Post entry

Novotek: spekulativt köp!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Novotek är ett av de mindre kända IT-bolagen på Stockholmsbörsen, och därmed ett av de mindre genomlysta. Q1-rapporten visade en lägre vinst än väntat under årets första kvartal. Men det finns mycket som talar för att redan det andra kvartalet blir klart bättre, och om så blir fallet finns det utrymme för ett rejält och snabbt kurslyft.

Novotek presenterar sin verksamhet på följande sätt (källa:

www.novotek.se):

****"Vi levererar RÄTT lösning baserad på bästa tillgängliga produkter****

Novotek-koncernen levererar, tillsammans med våra partners, industriella IT- och automationslösningar baserade på produkter och komponenter av standardtyp. Vårt mål är att alltid leverera RÄTT lösning till varje enskild kund inom våra verksamhetsområden. Novoteks fokus ligger på produktion, där vi arbetar inom områden som sträcker sig från tillverkande industri med bl.a. bilindustri, över allmännyttiga produktionsanläggningar som VA och energi, till avancerad petrokemisk och tung processindustri. Vi hjälper våra kunder att optimera sina produktionsprocesser och bli starkare för att kunna möta dagens och morgondagens utmaningar."

Under Q1 gjorde Novotek en vinst e. finansnetto på endast 2,7 MSEK (5,8 MSEK). Så här förklarar bolaget det lägre resultatet: "Resultatförsämringen beror i huvudsak på kostnad för utökning av personal för att kunna öka verksamheten framöver."

Hoppsan, det lägre resultatet beror alltså på en positiv syn på framtiden! Det intressanta är att detta stämmer ycket väl med andra signaler i Q1-rapporten samt i bokslutskommunikén och årsredovisningen.

Först kan vi konstatera att orderingången under Q1 uppgick till 69 MSEK, vilket är högre än både omsättningen under kvartalet (64 MSEK) och förra årets orderingång under Q1 (67 MSEK).

Sedan tittar vi på Novoteks beskrivning av marknadsläget (från Q1-rapporten):

"Marknadsläget. Inledningen på 2008 har varit svagare än normalt. Ett flertal kunder har skjutit på sina beslut beträffande offerter från Novotek i Holland, Sverige och Finland. Normalt sett är Novoteks verksamhet relativt konjunkturneutral. Under högkonjunktur har Novoteks kunder ofta problem med att utvärdera Novoteks produkter eftersom de är fullt sysselsatta med att hålla igång produktionen. Investeringar som kan återbetalas på månader har under högkonjunkturen skjutits på. Under konjunkturer med lägre aktivitet måste företagen se över vad som kan göras för att effektivisera produktionen och då har kunderna större möjligheter att se på Novoteks lösningar, som huvudsakligen är inriktad på att effektivisera kundernas verksamhet. I övergångar mellan hög- och lågkonjunktur uppkommer ofta svängningar i resultat och orderingång."

Det riktigt intressanta i denna beskrivning är helt klart att Novotek gynnas av en sämre konjunktur, eftersom kunderna då hinner titta på Novoteks effektiviseringslösningar, och att det ofta uppstår svångningar i resultatet i övergångar mellan hög- och lågkonjunktur.

Om vi sedan backar tillbaka till Q4 2007 så kan vi konstatera att detta kvartal faktiskt var Novoteks BÄSTA någonsin (!):

- Omsättningen uppgick till 83,4 (70,9 MSEK).

- Orderingången uppgick till 71,3 MSEK (64,2 MSEK).

- Resultatet e. finansnetto var + 10,2 MSEK (+ 9,4 MSEK).

Intressant att konstatera är att orderingången under Q4 faktiskt var klart lägre än omsättningen, vilket alltså indikerade ett sämre resultat under Q1 (vilket det också blev). Under Q1 var, som redan nämnts ovan, förhållandet det omvända vilket tyder på ett bättre resultat under Q2.

Även i bokslutskommunikén kom en del intressanta signaler från Novotek:

"Kommentarer till verksamheten. Under året har marknadsläget varit gott. Tillväxten sker nu på alla marknader och inom alla områden som Novotek fokuserar på. Året är det bästa någonsin för Novotek sett ur ett omsättnings- och orderingångsperspektiv.

Resultatet ligger dock inte i linje med föregående år. I Sverige har under året genomförts en omstrukturering under hög tillväxt. Detta har dock påverkat resultatet negativt. Resultaten i de andra bolagen har varit oförändrade eller förbättrade."

"Under året har nya nyckelkunder tillkommit och bland annat har flera av de stora livsmedelsproducenterna valt att börja använda Novoteks programvaror. Dessutom har Novotek befäst sin ställning inom järn- och stålindustrin. Mycket av detta sker inom Industriell-IT, som är under stark tillväxt."

Dessa ljusa signaler förstärkte sedan VD i "VD har ordet" i årsredovisningen. VD-orden avslutas nämligen så här:

"Utvecklingen under 2008 ser ljus ut och förändringarna inom bolaget fortgår. Investeringarna i nya produkter, tjänster och personal kommer att fortsätta för att säkerställa Novoteks kunders fortsatta framgång. För endast genom framgång för kunderna kan Novotek säkerställa sin egen framgång."

Inför Q2-rapporten kan vi alltså konstatera följande:

* Resultatet under Q4 var Novoteks bästa någonsin.

* Resultatet under Q1 var däremot klart svagare än motsvarande kvartal 2007.

* Orderingången under Q4 var lägre än omsättningen.

* Orderingången under Q1 var däremot högre än omsättningen.

* Novotek missgynnas av högkonjunktur eftersom kunderna har fullt upp med att producera och därmed inte hinner utvärdera Novoteks effektiviseringsprodukter.

* Under övergångar mellan hög- och lågkonjunktur uppkommer ofta svängningar i resultat och orderingång för Novotek.

* Signalerna från bolaget i bokslutskommunikén (februari), årsredovisningen (april) och Q1-rapporten (maj) är entydiga och optimistiska.

Ovanstående punkter visar, som jag ser det, mycket tydligt att 2008 kommer att bli ett bra år för Novotek, trots den svaga starten på året, och att det bör bli ett klart bättre resultat redan under Q2.

Resultatet under Q2 2007 var dessutom riktigt dåligt (Novoteks i särklass sämsta kvartal under detta år), varför det bör bli lätt för bolaget att överträffa både förra årets Q2 och första halvår!

Kursen har därför alla förutsättningar att ta ett glädjeskutt uppåt den 6 augusti då halvårsrapporten kommer.

PS Jag äger inga aktier i Novotek av samma skäl som jag inte gör det i Duroc och Capilon (som jag tidigare analyserat), och skälet är att jag istället äger aktier i dessa bolag indirekt via andelar i aktiesparklubben Sound Invest (där jag är placeringsansvarig). DS

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?