Post entry

Nibe: gamla arbetssätt och nya tider

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nibe har fått en hel del stryk på börsen sedan den forna tillväxtgunstlingen vinstvarnade. Bolaget har fallit i omgångar och det har gått att läsa flertalet tolkningar av vad som hänt och varför maskinen hackar. Men nu börjar fallet sakta in och aktien börjar se billig ut, vid 40 kronor. Allrahelst som bolaget deklarerade på årsstämman att man tänker återgå till ett beprövat arbetssätt, som markant reducerar risk och kapitalbindning.

I pressen har det gått att läsa att Nibes problem skulle vara slopade statliga bidrag för energibesparingsåtgärder, från svenska staten. Det har också hävdats att det skulle vara den globala uppvärmningen, som så många pratar om. Men det är knappast någon av dessa för Nibe agerar på femtontalet marknader, varav svenska staten kontrollerar en (viktig, men ändå) och även om vi skulle få nollgradigt om vintrarna behöver vi ändå värma våra hus.

Vad är det då som ger detta avbräck?

Mitt svar är nog dessvärre ganska enkelt och måhända till och med lite oexotiskt: det handlar om en försämrad konjunktur, som gör att gemene man inte vågar göra den där investeringen i en värmepump eller än värre, en lyxig braskamin (affärsområde brasvärmes rörelseresultat tog en rejäl smäll Q1 2008). Man har dessutom de sista åren byggt stora lager under vår och sommar, som sedan sålts av under hösten, vilket fungerat alldeles utmärkt så länge efterfrågan funnits där. Nu dalade den kraftigt och fallande efterfrågan och stora lager, ja det är ett problem.

Man tog konsekvenserna på stämman och drog ner risk/kapitalbindning genom att tillkännage en återgång till en arbetsmetod från 90-talet. Istället för att bygga lager ska man anställa och därmed växla upp produktionen under sommarmånaderna. På så sätt ska man få fram produkterna till hösten utan att binda upp kapital i samma utsträckning.

Köprådet, på medellång sikt bygger just på detta. Idag ser man nämligen att Nibe söker folk, vilket är ett kvitto på att ledningen lever det de predikar och minskar bolagets risk. Denna riskminskning finns nämligen, enligt min mening, inte inprisad i kursen, eftersom marknaden skrikit om kris. Kursen bör vända någonstans kring 40 kr, ev. något längre söderut, men inte mycket.

Det ska dock poängteras att även om det finns en uppsida är den inte massiv på kort eller medellång sikt. Att man anställer tolkas av vissa som att en annalkande våg av efterfrågan är på gång, men så tror jag tyvärr inte är fallet. Söker man en större uppsida och besitter lite tålamod torde den finnas i aktien på 1-2 års sikt, med tanke på bolagets planer och den kraftigt nedsatta kursen.

Bolaget har nämligen inte slutat tala om en fortsatt aggresiv förvärvstakt och även om man under 2007 inte gjorde så många avslut som tidigare år, finns ambitionerna fortfarande där. Låt oss också upehålla oss en stund vid ett av dessa förvärv, nämligen det i Ryssland. Ryssland har en kraftigt växande medelklass och en inhemsk efterfrågan som får snålvattnet att rinna. Man har också en i grunden protektionistisk marknadspolitik, vilket vi senast såg på chockhöjda timmertullar. Nibe har inte bara möjligheten att sälja på den ryska marknaden, genom sitt ryska förvärv, utan också en bas för att agera inom Rysslands gränser. Detta är en fördel som få verkar medvetna om men som ger chanser till bra tillväxt, till minimal risk.

Oavsett tidshorisont är rekommendationen köp, med tanke på dagens kurs. Som alltid kan marknadspsykologin ha ett finger med i spelet, åtminstone på kort sikt, men väljer man 1-2 års horisont bör denna faktor spela mindre eller omvänd roll.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?