Post entry

Obducat: många skäl till sälj

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns en mängd skäl till att Obducat aldrig kommer att bli mer än just ett förhoppningsbolag. Jag utfärdar en stark säljrekommendation, skriver medlemmen Göran Langstedt i sin tävlingsanalys.

Obducat har varit noterat i ca 8 år och vi har ständigt fått höra att genombrottet är nära.

Några historiska exempel är: Royalty för ca 150 milj per år från GE enligt DI 20/11 2002, dagen innan det var dags för nya pengar. Massproduktionsmaskin för små hårddiskar för flera år sedan. Detta är bara några få punkter.

Men det har tyvärr bara blivit mera förluster och mera önskemål att satsa pengar. Samtidigt så har Obducat inte efter alla år lyckats få in ett större företag som delägare vilket är nödvändigt med tanke på det mycket stora kapitalbehov som väntar.

Nanoimprint-maskin-marknaden Vad finns det för konkurrenter, och hur stor markandsandel när det gäller fakturering i pengar av Nanoimprintmaskiner har Obducat idag?

- Världens ledande nanoimprint maskin tillverkare Molecular Imprints som bl.a. har flera av världens ledande riskkapitalföretag inom high-tech som delägare har bara senaste ca 6 månaderna fakturerat nanoimprint maskiner för ca 3 ggr så mycket som Obducat gjorde under hela 2006.

- Även flera andra leverantörer av nanoimprint maskiner som Nanonex, EVGroup, SUSS och Nanondevice har levererat många nanoimprint maskiner under 2006 också.

- ASML som är världens ledande företag inom litografiska system för halvledare har satsat en hel del på Nanoimprint de senaste åren och ca 10 amerikanska patentansökningar har publicerats från ASML senaste 6 månaderna som gäller Imprint Lithography (nanoimprint där man använder UV ljus). ASML har en forskningsbudget på ca 2 miljarder om året och fakturerar för ca 10 miljarder. De nya patentansökningarna från ASML omfattar utrustningar för tillverkning av produkter som halvledare, datalagring, LED, etc. d.v.s. det som Obducat hoppas kunna leverera utrustningar till.

Teknik:

Vi får ständigt se massa pressinformation om olika patent i olika länder från Obducat, men när man ser närmare på detta så har Obducat enbart ett fåtal godkända amerikanska patent inom metoder och utrustningar för nanoimprintteknik.

- Molecular Imprints har många gånger fler godkända amerikanska nanoimprint patent än Obducat.

- Nanonex och dess grundare Prof Stephen Chou, chef för Nanostructure Laboratory vid Princeton har avsevärt flera godkända nanoimprint patent i USA än Obducat.

- Därutöver har ASML nu full fart på sin satsning och man kommer troligen att ta ca 50-60% av nanoimprint marknaden om några år.

- Sedan har både SUSS och EVGroup och Nanondevice unik teknik med fokus på produktion.

- Canon: Flera patent inom nanoimprint har publicerats senaste månaderna från Canon, samtidigt har Obducat överlåtit försäljningen av bla. sin nya maskin Sindre i Japan till ett japanskt marknadsföringsbolag som ägs av Canon?

Framtiden Förutom de företag som jag beskrivit så är många hundra USA patentgodkända i USA från flera mycket stora företag både när det gäller metoder och produktionsutrustning, så flera av de stora företagen kommer säkert att tillverka sina maskiner själva då nanoimprint tekniken är väldigt enkel teknik.

Det tillverkas betydligt mera nanoimprint maskiner av företag och forskningslab än vad leverantörerna av nanoimprint maskiner säljer, något som bör vara en stark varningssignal som visar på att tekniken inte är så komplicerad.

För att gå över till riktig massproduktion så är halvledare den i särklass största marknaden.

Här har ASML ca 60% av världsmarknaden och man är på väg ner mot 32nm linjebredd med optisk litografi. Med den tekniken kan man få avsevärt mycket bättre reproducerbarhet än med nanoimprint-maskiner som de som Obducat talar om och hoppas leverera på sikt. För varje lager inom halvledare (normalt upp till ca 30 lager) ökas felen i mönsterpassningen och därför är det så viktigt med bra mönsterpassning om man skall kunna bli en riktig leverantör för massproduktion. Då den litografiska utrustningen är en mycket liten del av en halvledarfabrik som idag kostar ny 15-30 miljarder är det garanterad reproducerbarhet och mönsterpassning och lång erfarenhet av massproduktion som är avgörande.

Det ser jag som ett av de stora problemen för Obducat när det gäller att kunna konkurrera i framtiden. Att ta fram en riktig massproduktionsutrustning för 12" substrat med de krav som ställs kommer säker att kosta många hundra miljoner och ta flera år, innan dess så tror jag inte att Obducat kan sälja annat än test maskiner och för några enklare tillämpningar.

Priser Då Nanoimprint teknik är en väldigt enkel teknik idag, som jag redan påpekat, så tillverkar många sina egna system. Därför kommer priserna säkert sjunka ännu mer än de gjort tills nu, och antalet företag som kommer att sälja nanoimprint maskiner kommer att öka kraftigt de närmaste åren.

Detta gör att jag tycker att det är en kraftig säljrekomendation när det gäller Obducat.

PS. Jag är väl insatt i detta område och har jobbat inom metoder och anordningar inom snarlika områden. Nu så utvecklar jag nya metoder och anordningar att föra in mycket små partiklar i celler (även detta kan man ju säga är inom nanoteknikområdet).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?