Post entry

Lundin Mining: helt klart ett litet guldkorn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lundin Mining är ett utav de små guldkornen på Large cap listan. De senaste månaderna har bolagets aktie rusat närmare 161 procent.

Lundin mining är ett gruvbolag som har gruvor lite överallt i världen. De bryter ut alla sorters metaller ur jordskorpan tex zink, koppar, guld och silver. Två av deras gruvor finns i Sverige. Den ena är Storliden där de bryter zink och koppar den andra är Zinkgruvan där de bryter silver, zink och bly.

Bolagets viktigaste metaller som de exporterar är koppar och zink. Analytikerna trodde att de skulle gå med förlust på kopparn med ungefär 219 Mkr under det gångna året. Men bolaget visade styrka och överträffade analytikerna med 151 Mkr. Förlusten landade på 68 Mkr.

Aktien har rusat därför att de förra kvartalsrapporterna var överlag mer positiva en väntat. Zink och koppar priset har ökat sen slutet av mars. Enligt styrelseordförande Lukas Lundin så var kursen alldeles för låg vid 5 kr då han själv passade på att öka i bolaget.

I april 2009 gemförde de en nyemission för att ta in mer kapital och fylla på kassan med pengar som många ägare oroat sig för att den inte skulle räcka. De fick in ungefär 1,3 miljardkronor. Detta var den snabbaste och enklaste lösningen för bolaget villket lättade lite på spänningarna. När bakerna ser att Lunding mining fyllt på kassan så vågar de låna ut yttligare till dem.

Detta ska ni hålla koll på så kommer ni att se när aktien kommer stiga ytterligare. De låga priserna på råvarorna gör att aktien tappar värde. När vi ser en vändning på råvarumarknaden så kommer vi se att aktien kommer att ta fart igen. Håll extra koll på zink och koppar efter som de är deras huvudsakliga export. När efterfrågan på råvaror stiger så är det också ett tecken på att marknaden håller på att återhämta sig alltså att företag etc börjar köpa in mer för att höja produktionen.

På långsikt tror jag att aktien kommer att stiga rejält när efterfrågan på råvaror ökar. Gruvorna kommer att gå på högvarv igen.

Andra kvartalet : När uppgifter för andra kvartalet släpps så kommer vi se om Lundin Mining lyckats att bromsa upp förlusterna ytterligare. Om de lyckas så kommer vi att se en kort positiv utveckling av aktien.

Under sommaren tror jag att vi inte kommer se någon större förändring. Jag tror inte att aktien kommer att tappa värde. Den kan nog leta sig upp på en 30 kr om det blir en lugn och stabil sommar. Efter som de flesta råvaror brukar sticka upp i pris under sommaren.

Framtiden : Om 5-20 år tror jag att företaget kommer att utvecklas och bli betydligt större på marknaden. Att exporten av deras varor kommer att dubblas. När jag säger dubblas menar jag när vi var på toppen av den högkonjunkturen. Detta grundar jag på den snabba expationen och industrialiseringen i den östasiatiska länderna så som Kina och Indien. Kina är i dagsläget världens mest befolkade land men enligt studier så ska Indien gå om Kina 2030. Med den snabba invånartillväxten kommer Indien bli ett utav världens nya supermakter. När länderna får bättre infrastuktur och ekonomi blir levnadsvillkoren betydligt bättre och vi har oss ett nytt industriland.

Min rekomendation är köp. Glöm inte att hålla koll på råvarorna och andra kvartalsrapporten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?