Post entry

Malmbergs: handelsgrossist som klarar lågkonjunktur

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Malmbergs är en liten handelsgrossist med god räntabilitet på eget kapital, och en övertygande soliditet. God vinsthistorik, låga investeringsbehov.

Malmbergs Elekriska är grossistförsäljare av elartiklar. Dotterbolag finns i Norge, Danmark, Finland och England. Malmbergs är uppdelad i tre produktionsområden. Elmaterial, Gör det själv marknaden och tillfällig el/ Bygg Ström.

Resultatet det andra kvartalet blev 0,59kr att jämföra med 0,40kr.

Första halvåret:

Resultatet efter skatt ökade med 7 procent till 15.648 miljoner kronor. Per aktie ökade resultatet till 1,96kr (1,82kr). En liten försämring kunde noteras beträffande avkastning på eget kapital. Från 27,5 procent till 26 procent. Samtidigt ökade soliditeten till goda 55,1 (47,8) procent.

Varulagret är likartat. Antalet anställda, ca 160, är oförändrat. Däremot har nettoinvesteringarna har minskat rejält, från 7,845 miljoner till 2,154. Satsningar pågår för att skapa en ny och ändamålsenlig internetbutik. De investeringar som är planerade är en effektivisering av lagerverksamheten samt fortsatt etablering av nya proffsbutiker.

Malmbergs Elektriska är ett av få bolag på Stockholmsbörsen som drar nytta av en låg dollarkurs. Tack vare att importen sker i dollar, och försäljningen i andra valutor.

Konjunkturstabilitet

Bolaget kan betecknas som ganska konjunkturstabilt och välskött. Den svaga byggindustrin påverkar resultatet negativt, samtidigt som bolaget har en betryggande soliditet och starka finanser. Rapporten indikerar att intjäningsförmågan består, även om tillväxten avtagit. Förutsättning finns för att aktieägarna även i fortsättningen skall kunna se fram emot en god direktavkastning. Senast låg den på 2,50kr eller 5,4 procent.

I årsredovisningen framgår att Malmbergs har tredubblat vinsten sedan 2003. De senaste fem åren har Malmbergs växt med 10 procent årligen. Den svaga marknaden gör det lämpligt att vara lite försiktigare och istället räkna med en tillväxttakt på 5 procent. Som nämnt ligger vinsttillväxten för närvarade på 7 procent räknat på de första sex månaderna. Målsättningen är att växa organiskt.

Kursnedgången öppnar för köp, i ett redan tidigare lågt värderat företag. En årsvinst kring 4 kronor ger ett p/e-tal på drygt 11.

Aktien kostade 81 kronor för tolv månader sedan. Nu har kursen backat med hela 43 procent. En delförklaring är att marknaden räknar med en låg tillväxttakt. Inga större investeringar krävs och sortimentet säljer bra trots den svaga byggkonjunkturen. När byggbranschen på nytt tar fart, kommer volymvinsterna. Jag tänker mig att då kommer Malmbergs Elektriska åter att nå 80 kronor.

----

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?