Post entry

Kinnevik: Innehav som levererar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett företag vars innehav visar god tillväxt och intressant framtidsutsikter för de nyinvesteringar företaget gjort.

Investmentbolaget Kinnevik har under det senaste året kunnat se sina innehav växa. I företagets portfölj återfinns bland annat Tele2, MTG, Millicom, Metro och Korsnäs, varav det sista är onoterat. Vidare har investeringar gjorts i jordbruksbolaget Black Earth Farm som är verksamt i Ryssland. Kinnevik verkar därmed på marknader som telekom, media, kartong- och papper samt jordbruk.

Företaget i siffror

Företaget har stärkts under 2009 då rörelsemarginalen uppgick till 10 (5,2) %, räntabiliteten på eget kapital 50,2 (-69,8) %, soliditeten ökade till 78 (66) % och skuldsättningsgraden sjönk till 0,2 (0,4) ggr. Likaså bolagets tillgångar ökade till 53 240 (35 871) Mkr vidare ökade Kinnevik aktiens substansvärde till 162 (92) kr. Företagets intäkter ökade med 8,7 % och årets resultat blev 16 373 (-25 762) Mkr.

Vad gäller företags likvida ställning så framgår det i årsredovisningen att koncernens likvida medel (inkl. kortfristiga placeringar och tillgängliga krediter) uppgick per den 31 december 2009 till 3 942 Mkr, och per den 31 december 2008 2 031 Mkr.

Av ovanstående framgår att företaget visar en starkare ställning efter förlust året 2008.

Innehav

Tele2 Erbjuder produkter och tjänster för såväl fast som mobil telefoni och har 27 miljoner kunder i 11 länder med fokus på Ryssland, Östeuropa och Norden. Tele2 har utvecklats väl vad gäller mobila tjänster och fortsatte att öka under 2009. Intäkterna ökade till 39 265 (38 272) Mkr, och nettoresultatet uppgick till 4 555 (2 433) Mkr. Antalet GSM-licenser ökade i Ryssland till 2 947 000 varav 1 898 000 ifrån nya regioner. I takt med att mobiltelefonimarknaden ökar ses en försämring för fast telefoni. Företaget spås en fortsatt positiv utveckling med hjälp av satsning på 4G, nya innovativa mobiltjänster och ett nyförvärv (51 %) av den kazakstanska mobiloperatören NEO varpå Tele2 har rätten att köpa återstående 49 % om fem år.

MTG Är ett internationellt medieföretag med den näst största spridningen i europa av radio- och TV-verksamhet. MTGs Viasat Broadcasting är den största fri- och betal-TV-operatören i Skandinavien och i Baltikum. 2009 redovisade MTG sin högsta omsättning, men i nettoresultatet (-2008 Mkr) ingick kostnader av engångskaraktär som uppkommit vid förvärvet av Nova Televizia 2008. MTG:s cash cow Viasat Broadcasting uppvisade en försäljningstillväxt om 6 % vilket är ett resultat av långsiktiga investeringar och en effektiv verksamhets struktur.

Millicom

Erbjuder mobiltelefonitjänster till alla marknadssegment i 13 länder i Latinamerik och Afrika. Millicom bedriver även kabel- och bredbandsverksamhet i fem länder i Centralamerika. Nettoresultatet uppgick till 851 (518) Mkr och antalet mobilabonnenter per 31 december 2009 uppgick till 33,9 (27,7) miljoner. Verksamheter i Kambodja, Laos och Sri Lanka har skett under 2009. Millicom har lanserat Tigo som skall erbjuda mobiltjänster i Rwanda där det företagets nät har en täckningsgrad på 50 %.

Metro Är världens största internationella dagstidning och publiceras i över 100 större städer i 18 länder runtom i Europa, Nord- och Sydamerika och Asien. Under 2009 har omstruktureringsarbete pågått och verksamheter som saknat potential har lagts ned i ett försök att stärka lönsamheten. 2009 levererade Metro, trots svag annonsförsäljning, förbättrad lönsamhet.

Korsnäs Är ett företag verksamt inom förpackningsindustrin, kartong och papper. Företagets intäkter under 2009 ökade till 8 039 (7 396) Mkr. Företaget har dock påverkats negativt av den nedåtgående konjunkturen och såg en svag efterfrågan men stabiliserades under året och lyckades trots det öka leverensvolymerna för pappers- och kartongprodukter 4,1 % till 1 034 (993) Kton. På grund av strejk har tillfälliga produktionsstopp under 2010 skett. Fråga uppstår hur pass omfattande dessa har varit uppstår, dock torde det ej påverka företagets verksamhet i vidare utsträckning i jämförelse med den svarare efterfrågan under 2009.

Bedömning

Kinneviks portföljbolag är starka tillväxtbolag med positiva siffror. Tele2 och Millicom verkar inom samma segment på olika marknader, varvid båda företagen redovisar tillväxt vilket får betecknas som högst intressant när världskonjunkturen ljusnar. Fokus ligger starkt på Ryssland och Baltikum vilket kan ses som hög risk i ljuset av ”Baltikumkrisen”. Jag vill dock understryka att man bör skilja mellan marknad och marknad. Då nya innovationer upptäcks och möjliggörs för mobilabonnenterna ökar också ett behov. Ökar behovet torde också en efterfrågan hos mobiloperatörerna synas vilket det görs i Tele2:s redovisning. Antalet GSM-licenser ökar och nysatsningen på 4G lär bli intressant för dagens mobiltelefonanvändare vilket i sin tur ökar företagets intäkter från diverse tjänster.

Korsnäs, industribolaget, synes likaså gå en ljus framtid till mötes när konjunkturen förbättras och industrierna ökar takten. Att bolaget har klarat lågkonjunkturen väl vittnar lite om dess stabilitet och effektiva verksamhet.

Sammanfattningsvis består Kinneviks portfölj av högst intressanta bolag med god tillväxt, och med fokus på omättade marknader så som Östeuropa. Jag har ej redogjort för bolagets nya investeringar. Dock bör nämnas att Kinneviks investering i mikrofinansiering, online och jordbruk blir oerhört intressant att följa. Kinneviks strategi är att finna bolag med potential är en sak som jag tycker flera investerare borde se som något positivt. För att företaget skall kunna utvecklas finansiellt sett krävs ständigt arbete med att analysera dels de befintliga innehavens svagheter och styrkor (för att nämna Metro där annonsförsäljningen sviktade men tack vare effektiviseringar lyckades levererade en rekordbra kvartalsrapport), men att också söka nya marknader och nya strategier. Mikrofinansiering och riskkapitalfond i Nigeria är indikationer på att det här företaget tänker ”Outside the box”.

Bolaget handlas med en substansrabatt, mellan 25-30 procent. Ledningen har som mål att sänka den genom att på sikt höja utdelningen och även därigenom öka intresset för aktien. Kinnevik aktiens kurs per den 13 maj 2010 står i 127,75kr. Rekommendation öka.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?