Post entry

Oasmia: extra rabatterad lottsedel

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Negativ publicitet i media har fått Oasmia att rasa på börsen. Samtidigt närmar sig ett förväntat godkännande för bolagets längst gångna substans. Kursnedgången lockar till köp men risken är hög och aktien bör betraktas som en rabatterad lottsedel.

Höftledsproteser, pacemakers och insulinsprutor används idag inte bara av människor utan även av våra sällskapsdjur. I Japan finns särskilda äktenskapsmäklare som gifter bort hundar och i USA säljs årligen omkring 20 000 rullstolar anpassade för husdjur. Detta är beundransvärt och bevisar att vi i allt ökad utsträckning värdesätter våra sällskapsdjur som fullvärdiga familjemedlemmar. Utvecklingen gynnar uppsalabolaget Oasmia som utvecklar läkemedel inom onkologi för såväl djur som människa. Det handlar om s.k. drug delivery vilket innebär att Oasmia försöker forska fram nya formuleringar av väletablerade läkemedel på marknaden. Detta kommer knappast att resultera i några nobelpris men chansen till godkännande är högre än om bolaget skulle fokusera på att ta fram originalläkemedel.

Trumfkortet i verksamheten, som också bolaget står och faller på, är teknikplattformen XR-17 som i studier visat stor framgång med att kunna göra svåradministrerade cellgifter vattenlösliga. Det är lovande eftersom substanserna i jämförelse med konventionell cytostatika ger mindre biverkningar, kortare infusionstid samt eliminerar behovet av premedicinering. Läkemedlet kan således ges i högre dos och därmed nå bättre effekt. Grundingrediensen i forskningsportföljen består idag av fyra olika etablerade cytostatikan som Oasmia i studier lyckats förbättra med sin teknikplattform. Viss grundforskning bedrivs dessutom inom bl.a. infektion samt neurologi.

Genombrott inom veterinärmedicin

Längst kommen är en substans inom veterinärmedicin,

Paccal Vet , som befinner sig i registreringsfas i såväl USA som EU för indikationen mastocytom, som är den vanligaste formen av hudcancer hos hund. I fas III-studierna visade Paccal Vet signifikant bättre effekt än kontrollsubstansen lomustin som är ett humanregistrerat cytostatika och en av de vanligaste cellgifterna som hittills använts för att behandla cancer hos hundar. Paccal Vet är en omformulering av cytostatikan paklitaxel som är det mest använda cellgiftet inom humanmedicin. Lyckas preparatet bli godkänt blir

Paccal Vet det första godkända cellgiftet för veterinärmedicinskt bruk. I augusti ifjol lämnades en registeringsansökan in till amerikanska FDA. Då substansen beviljats snabbgranskning, vilket i allmänhet motsvarar en handläggningstid på 180 dagar, kan ett beslut således vara mycket nära. Under det andra halvåret väntas dessutom beslut från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Distributionsavtal har tecknats med Abbott samt Orion för marknaderna i USA respektive EU vilket möjliggör en snabb lansering efter godkännande. Dessutom har partnerskap ingåtts för den japanska marknaden där det dock krävs ytterligare studier i Japan före ett godkännande beviljas.

Paclical

Inom humanmedicin förväntas en fas III-studie för substansen Paclical vara fullrekryterad vid månadsskiftet mars/april varvid studieresultatet bedöms presenteras under det andra halvåret. Paclical är i grund och botten samma substans som Paccal Vet och studeras för indikationen äggstockscancer där preparatet i USA även erhållit särläkemedelsstatus vilket ger sju års marknadsexklusivitet efter godkännande. Studien ser mycket spännande ut då Paclical tack vare tekniken XR-17 kan ges i drygt 40 procent högre dos än paklitaxel som idag är standardbehandling. Här sitter också Oasmia med flera trumfkort på hand då bolaget endast tecknat distributionsavtal för den nordiska marknaden. Blir studierna lyckade förväntas ett marknadsgodkännande under nästa år och en breddning mot fler indikationer.

Blockbustervärden i portföljen

Det är tämligen enkelt att få fantasin att flöda gällande marknadspotentialen kring Oasmias forskningsportfölj. I USA drabbas årligen drygt 1 miljon hundar av cancer. Veterinärer uppskattar att ungefär en femtedel av dessa skulle kunna behandlas med Paccal Vet . Det finns också förutsättningar för en snabb marknadspenetration då det inom veterinärmedicin inte finns några regulatoriska hinder som stoppar Paccal Vet för att kunna användas för behandling av andra cancersjukdomar efter ett godkännande nåtts för den första indikationen. Ett registrerat läkemedel innebär dessutom att hundägarna lättare kan få ut försäkringsersättningar vilket är ett viktigt incitament som kan bidra till hög försäljningstillväxt.

Oasmia har avslöjat att priset per behandling sannolikt kommer att ligga kring 4 000 USD vilket skulle värdera den potentiella femtedelen av marknaden till 800 MUSD per år. Licenspartnern Abbotts prognos är att Paccal Vet , tre år efter lansering, kommer att sälja för ca 250 MUSD vilket inte framstår som omöjligt, särskilt då sannolikheten är hög för att veterinärer även kommer att ge läkemedlet för behandling av cancer hos andra sällskapsdjur, t ex katter. Med en nettoroyalty på 20 – 25 procent skulle detta ge Oasmia en bruttovinst på ca 325 – 400 MSEK. Adderar vi marknaden i EU som i storlek motsvarar ungefär hälften av den amerikanska skulle bruttovinsten kunna öka till 490 – 610 MSEK. Beräknat på nuvarande kostnadsmassa skulle detta efter schablonskatt ge en vinst på 360 - 450 MSEK för 2014 vilket kan jämföras med nuvarande börsvärde på ca 600 MSEK.

