Post entry

NCC: vad är hållhaken?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

NCC är billigt. Fem gånger årsvinsten och en direktavkastning som har möjlighet att nå 12,5 procent. Då undrar man finns det något hot eller hållhake?

NCC - Byggbolag med fokus mot Norden men har också verksamhet i Baltikum och Tyskland. Det nya målet för avkastning på eget kapital efter skatt är 20 procent och kassaflödet ska vara positivt före investeringar.

Rapporten indikerar en vinst på 17 kronor per aktie för helåret. Hösten är den starkaste intjäningsperioden. Det ger ett rekordlågt p/e tal på fem. Dessutom är direktavkastningen sannolikt över tio procent. År 2008 gav bolaget sina aktieägare totalt 21 kronor, varav elva var ordinarie utdelning. Minst hälften av resultatet delas ut, dvs en kontant dosör på 9 kronor är inom räckhåll.

Vad är då hållhaken?

* Byggbranchen är svag. Bostadslånekrisen i amerika har skapat oro inför konjunkturen och många har dragit ned på investeringstakten. Det drabbar samtliga byggrelaterade bolag.

* Första halvåret byggstartades drygt tusen bostäder jämfört med 2000 förra året. Analet osålda lägenheter är dubbelt mot tidigare. Nu efterfrågas endast de projekt som har god kvalité.

* Nettoskulden i NCC ökar och är nu något över bolagets egna kapital.

* NCC har en exponering på 17 procent gentemot den finska marknaden. Detta kan jämföras med att Skanska och Peab endast har sju procent. Skanska har redan aviserat en markant avmattning i Finland.

* Finländska byggbolaget YIT har vinstvarnat. Orsaken är att den finländska bostadsmarknaden är på väg att packa ihop ordentligt. Efterfrågan på bostäder i Finland har minskat ytterligare och byggvolymerna i Baltikum är nu lägre än den tråkigt låga nivån i halvårsrapporten. Räkna med att även NCC kommer att drabbas.

* Vinstvarningen i det finska byggbolaget YIT kommer endast en dryg månad efter halvårsrapporen. Det är en indikation på att läget är allvarligare än många först tänkt sig.

* Byggmarknaden har redan rasat i Danmark och Norge. Även där har NCC sina tentakler.

Den som är långsiktig köper NCC och rider ut stormen. Direktavkastningen är lockande och en slags trygghet för att kursen skall stabilisera sig. Blir den 11 kronor, som under våren 2008 så är den lockande 12,5 procent av pengarna.

Den som är försiktig avvaktar till dess att finländska byggmarknaden visar tecken på ett tillfrisknande.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?