Post entry

Medivir: ett händelsrikt år väntar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2010 kommer bli ett händelserikt år för Medivir. Jag räknar med positiva studieresultat, milestonebetalningar och nya samarbetspartners. Häng med från början innan det är försent!

10 argument som motiverar köprekommendationen

1. Under 2010 kommer nya resultat angående det grymt spännande projektet TMC-435 mot hepatit-C.

2. Hepatit-C är en sjukdom där det finns stora medicinska behov där inget av nuvarande läkemedel har specifik aktivitet mot hepatit-C viruset.

3. TMC-435 har förutsättningar att bli en blockbuster = >1 miljard USD per år.

4. Om TMC-435 når ända fram kan de gissningsvis få 5-10% av försäljningen utanför Norden i royalties och 100 % i Norden. Nuvärdet av diskonterade kassaflödena för enbart detta projekt är 5 gånger högre än Medivirs totala börsvärde.

5. Under 2010 kan det bli ett avtal gällandes deras osteoporosläkemedel (en katepsin-k hämmare). Benskörhet är en jättemarknad. Här finns andra läkemedel men katepsin-k hämmaren har teoretiska fördelar.

6. Flera intressanta projekt i tidig fas där flera av dem kan komma med positiva nyheter (Alzheimers, KOL, HIV).

7. Aktien är i stigande trend

8. Aktieanalytiker på bankerna har köprekommendation.

9. Medivir är ett välskött bolag med bra track record och 20 års historik. Börsvärdet är endast 2 miljarder vilket kan mångdubblas om TMC-435 håller vad det lovar.

10. Under 2010 kommer Xerclear mot läppherpes att börja säljas och företaget bygger upp sin nordiska försäljningsorganisation. Jag räknar även med att de hittar en internationell partner för denna godkända och klara produkt.

Om Medivir

Medivir är ett välskött forskningsbolag med stora visioner. Medivirs målsättning är att bli ett vinstgivande läkemedelsbolag med egen försäljningsorganisation på den nordiska marknaden. Det pågår fyra projekt i fas II och två i fas I. Därutöver pågår ett flertal prekliniska projekt. Bolaget har nyligen registrerat Xerclear mot läppherpes (= Liten marknad) men det visar att bolaget är kapabelt att ta en produkt hela vägen till marknad. 2010 blir ett spännande år för deras kandidat inom hepatit-C. Hepatit är en stor marknad och detta projekt blir avgörande för Medivir. Att det finns flera andra projekt i tidig fas samt bolagets track record begränsar fallet vid ett eventuellt misslyckande. Visst är det en lottsedel men jag köper i alla fall en liten lott.

Vad krävs för att lyckas på 2010-talet?

2000-talet har inte varit roligt för läkemedelsindustrin. De flesta stora företagen har inte lyckats ta fram tillräckligt många storsäljare, myndigheterna har hårdare krav för att godkänna läkemedel och många länder gör allt vad de kan för att begränsa förskrivningen av nya läkemedel. Med all rätt handlas bolag som Astrazeneca till en mycket lägre vinstmultipel än för 15 år sedan. Nu gäller det för företagen att komma med läkemedel som otvetydigt tillför värde och där det inte finns några alternativ, allra minst läkemedel där patentet har gått ut. Hepatit-C är ett sådant område vilket gör Medivir mycket intressant.

Hepatit-C

Uppskattningsvis 175 miljoner människor har hepatit-C. I Sverige registreras ungefär 3000 nydebuterade varje år och prevalensen är 45 000. Hos 70-80% av patienterna blir sjukdomen kronisk. Kronisk hepatit leder till levercirros hos 30 % av patienterna som kräver transplantation. Dagens behandling som består av interferoner vid akut sjukdom och tillägg av ribavarin vid kronisk sjukdom har uppenbara brister. Endast 50 % blir botade i västvärlden. Denna kombinationsbehandling innebär en hel del biverkningar vilket innebär att många patienter inte kan fullfölja behandlingen. Det är även värt att notera att varken interferoner eller ribavarin har någon känd specifik verkningsmekanism mot HVC.

Nya läkemedel som verkar direkt på hepatit-c virus kan alltså ge en hel del förbättringar. Det är ungefär 40 nya läkemedel inom 3 olika klasser under utveckling— proteashämmare, nucleosidpolymerashämmare, och icke-nucleosidpolymerashämmare. De här läkemedlena attackerar hepatit-C viruset från olika vinklar och tros ge synergistiska effekter vid kombinationsbehandling. Med största sannolikhet kommer behandlingen av hepatit-c att bli en cocktail av läkemedel med olika verkningsmekanism för att undvika resistens (jämför behandling av HIV). Vertex som har ett av hepatit-C läkemedlena har exempelvis köpt ett företag Virochem som har ett kompletterande läkemedel. Medivir har förutom TMC-435 även en nukleosidpolymerashämmare tillsammans med sin partner Tibotec (J&J) i tidig preklinisk fas. Avtalet för den produkten är att Medivir får 137 miljoner Euro om läkemedlet når marknaden + royalties och rättigheterna för den nordiska marknaden. Milestone betalningar kan komma

2010 !.

