Post entry

Nordic Mines: när är det köpläge?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Förväntningarna är höga, men när är det egentligen köpläge? Nordic Mines kurs är starkt förknippad med priset på guld. En analys behöver därför inkludera en bedömning av framtida guldpris.

Runt om kan man läsa om många som tror (och hoppas) på ett ständigt stigande pris på guld. Till saken hör naturligtvis dollarns ställning, en starkare dollar leder till ett svagare guldpris.

Analysen grundar sig på förmodan att dollarn kommer att stiga något under den närmsta tiden och att en starkare dollar leder till ett svagare guldpris. Dollarfaktorn samt andra faktorer leder till ett sjunkande pris på guld. En dipp på ca 10% kan vara rimlig, vilket skulle ge ett guldpris på ca 950 USD/ounce för nästa år. Priset kommer antagligen stabilisera sig ett tag på den nivån. Just det förmodade guldpriset får också stöd av bl.a. den franska investmentbanken Natixis analys av framtida guldpris.

Tittar man på Nordic Mines tillgångar så är av naturliga skäl majoriteten i immateriella tillgångar. 1/3 av dem är kända, 2/3 indikerade. En grov uppskattning ger ett substansvärde på ca 12 kr/aktie. Då ska man komma ihåg att då det gäller immateriella tillgångar av detta slag så kan de snabbt ändras, både till det bättre som det sämre då tillgångarna är, som sagt, immateriella och bygger till mångt och mycket på analyser.

Det kan då vara bättre att se till bolagets möjligheter till att göra vinst. Nordic Mines tillgångar ligger på en guldhalt på ca 2.33 g/ton malm. Kan tyckas vara mycket, men i jämförelse med andra guldproducenter runt om i världen så ligger det, visserligen utvinningsbart och ekonomiskt försvarbart, i minsta laget. Jämför man liknande guldgruvprojekt så blir bedömningen därför att det kommer kosta i genomsnitt ca 600 USD att utvinna en once. Detta ger ett uppskattat netto på ca 350 USD/ounce.

Slår man ut den inkomsten på en förmodad realistiskt produktionstakt, minus andra omkostnader för bolaget, så är min uppskattning att Nordic Mines vinst kommer ligga ganska stabilt i framtiden på ca 1-2 kr/aktie. Ibland med förekommande dippar p.g.a. tillfälliga bakslag. Riskerna är i och för sig alltid många med bolag av detta slag, men styrelsen i sig och bolagets historiska utveckling borgar säkerligen för framgång, om än inte till den höga grad som kursen ligger på nu. Jag förväntar mig att under 2012 alt. 2013 kommer de första utdelningarna komma på ca 10-20% av vinsten.

Köpläge, enligt min bedömning, är det därför vid ca 20 kr. Tills kursen närmar sig det så väljer jag att avvakta och låta mitt kapital arbeta någon annanstans.

Lycka till med era investeringar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?