Post entry

Latour: utrymme för att göra betydande investeringar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Substansrabatten är nu på 30 procent, samtidigt som Latour laddar för nya affärer.

Latour är ett blandat investmentbolag. Storägare i bl.a. Assa Abloy och Securitas, dessutom ett femtiotal helägda företag. Har ökat ägandet i Nederman från 10 till 23 procent. Ägandet i HMS Networks har ökats på till 10,6 procent.

Finansmannen Gustav Douglas kontrollerar Latour B, samt Säki.

Våren har varit aktiv.

Köp har skett i kökstillverkaren Nobia, larmföretaget Niscayah och industriautomationsföretaget HMS Networks.

Aktieförsäljningar av affärssystembolaget IFS och Securitas Direct.

Det kommer fler affärer under hösten. Finanschefen Anders Mörck flaggade under tisdagens telefonkonferens för att Latour har "utrymme att göra betydande investeringar".

Ett förslag på affär som kan vara i sikte, är ett nytt uppköpsförsök i Niscayah. Bolaget har gått tillbaka ordentligt samtidigt som huvudägarna Gustav Douglas och Melker Schörling har köpt aktier.

Orderingången är god i industri och handelsföretagen, upp 12 procent, januari till juni, varav 7 procent är organisk tillväxt. Affärsområdet Handverktyg gjorde fyra förvärv.

Det största affärsområdet, Luftbehandling, har ökat orderingången med hela 32 procent, varav 18 procent organiskt. Affärsområde Hydraulik utvecklas bra och orderingången har ökat organiskt med 18 procent.

De sex affärsområdena har en rörelsemarginal på 10,4 (9,4) procent.

Resultatet efter skatt, för koncernen, minskade med 3 procent till 413 miljoner kronor. För det första halvåret uppgick resultat efter skatt till 1.190 miljoner kronor 2008 (577). Omräknat per aktie är det 9:08 kronor (4:39).

För ett år sedan låg substansrabatten på tio procent, nu har den ökat till 30 procent. Börsvärdet är därmed lägre än tillgångarna minus nettoskuld. Det kan tolkas som att aktiemarknaden inte tycker om sammansättningen av de underliggande bolagen i Latour.

Kursnedgången under våren ligger på 25,6 procent, att jämföra med att börsen har backat 23.

Latour B. är ett gott val i en långsiktig aktieportfölj. Företaget är aktieägarvänligt, direktavkastningen god, och aktiviteten betydande. En substansrabatt som är mer än dubbelt så hög som i fjol är, enligt mitt tycke, omotiverat mycket.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?