Lyckas därtill Paclical nå ett godkännande inom humanmedicin finns det förutsättningar för en dubblering av vinsten då marknadspotentialen för Paclical för indikationen äggstockscancer bedöms ligga i samma nivå som för syskonsubstansen inom veterinärmedicin. Huruvida denna prognos kommer att överensstämma med verkligheten i Oasmias resultaträkning återstår dock att se. Trots att Paccal Vet skulle bli den första godkända cytostatikan inom veterinärmedicin saknas inte konkurrens från andra cancerläkemedel, då främst från två godkända målsökande substanser, s.k. tyrosinkinashämmare. Breddas indikationsområdet för Paclical inom humanmedicin kommer även läkemedlet att stöta på hård konkurrens från Abraxane som också är en omformulering av paklitaxel och som även lyckats med konststycket att bli vattenlöslig. Abraxane innehåller dock hjälpsubstansen humant albumin vilket hindrar läkemedlet för att kunna konkurrera inom veterinärmedicin och enligt Oasmia har

Paclical en högre teknikhöjd och ger färre biverkningar än konkurrenten.

Goda fiskevatten bevarar finanserna i skick

Det är dock sällan som bioteknikbolag inte omgärdas av stor potential. Värre brukar det vara med den finansiella situationen. Det är också via studier av balansräkningen som en aktieinvesterare kan ana sig till den möjliga avkastningen, huruvida grundinnehavet kommer att kräva ytterligare investeringar för att undvika utspädning eller om det finns förutsättningar för att kunna låsa in aktien i byrålådan och lita på att befintlig bränsletank räcker till positivt kassaflöde.

I oktober ifjol tog Oasmia in ca 150 MSEK via en nyemission som bedöms räcka tills att bolaget klarar av att finansiera verksamheten med egna medel. Det låter naturligtvis oerhört tryggt men samtidigt vet vi av erfarenhet att vägen till framgång för bioteknikbolagen inte brukar vara spikrak varvid det inte går att utesluta ytterligare nyemissioner. För Oasmias del ser det dock ändå skapligt ut då det finns gott om alternativa vägar att gå för att stärka kassan. För det första triggas milstensbetalningar från licenspartners på ca 60 MSEK när Paccal Vet når ett godkännande på respektive marknader i USA och EU. Dessutom finns en outnyttjad kreditfacilitet tillgänglig från huvudägaren på 100 MSEK. Är vi någorlunda optimistiska bör även Oasmia ha möjlighet att skriva ett hyggligt licensavtal för

Paclical som i förskottsbetalning torde inbringa minst 120 – 150 MSEK. Vid ett godkännande för Paccal Vet nås också ”proof of concept” för plattformen XR-17 vilket ökar förutsättningarna för Oasmia att kunna licensiera ut övriga substanser till hyggliga villkor som idag i huvudsak befinner sig i gränslandet mellan preklinik och fas 1/2-studier.

Uppköpskandidat

I takt med att Oasmias läkemedelskandidater når eventuella godkännanden ökar också möjligheten för att en större aktör lägger bud på bolaget med syfte att komma över teknikplattformen XR-17 . Ifjol såldes Abraxis BioScience till Celgene för 2,9 BUSD vars mål var att komma över

Abraxane . Detta motiverar dock inte idag ett lika högt värde för Oasmia eftersom den konkurrerande substansen är steget före

PaclicalAbraxane redan nått godkännande för behandling av metastaserande bröstcancer. Men då förutom Celgene även GlaxoSmithKline, Sanofi, Eli Lilly samt Astra Zeneca lär ha varit intresserade av Abraxis substans och då enbart Abraxane samt

Paclical befinner sig i sen fas inom denna kategori läkemedel bör

Paclical nu ligga högt i kurs.

Kursen i botten ger oväntat köpläge

Sett till Oasmias utveckling har dock aktien gått i motsatt riktning och har sedan årsskiftet sjunkit med nästan 30 procent och närmar sig nu ATL. Orsaken till kursnedgången beror sannolikt på negativ publicitet i media då en svensk ekonomitidning avslöjat skumma förehavanden hos huvudägaren Oasmia SA, som ägs av VD:n samt styrelseordföranden och som kontrollerar drygt 50 procent av aktierna i börsbolaget. Styrelseordföranden samt VD:n har även meddelat att de till följd av avslöjandena nu lämnar sina poster vilket sannolikt spätt på oron. Därtill pressas aktien av att sektorn i allmänhet går dåligt på börsen.

Även fastän det inte går att utesluta att dessa avslöjanden bara är toppen på ett isberg som riskerar att falla över bolaget framstår artiklarna idag som oegentligheter som inte påverkar Oasmias kärnverksamhet mer än att bolaget riskerar mindre böter för brister i informationsgivningen i ett par emissionsprospekt, avseende ägarbilden hos huvudägaren. VD-bytet kan t.o.m. vara positivt då det nu krävs en mer marknadsorienterad person på VD-stolen då Oasmia närmar sig kommersialiseringsfas. Risken är självfallet hög men med hyggliga finanser och stora potentiella värden i forskningsportföljen där ett par läkemedelskandidater nu närmar sig ett godkännande framstår Oasmia som en extra rabatterad lottsedel. Rekommendationen blir således att utnyttja turbulensen och spendera veckans spelpeng på aktien. Mindre riskbenägna investerare väntar naturligtvis in ett godkännande för Paccal Vet .

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?