Post entry

Lundin Mining: inför Q2-rapporten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Extremt nedpressad kurs, lågvärderat bolag, extremt många blankade aktier samt goda utsikter för en bra Q2-rapport talar för en uppgång närmaste tiden.

Lundin Minings (Lumi) kurs är extremt nedpressad senaste året. Miningindex ligger +/- 0 senaste året (S&P mining index), metallpriserna är stabila, bolaget går med bra och ökande vinster och har ett marknadsvärde på nettotillgångarna på bara 60% av bokvärdet.

Lumi är exponerat på lite olika sätt mot metallpriserna. Många har för sig att zink är viktigast, eftersom tonnaget är störst där. Men kopparn kostar 4 ggr så mycket per ton. Koppar är största försäljningsvärdet, ca 60%, sedan zink, ca 25%, sedan bly ca 10% och silver.

Kopparpriserna har gått upp jämfört med förra året, medan zink och bly gått ner. Det förefaller dock som om metallpriserna är stabila i nuläget.

Samtidigt har dollarn sjunkit en del (ca 7% ned för q2 jämfört med för ett år sedan) och kostnaderna ökat. Sammanfattningsvis tror jag q2-rapporten kommer visa en viss försämring av resultatet.

Man kan lämpligen jämföra med andra gruvbolags utveckling. Ett kanadensiskt bolag som rapporterade igår, Hudson Bay Minerals, har jämförbar storlek med Lumi. Har ungefär samma produktionsprofil som Lumi (zink och koppar), har varit nedhandlat rejält på börsen. De rapporterade igår en vinst på 0,26 dollar/aktie, mot året innan då den var dubbelt så stor. Rapporten mottogs med glädje och kursen upp nästan 10% igår - marknaden hade oroat sig för negativt resultat. Ytterligare uppgångar sker kortsiktigt, tror man.

Jag tror Lumi kan redovisa en liknande utveckling, man gick med 0,20 dollar/aktie i vinst i q1-08, vilket var ungefär samma som året innan. Marknaden fick glädjefnatt när q1 rapporterades och handlade upp kursen kraftigt (ca 35% i maj-08), men sedan dess har den dalat ännu mycket lägre.

Börsvärdet är 12 Mdr för Lumi och egna kapitalet är 23 Mdr, så det är faktiskt neråt 50% marknadsvärdering av nettotillgångarna. Lumi är vad Warren Buffett skulle kalla "a deep value play" - det finns mycket värden i bolaget. Bolaget är också mycket lågt belånat.

Lumi är en av de hårdast blankade aktierna på Torontobörsen, den 15 juli -08 var hela 31 miljoner aktier blankade. Det kan bli en mycket intressant kursutveckling i Lumi om vi får en hygglig rapport och blankarna måste kasta in handduken.

Sammanfattningsvis är det svårt att förstå varför kursen är så nedkörd jämfört med andra miners. Idag är Lumi ett lågvärderat värdebolag med goda vinster och en närmast ofattbar potential när Tenke börjar producera koppar på allvar nästa år (världens kanske största koppar och koboltfyndighet, helt oexploaterad, Lumi har 25%). Jag tror vi har en vinnare här, svårt att se att den ska pressas lägre nu.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?