Post entry

Nokia: ett nytt Kodak?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är flera experter som anser Nokia vara billigt och därmed köpvärt. Jag tänker inte bestrida att Nokia är billigt då det är helt sant men jag vill hävda att det i dagsläget är befogat. För att beskriva Nokias nuvarande situation med ett ord förefaller sig ”besvärlig” vara lämpligt. Frågan är om Nokia kommer kunna vända trenden och återta sin position som marknadsledare eller om detta blir ”sagan om Kodak version 2”?

Under många år var Nokia marknadsledande på mobiltelefoner i både mellan- och till viss del i de exklusiva segmenten. Nokia var även mer än ofta förstavalet när operatörer skulle bygga nät. Men under de senaste åren har de tappat det mesta av sin forna glans och denna negativa utveckling accelererar.

Nokia består av Devices & Services, Nokia Siemens Networks samt NAVTEQ. De två förstnämnda områdena svarar för över 95% av totalen.

Vad gäller Devices & Services är det tydligt att både lojalitets och preferensmåtten fallit kraftigt för Nokia, vilket oundvikligt lett till omsättningsfall. En stor del av detta tillägnar jag smartphone utvecklingen och därmed framförallt Apples generella framgångar samt Android mjukvaran. Även Nokias envetna försök med Symbian samt att de nästan helt missat pekskärmsframfarten. Det spås att upp mot 70% av alla telefoner kommer vara så kallade smartphones inom ett par tre år och i detta segment saknar Nokia helt fäste. Nokias preferens tros ha sjunkit från ca 30% till 10% vilket kommer leda till att de får köpa sina kunder dyrt framöver.

De som fortfarande använder telefoner med tangentbord använder till stor del Nokia men även i hög grad telefoner från Blackberry (RIM), Motorola osv. Det förefaller rimligt att ”tangentbordbordstelefoner” (om något) kommer vara de som används av personer i tjänst och då lämpar sig Blackberry mycket bättre. Om Nokia skall återuppstå på mobiltelefonimarknaden måste de återfå konsumenternas förtroende genom att leverera bra telefoner samt en värld av ”appar” osv. Jag tror även de måste acceptera att Symbian är en enorm ”sunc cost” och byta till Android.

Vidare har Nokia tappat ”high end” marknaden till bla Apple, HTC, Samsung mfl. Detta hade de nog kunnat hantera men nu har de även börjat tappa det strategiskt viktiga mellanklass segmentet till billigare och bättre uppstickare från Asien.

På nätsidan möts NSN (Nokia Siemens Networks) av stenhård konkurrens från både Ericsson men framförallt från Huawei. Huawei har expanderat i en ryslig takt och bolag som Ericsson och Nokia kan inte matcha deras pris. För att göra det ännu svårare verkar Huawei även hålla hög kvalitet. Nokia har visserligen genom NSN en kunnig organisation men det är uppenbart att de tappar fotfäste, framförallt på nybyggnation av nät. Via gamla serviceavtal och annat har de fortfarande en hel del underhållningsuppdrag men detta borde minska i takt med att de nya näten ersätter de gamla. Visserligen kommer aldrig operatörerna bara använda sig av en leverantör men Nokia har inte alls samma position som tidigare.

Nokia har haft en mycket deprimerande utveckling för sina aktieägare de senaste åren. Tyvärr har detta varit befogat. Ledningen har varit kusligt blinda för konkurrenternas framfart och flertalet strategiskt felaktiga beslut har tagits. Nu har ledningen bytts ut och förhoppningsvis har den nya andra tankar än den tidigare. Det som talar för detta är att nya CEOn Stephen Elop kommer från Microsoft och därmed har han enorma kontakter inom branschen. Å andra sidan har Microsofts operativsystem för mobiler inte varit någon framgångssaga.

I rapporten som släpptes den 27e januari kan man se att intäkter och marginaler börjar se bättre ut. Å andra sidan går preferens och kundnöjdhet rakt ner i källan vilket med tiden talar för högre kundanskaffningskostnader och därmed lägre marginaler samt eventuellt prissänkningar. Nokia handlas till ett P/E tal 2010 runt 16 samt P/E 2011 runt 12. Om Nokia får ordning på sin devices del kan det snabbt bli en dubbling av kursen men likaså kan kursen halveras.

En grov liknelse skulle kunna göras mellan Nokia, IBM och Kodak. IBM försökte utveckla sitt egna operativsystem men tillslut valde de istället Microsoft. Kodak å andra sidan höll kvar i det förflutna för länge och vägen tillbaka är ännu inte klar. Frågan är således vilket av dessa två Nokia blir? Nokia har definitivt potentialen men då måste en hel del gammalt i form av åsikter, system och modeller tas bort samt nya partnerskap bildas.

Peter Lynch menar att vi ”normala människor” har alla möjligheter att se marknaden innan analytiker och i förlängningen Mr Market gör detta. Nokia är ett perfekt Lynch case – om NI märker att era vänner, folk på flygplatser, personer i filmer etc börjar använda Nokia telefoner och verkar gilla dem kan det definitivt vara läge att köpa denna aktie men tills dess avråder jag er då risken är påtaglig att Nokia blir ett nytt Kodak.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?