Post entry

Net Insight kraftigt övervärderad!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hög tid att sälja Net Insight som stöttats på en hög nivå trots svag orderingång.

Net Insight säljer växlar till fibernätverk och har en teknik som alltmera tar över på marknaden för att sända ostörda signaler. Tekniken passar mycket bra för att skicka videosignaler med mycket hög upplösning. I många år har aktieägarna haft tilltro till aktien.

Många av oss har väntat sig att ett riktigt genombrott ska komma och aktiekursen har under de sista 3 åren varit mycket hög.

Företaget har ständigt brett ut sig över världsmarknaden och erhållit en hel del intressanta order från bland annat OS i Kina som leasade utrustning under OS. Nu finns kontor i både USA, Asien och i Sverige och Net Insight är ganska etablerat och välkänt. Gamla kunder kommer tillbaka och köper mera utrustning och på sikt ser det mycket bra ut. Under de sista åren har omsättningen ökat kvartal för kvartal.

I och med finanskrisen och den allmänna nedgången tycks Net Insights försäljning ha minskat till en nivå som är svår att lämna i nuvarande klimat. De senaste kvartalen har omsättningen försämrats. I det innevarande kvartal Q3 har det visserligen kommit några order men det ser tunt ut. Det blir inga större order utan bara ett antal tilläggsorder. Vi har länge väntat på den stora genombrottsordern, men den tycks inte komma. Det verkar som investerarna har dragit öronen åt sig och väntar på att allt ska vända.

Ingenting pekar på en snar vändning utan jag tror att juli, augusti och september fortsätter med samma negativa trend som vi haft under det första halvåret då omsättningen fallit till cirka 110 miljoner. Hela 2008 hade man en omsättning på 274 miljoner och förväntningarna på en ytterligare omsättningsökning har varit stora hos dem som stöttat aktien under lång tid. Aktien har ett stort stöd av inbitna aktieägare som har gett Neti B ett starkt stöd under hela året trots en tydlig kräftgång. Straxt innan den förra kvartalsrapporten för Q1 stod aktien i 4,27 och efter en dålig rapport har stödet fortsatt och kursen har hela tiden ökat och varit uppe nära 6 kronor för att i dag stå i 5,20. Det finns ingen koppling mellan den här höga kursen och orderingången och heller inte i några förväntningar på något stort som skulle ligga nära i tiden. Orsaken till stigningen kan bero på låg omsättning i aktier samtidigt som den burits upp av aktieägare som trott på en nära framgång.

I augusti kommer Q2 att redovisas och det blir troligen en omsättning understigande 50 miljoner kronor. Vid redovisningstillfället 28 augusti ser det ut som att vi samtidigt kommer att få ett mycket magert Q3. Om Q3 också skulle bli dåligt har vi en tydlig nedgång tre kvartal i rad. En vändpunkt ligger då nära när de trogna aktieägarna kommer att tappa intresset för Neti B och börjar sälja av. Den här aktien stöds av en hel del lycksökare och en del trading förekommer i Net Insight. Om detta skulle ske i slutet av augusti så har vi ett kraftigt fall att vänta. När tradarna väljer andra objekt och kursen sjunker under många dagar blir det svårt för mindre och belånade aktieägare att sitta kvar. Jag är ganska säker på att kursfallet blir enormt när Q3 ska redovisas. Fallet kommer att börja redan när det visar sig att juli gav få och små order. När sedan de tre första veckorna i augusti visar samma tendens blir fallet ännu kraftigare. Mitt tips är att omgående sälja av Net Insight innan den dåliga trenden blir uppenbar för alla. Ingenting annat än en jätteorder kan få kursen att stanna kvar på mycket höga 5,20 med ett p/e tal som är bland de högsta på börsen. Utan stöd kan aktien inte fortsätta att finnas kvar på den här nivån. När mer information om Q2 och Q3 uppenbaras så går kursen mycket snabbt från 5,20 till 2,50 redan innan 1 oktober. Fallet blir stort men när nivån 2,50 uppnåtts finns en balans som bättre beskriver vad aktien egentligen skulle vara värd. På sikt när de dåliga tiderna har passerat och kunderna börjar investera i sina nät kan Net Insight i stället bli en mycket bra investering. Den tidpunkten ligger längre fram i mitten av 2010. I nuläget gäller att sälja sina Net Insight som kommer att bli ett mycket osäkert kort inom några få veckor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?