bas i en långsiktig portfölj men knappast som enda innehav.

För tillfället ser dock konjunkturbilden ut som det allvarligaste hotet. Om vi går in i en längre lågkonjunktur är närmast omöjligt att säga i dagsläget men Kappahl är bra rustat för att klara en sådan. Målgruppen är stabila kunder och kläderna är inte dyra. Dessutom är det ekonomiskt stabila länder som Kappahl har sina butiker i.

Värdering

Klädbolagen har straffats hårt hittills i år. Sedan årsskiftet har Kappahl, Hennes&Mauritz och Björn Borg fallit betydligt mer än börsen i övrigt. Det känns omotiverat med tanke på att dessa bolag inte är mer konjunkturkänsliga än genomsnittsbolaget på börsen. Jag håller det som mycket troligt att de tar igen detta fall senare i år och bör därmed gå bättre än index från idag.

Min prognons för Kappahl för 2008/09 är 6 kr i vinst per aktie. Till dagens kurs på 52 kr ger det ett p/e tal på 8,7. Det får, även i dagens börsläge, anses som väldigt lågt för en expanderande klädkedja. Ett mer motiverat p/e tal anser jag vara 12-13 i dagens läge. Det skulle i så fall motivera en kurs på 72-78 kr. Nästa utdelning tror jag blir 5 kr. Bolaget ger i så fall en mycket fin direktavkastning på nästan 10 procent. Förra årets utdelning blev ju hela 11 kr så visst finns det hopp om att de fortsätter dela ut pengar till aktieägarna.

Slutsats

Jag vill mena att Kappahl mycket väl borde klara av att uppnå en vinst per aktie på minst 6 kr för helåret 2008/09. Detta grundas främst på en pålitlig kundgrupp, prisvärda produkter samt att man öppnar flera nya butiker.

Bolaget är välskött och VD sitter på ett mycket stort aktieinnehav vilket oftast är bra för övriga aktieägare. Jag tycker redan bolaget har bevisat sig mycket aktieägarvänligt inte minst genom den fina utdelningen tidigare i år. Värdering är mycket låg och direktavkastningen mycket hög.

Jag säger köp om Kappahl och sätter riktkursen på 78 kr för December 2008. Det är en uppgång på 50 procent från dagens nivå.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?