Post entry

MSAB: ett köpläge uppstod

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

MSAB rapporterade ett förhållandevis svagt Q3, men mestadels beror detta på engångskaraktärer. Förhoppningsvis visar det sig att omsättning och vinst fortätter öka och därmed kan denna rapport tolkas som ett tillfälle att öka i aktien.

MSAB rapporterade 2009-10-23 med en rapport för Q3 2009. Marknaden reagerade kraftigt på rapporten och sänkte aktien med nästa 10%. Vid första anblicken helt rättvist. Rapporten såg ut så här:

Tredje kvartalet

  • Nettoomsättningen ökade med 3,3 procent till 13,8 (13,4) mkr
  • Rörelseresultatet uppgick till -0,1 (4,9) mkr
  • Resultat efter skatt uppgick till 0,1 (3,5) mkr
  • Resultat per aktie uppgick till 0,01 (0,19) kr

Januari - September

  • Nettoomsättningen ökade med 22,4 procent till 49,6 (40,5) mkr
  • Rörelseresultatet uppgick till 8,7 (14,2) mkr vilket motsvarar en rörelsemarginal på 17,5 procent jämfört med föregående år då rörelsemarginalen uppgick till 35,0 procent
  • Resultat efter skatt uppgick till 6,0 (10,1) mkr
  • Likvida medel samt kortfristiga finansiella placeringar uppgick vid periodens slut till 34,9 (38,2) mkr
  • Resultat per aktie blev 0,34 (0,57) kr
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 3,8 (10,3) mkr

Sett till enbart Q3 2009 så verkar bolaget har "stannat upp" fullständigt och det är nästan katastrofsiffor; oförändrat omsättning, ingen vinst, mycket försämrade marginaler.

Läser vi vidare i rapporten kommer förklaringarna snabbt och det mesta beror på:

  • ökat personal för att starka införsäljningen på nya marknader.
  • Ej levererade produkter med anledning av längre leveranstider.
  • Tillfälligt extraerbjudande om uppgradering till bundle pack via ett förmånligt erbjudande. Detta medför en initial kostnadsökning vilken ärav temporär karaktär hänförlig främst till innevarande år, men skall leda till högre licensintäkter.

Bolaget har nu även "nått taket" vad gäller prodkutionen inom dom egna leden och håller på att sjösätta ett program där produktionen skall utföras externt. Detta beräknas vara klart 4. kvartalet.

Glädjande är även att bolaget under Q3 har en orderingång som är 71% högre än under kvartal tre 2008. Personalökningen är även klar nu och förväntas vara i nivå med att klara av den väntade omsättningsökningen. Tyvärr finns nog inget att göra åt rörelsemarginalen för tillfället då konjukturen och konkurenter ej tillåter detta. Det positiva är att kunderna väljer MSAB´s produkter trots dårliga tider och billigare produkter. Det tyder på mycket bra kvalitet och fortsatt förhoppning om ökad omsättning och på sikt även något bättre marginaler.

Med detta i handen tror jag vi kan förvänta oss ett mycket starkt kvartal fyra från MSAB. Om vi ser i backspegeln så omsatte bolaget Q4 2008 23 miljoner och då bolget tidigare sällan har haft mer än 2-3 veckors leveranstid så är säkerligen dessa i stor del hänförliga till orderingång Q3 2008. Att bolaget når upp i en omsättning kring 35-40 miljoner Q4 2009 ses inte som någon pmöjlighet. För helåret 2009 skulle det bli en omsättning kring 85 - 90 miljoner. Med en vinstnivå i storleksordningen 12-14% efter skatt borde vinsten hamna i intervallet 10-12 miljoner. Det skulle visa att bolaget är på rätt spår och ett p/e tal kring 20.

Bolaget har då tagit kostnader i år som borde visa sig i lönsamheten nästa år och med en förväntat omsättningsökning kring 20-30% 2010 kommer helt andra siffror att uppvisas under nästkommande år.

För den chansinriktade köper man på sig aktien nu efter rapportfallet, medans den mer försiktiga inväntar rapporten för kvartal 4 där bolaget förhoppningsvis kan visa att man är på rätt spår och att den externa tillverkningen av produkterna löper smärtfritt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?