Post entry

Obducat: en kapitalförstörare av stora mått

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Obducat är ett bolag som verkar i branschen för produktion av nanoprodukter. För en utomstående småsparare känns det som ett område med stor framtidspotential. Detta har Obducat inte varit sena att utnyttja med många nyemissioner de senaste åren.

Nyligen meddelade Obducat att de avser att emittera nya aktier för 74mkr. Enligt bolaget ska beloppet användas enligt följande. ”… att driva affärsutvecklingen vidare inom de fokuserade applikationsområdena, HDD och displayer, samt till att söka ytterligare kommersiella möjligheter inom områdena LED och Solceller”.

ROFLOL (rolling on the floor laughing out loud) som en pokerspelare skulle ha sagt. Detta måste vara en av de enklaste bluffarna att syna i år på börsen. Obducats historik förskräcker och varje småsparare måste fråga sig om detta bolag verkligen är ett sunt alternativ att finansiera för att de ska kunna ” söka ytterligare kommersiella möjligheter”.

Nedan följer en samanställning som jag har gjort över Obducats utveckling de senaste fem åren.

Nyemissioner: 290,3 mkr

(68+65+28+55,3+förslag om 74)

Omsättning: 202,7 mkr

((q1-3 år 2004) 16,9+29,3+36,8+71,5+(q1 år 2009) 15,4)

Resultat: -171,1mkr

((q1-3 år 2004) -30,4-40,9-41,6-48,1-28,8-(q1 år 2009) 11,7)

Som ni ser ligger resultaten på en avskräckande jämn nivå runt minus 40mkr. Omsättningen tog visserligen ett litet skull upp under 2008 men jag frågar mig hur mycket värde Obducat själva adderar i sina produkter med tanke på att förlusten fortfarande är obehagligt hög.

Om man är litet paranoid så skulle man lätt kunna misstänka att det finns ett fåtal människor i den inre kretsen av Obducat som mjölkar bolaget på minst 10mkr årligen med hjälp av tvivelaktiga fakturor. Ett annat alternativ är helt enkelt att ledningen är så uppfylld av sin önskan att ”slå igenom” inom ett prestigefyllt hightech område att de helt enkelt inte klarar av att se sanningen i vitögat, nämligen att de inte finns en kommersiellt gångbar efterfrågan på Obducats så kallade produkter.

I den senaste delårsrapporten talar bolaget om macrofaktorer som finanskris, elektronikindustri och teknologiskiften men de glömmer att Obducat är ett litet bolag med ett fåtal specifika produkter som måste hålla måttet på världsmarknaden. Av historiken att döma så gör de uppenbarligen inte det.

Innan den förestående nyemissionen finns det 336 miljoner aktier i Obducat. I dagsläget handlas aktien runt 90öre, vilket ger ett smått ofattbart börsvärde på hela 300mkr. Mitt råd är att sälja aktien och inte delta i årets nyemission.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?