Post entry

Neonet: okänd liten tungviktare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Neonet är ett litet, snabbväxande bolag med fin lönsamhet. Huvudverksamheten är att leverera tjänster för direkthandel på globala marknader, en het marknad i vilken Neonet är världsledande. Medlemmen Chulito rekommenderar köp.

ALLMÄN INFORMATION OM BOLAGET

Neonet erbjuder handelssystem och mäklartjänster i bred utsträckning världen över. Kunderna består i huvudsak av mäklarfirmor, hedgefonder och investmentbanker och finns i ett tjugotal länder. I nuläget erbjuder man handel på 26 marknadsplatser, en siffra som dock lär växa inom de närmaste åren då kunderna ständigt efterfrågar handel på nya marknader. Nyligen har handel på asiatiska börser introducerats med oerhört positivt gensvar. Inte långt efter introduktionen hade nämligen japanska bolag seglat upp på topplistan över de bolag Neonets kunder handlat mest i. Av någon besynnerlig anledning har bolaget dock slutat presentera statistik på sin hemsida, eventuellt efter påtryckningar från hedgefondförvaltare.

Företaget har i huvudsak två inkomstkällor, den första är egenutvecklade licensbaserade systemtjänster, Neonet XG (eXchange Gateway). XG är en helhetslösning där Neonet ansvarar för mjukvara, hårdvara, infrastruktur, drift och övervakning. Grundtanken med Neonet XG är att kunderna ska slippa använda flera handelssystem och istället samla all handel på en plattform. Något som både underlättar och sparar pengar, varför XG är mycket eftertraktat bland finansiella aktörer världen över. Inte för länge sedan fick Neonet en stororder från Handelsbanken på just XG-lösningar. Neonets andra inkomstkälla är Agency Brokerage, vilket kan liknas mer vid en ”vanlig mäklare” och där intäkterna består av courtage.

BRANSCHEN, MARKNADSPOSITION OCH UTSIKTER Neonet är marknadsledande inom branschen och besitter stor kompetents och expertis. Bland annat erbjuder företaget smarta ordertyper och algoritmer, vilka är mycket eftertraktade bland institutionella investerare. Exempelvis så har bankjätten Citigroup nyligen tecknat avtal med Neonet för att få rätten att använda deras algoritmer. Neonets handelstjänster utger sig för att vara snabba, pålitliga, smidiga och användarvänliga. Möjligheten finns alltid också att koppla in de mest avancerade funktionerna som finns att tillgå på de finansiella marknaderna i dagsläget.

Neonet handlar aldrig för egen räkning, ett oberoendebevis som uppskattas av många kunder (framförallt känsliga hedgefonder). Bolaget rankades nyligen av Institutional Investor magazine top 10 av 1000 mäklare inom global trading, något som förstärker påståendet att Neonet är marknadsledande och levererar bra tjänster till sina kunder. Många spår ett volatilt 2007, vilket kommer att generera mer courtageintäkter och troligtvis en ännu starkare underliggande efterfrågan för investeringar i hedgefonder, Neonets viktigaste kundgrupp.

LEDNING, ANSTÄLLDA, ÄGARE OCH INSIDERINNEHAV

Neonets vd Simon Nathanson, ordförande Staffan Persson och styrelseledamoten Gerard Versteegh äger alla tunga poster i Neonet och det faktum att samtliga kraftigt ökat sina innehav så sent som förra månaden är ett gott tecken på att det går riktigt bra för Neonet.

Att bolaget dessutom nyanställer ett flertal personer förstärker detta faktum. Staffan Persson är överlägset största ägare med 18,2% av kapitalet. Denna ägarbild spär också på chansen till uppköp och frågan är om vi får se en repris av vad grundarna/storägarna i Tradedoubler gjorde och cashade hem till fördel för institutionella ägare? Det finns även goda chanser att några av de större kunderna, Handelsbanken och Citigroup, köper upp Neonet eftersom bolaget kan ses som ett bra komplement till deras egen verksamhet.

VÄRDERING

Q4 2006 hade Neonet en tillväxt med 45% (jämfört med samma kvartal föregående år), intäkterna landade på 114,2 msek och, kassaflödet var starkt och vinsten blev 17,8 msek efter skatt. Neonets långsikta mål är att senast 2010 ha ökat intäkterna till 800 Mkr och ett resultat före skatt på minst 200 mkr. Detta är något som jag tror kan infrias betydligt tidigare än så, till och med redan 2008.

Min prognos är att Neonet 2007 ökar intäkterna med 40% och eftersom efterfrågan på framförallt asiatisk aktiehandel varit så stark samt att licenspengar börjar strömma in så tror jag att rörelsemarginalen kan landa på 25% (23% 2006).

Detta skulle alltså ge intäkter på 556 msek och en vinst på dryga 97 msek efter skatt (VPA 1.55 kr) och följaktligen ett p/e tal på 17,5 sett till dagens kurs. Med tanke på Neonets marknadsledande position, höga tillväxt, starka kassaflöden och fina marginaler så är ett p/e tal på 25 inte orimligt. Detta är även i linje med det genomsnittliga p/e talet för branschkollegor i USA. Med p/e 25 blir alltså kursen för Neonet 38,75 kr, vilket innebär en uppsida med 42% från aktuell kurs.

RISKER OCH FARHÅGOR

En börsnedgång skulle inte påverka Neonet särskilt mycket och det är snarare mäklare med inriktning på privatpersoner (läs Nordnet och Avanza) som drabbas av negativt en sur börs. Faktum är att många av Neonets kunder är hedgefonder, vilka historiskt sett ofta haft ett stort inflöde av kapital under börsnedgångar och därmed kommer ha ett större behov för Neonets tjänster. En längre tid av börsnedgång skulle alltså knappast påverka Neonets intäkter negativt men en långvarig lågkonjunktur kan ha viss negativ inverkan på Neonets tillväxt. Vid lågkonjunktur skulle Neonets kunders vilja att investera minska, vilket skulle leda till lägre efterfrågan främst påi XG-lösningarna.

Dock kommer bolaget med säkerhet påverkas betydligt mindre än genomsnittets på börsen. Vidare så står Neonets renodlade mäklarverksamhet naturligtvis för risken att bli prispressad av konkurrenter, men eftersom Neonet redan i nuläget är måna om att erbjuda sina kunder konkurrenskraftiga priser så är risken liten. Det finns även en viss (men minimal) risk att bolaget stäms av kunderna om något skulle gå galet, vilket skulle orsaka stora problem för lilla Neonet.

SLUTSATS

Neonet är ett mycket intressant, underanalyserat bolag med oerhört fördelaktig risk/reward ratio. I dagsläget finns en ypperlig möjlighet att köpa ett marknadsledande bolag med hög tillväxt och god lönsamhet utan att behöva betala skjortan eller ta särskilt stora risker.

+Låg värdering sett till bolagets tillväxt, lönsamhet och kassaflöde.

+Intressant och expansiv marknad i vilken Neonet är världsledande.

+Relativt låg risk för bakslag sett till den stora potentialen.

+Stort insiderägande och goda chanser till uppköp.

-Viss risk att tillväxten avtar i lågkonjunktur.

Rekommendation: Köp, riktkurs 38,75 kr innan årets slut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?