Medivirs substans TMC435 mot hepatit

Spana gärna in de presentationer om TMC-435 som finns på Medivirs hemsida. Läkemedlet befinner sig nu i fas IIb. Läkemedlet har mycket lovande data både vad gäller effekt och säkerhet. Preparatet verkar ha en del fördelar jämfört med de andra konkurrenterna som är under utveckling. TMC-435 ges en gång om dagen och har en kortare behandlingstid. Avtalet med Tibotec /J&J kan ge upp till 272 miljoner Euro + exklusiva försäljningsrättigheter i Norden och gissningsvis 5-10% i royalties från övriga världen.

Antag att det blir en blockbuster med över 1 miljard USD i årsförsäljning. Pegasys, ett interferon som används vid hepatit-C från Roche säljer för ungefär 12 miljarder SEK per år så det är rimligt.

Vad är sannolikheten att ett läkemedel i fas II godkänns? Vissa siffror brukar ange att ungefär 30 % av läkemedlen som börjar fas II studier går vidare till nästa fas. För fas III är siffran kanske 70 %. Detta måste man ha med i beräkningarna och inse att läkemedelsutveckling är högriskprojekt. TMC-435 har klarat fas II a och är nu inne i fas II b. Hittills har allt sett bra ut både vad gäller effekt och biverkningsprofil. Resultat för fasII b

borde komma

2010 !

Vad är det värt? Jag har i min beräkning antagit att TMC435 blir godkänt 2013 och försäljningen visar kraftig tillväxt fram till 2018. Det året ger egen försäljning och royalties en inkomst på ungefär 1 miljard SEK. Sammantaget ger nuvärdet av hela produktens livscykel ett nuvärde på 9 miljarder SEK. Jag diskonterade kassaflödet med en diskonteringsränta på 50 %. Kanske borde jag ha haft en högre diskonteringsränta med tanke på den höga risken. Hur som helst skall värdet jämföras med Medivirs totala börsvärde som är cirka 2 miljarder kronor.

MV-710 (Katepsin-K hämmare) mot benskörhet, artros och benmetastaser Benskörhet är en jättemarknad med tanke på att varannan 75-årig kvinna lider av denna sjukdom. Lägg därtill patienter med skelettmetastaser eller myelom inser man hur stor den marknaden är. Marknaden domineras idag av de så kallade bisfosfonaterna. Patentet har idag gått ut för marknadsledaren alendronat och dygnskostnaden är under 1 krona. Om Medivir lyckas nå hela vägen kommer de eller deras eventuella partner vilja ha ca 15-20 kronor per dag. Det gäller att den extra kostnaden visar sig ge besparingar för samhället, d.v.s. att det är kostnadseffektivt. Jag är skeptisk till det även om det teoretiskt är intressant. En katepsin-k hämmare påverkar inte benomsättningen negativt som bisfosfonaterna gör och kanske kan vissa biverkningar undvikas (osteonekros i käken m.m.). Värt att notera är att Merck ligger steget före med deras katepsin-k hämmare odanacatib (fas III). Att komma ut som nr 2 på marknaden är svårt, speciellt om ettan är Merck (

www.merck.com). Om deras produkt är bra kommer inte nummer 2 på marknaden nå någon större framgång såvida inte den kan visa på kliniskt relevanta fördelar eller ett klart lägre pris. ”The winner takes it all” Medivir har dock goda möjligheter att hitta en partner som är beredda att göra ett försök.

Det borde ske 2010 ! Detta skulle kunna ge milestone betalningar och royalties.

Aktieanalytiker Enligt DI 2009-12-19 har samtliga aktieanalytiker som följer Medivir köprekommendation.

Stigande trend Spana själva in trenden för det senaste året! The trend is your friend!

Xerclear En svaghet i min analys är att jag inte har räknat på värdet av deras nya munsårsmedel. Jag tror dock inte på någon större försäljningsframgång innan de har börjat visa på en hyfsad försäljning. Förutsättningar finns dock för att de hittar en finansiellt stark partner som kan se till att marknadsföringen kommer igång.

Det borde ske 2010 !

Konklusion: TMC-435 är superintressant. Företaget har flera produkter i pipeline vilket givetvis begränsar fallet om TMC435 misslyckas. Att investera i ett bolag som Medivir är förenat med hög risk och skall endast finnas i en väldiversifierad portfölj. Jag tror på TMC435 och jag tror på Medivir.

Blandade referenser

http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/1/13231/LKT0948s3254_3260.pdf

http://www.intermune.com/wt/itmn/protease_inhibitor

http://www.va.se/magasinet/2007/11/genombrott-efter-sex-ar/

http://www.xconomy.com/boston/2009/04/25/vertexs-telaprevir-passes-test-in-tough-to-treat-hepatitis-c-patients/

http://www.achillion.com/PL/pdf/1625_0905.pdf

http://www.nasdaq.com/MorningStarProfileReports/VRTX_USA.pdf

http://hcvdrugs.com/

http://www.hcvadvocate.org/hepatitis/hepC/HCVDrugs_2009.pdf

http://www.cptech.org/ip/health/royalties/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?