Post entry

Nordic Mines: stor potential i guldgruva och aktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mycket positivt händer just nu i bolaget. Räkna med ett rikt nyhetsflöde med många "triggers" under våren.

Det sista avgörande tillståndet (miljötillstånd) för att starta produktion i guldgruvan i Laiva, Finland, erhölls i november. För att säkerställa det kapital som behövs för investeringen i Laiva håller företaget i dag en extra bolagsstämma. Aktieägarna ska formellt ta ställning till två emissioner som tillsammans med bankfinansiering tillför kapitalet.

Hela investeringen i gruvan, cirka 600 miljoner kronor, ser ut att kunna återbetalas på 1 år!

Guldgruvan ska vara i full produktion 2011. Investeringskalkylen ser attraktiv ut. Efter att stadigt ha stigit under flera år ligger guldpriset på höga nivåer. Justerat för inflationen ska priset upp till över 2000 dollar per uns för att nå tidigare högsta noteringar!

Fyndigheten i Laiva kommer att utvinnas med storskalig teknik i dagbrott. Detta ger en gynnsam kostnadsbild. I Laiva beräknas cirka 4000 kilo guld produceras per år. Den volymen ger intäkter på drygt 1 miljard kronor per år med rådande guldpris (1137 dollar per uns). Produktionskostnaden beräknas till cirka 300 miljoner kronor per år. Bolaget har efter emissionerna 32,5 miljoner aktier. Med nuvarande information räknar jag med en vinst per aktie på 12 kronor 2012.

Med rådande guldpris och de mineraltillgångar som hittills meddelats från bolaget (ytterligare borrningar har gjorts och ännu inte kommunicerats. Prospekteringen fortsätter i det stora området, se nedan) samt med hänsyn till emissionerna uppgår värdet på Laivagruvan till cirka 60 kronor per aktie. Nuvarande kurs är 29.60 kronor.

Bolaget har meddelat marknaden att brytvärda mineraltillgångar hittills uppgår till cirka 26.500 kilo guld. Det finns stora förutsättningar för att väsentligt utöka mineraltillgångarna i Laiva. Fyndigheten är öppen i flera riktningar, både i ytan och på djupet. Det är som jag ser det den största "triggern" i aktien! Guldpriset har i flera år varit i en stigande trend. Vi får dock räkna med "gupp" i den uppåtriktade trenden. Högre guldpris ger utslag i resultaträkningen. En del av produktionen kommer troligen att prissäkras redan i vår. Nu finns möjlighet att göra detta på attraktiva nivåer.

Bolaget har en välutbildad och erfaren ledning. De äger också aktier i företaget. Flera av nyckelpersonerna har en betydande del av sin förmögenhet i Nordic Mines-aktier.

Risker i aktien är främst fallande guldpris och en lägre guldhalt i malmen än förväntat. Den gynnsamma kostnadsbilden gör att bolaget har marginaler att klara bakslag.

"Triggers" i närtid är presentationen av hela finansieringen och feasibilitystudien (en teknisk- och ekonomisk studie som innefattar mineraltillgångar, brytningsteknik och produktions- och investeringskostnader). Att mineraltillgångarna kommer att öka är givet och detta kommer att få direkt utslag på aktiekursen.

Själv har jag med nuvarande information målkursen 60 kronor. Dvs. 100% uppsida. Jag tror dock på ett rikt nyhetsflöde under året. Målkursen justeras då efterhand.

Jag rekommenderar köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?