Post entry

Önskefoto: med önskan att få en riktig värdering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Önskefoto är litet, okänt och underanalyserat. På grund av detta värderas bolaget skrattretande lågt sett till den goda tillväxten, lönsamheten, direktavkastningen och framtidspotentialen.

Om bolaget (från prospekt)

Önskefoto är Sveriges ledande företag inom personifierade bildprodukter baserade på digital tryckteknik. Önskefotos ambition växa och skapa tillväxt genom att lansera nya kompletterande produkter med ett högt konsumentvärde och höga marginaler. Bolaget skall även etablera verksamheten internationellt på marknader som med goda resultat är testade och utvärderade.

Till skillnad från flera bolag i fotobranschen, som använder sig av traditionella kemiska framkallningsmetoder, är Önskefoto väl utvecklat inom digitaltryck, vilket är den mest kostnadseffektiva produktionstekniken vid framställning av moderna digitala bildprodukter som t.ex. fotokalendrar och fotoböcker.

Önskefoto har idag sin försäljning i Sverige och Norge och verksamheten bedrivs som distanshandel via Internet och genom direktreklam. Under året kommer avtal slutas med detaljhandelspartners vilka kommer erbjuda Önskefotos produkter i ca 70 butiker i Norge och i Sverige.

Finansiell ställning och ägande

Bolaget har efter ett starkt Q4 och nyemission i samband med noteringen förra våren en mycket stor kassa och en enormt stark finansiell ställning. Soliditeten uppgår till ca 62% och eget kapital per aktie till ca 1.7 kr. Skulle bolaget rent hypotetiskt likvideras idag så skulle förmodligen ägarna få ut 1.7 kr aktie, vilket begränsar nedsidan i aktien och därmed risken avsevärt. Bolaget delar ut halva resultatet efter skatt och bara i år blir utdelningen på 26 öre/aktie, dvs. hela 9.1% i direktavkastning och 10.7% nästa år!

Bolaget ägs till största del av Amago Capital som dock på sistone sålt stora poster till en anonym aktör, det talas om att det är en välkänd storinvesterare som gjort köpen och snart lär vi få se en flaggning om så är fallet. I övrigt äger insiders betydande poster i bolaget, styrelseordförande Göran Nordlund äger ca 7% och ökade sitt innehav för bara några månader sedan.

Utsikter och värdering Önskefoto har nästan all sin försäljning fjärde kvartalet vilket medför kraftiga säsongsvariationer, bolagets ambition är dock jämna ut försäljningen under året och tex. satsa mycket på studentprodukter.

Från senaste bokslutet:

Utsikter för helåret 2008: Marknaden för fotokalendrar är stabil, bolaget fortsätter att öka sin exportförsäljning och samtidigt behålla försäljningen på hemmamarknaden under 2008. Bolaget kommer under året att öka takten på produktutveckling av nya bildprodukter, baserade på digital bildteknik. Marknaden för fotoböcker och andra produkter som baseras på digital bildteknik är fortsatt kraftigt ökande. Produktutvecklingen syftar till att jämna ut säsongsvariationen i Bolagets verksamhet. Det långsiktiga målet om 15-20% årlig tillväxt, med genomsnittlig rörelsemarginal om 10% ligger fast.

Senaste året var tillväxten svagt negativ vilket berodde på att bolaget omstrukturerade sin försäljning från analoga produkter till digitala. Det mesta av denna omstrukturering är nu färdig. Antar vi att tillväxten blir 17.5% för 2008 (mitt i spannet) med bibehållen rörelsemarginal på 13.4% (inte orimligt eftersom bolaget ånjuter stora skalfördelar med internetförsäljningen) så får vi en vinst efter skatt (utan bokslutsdispositioner) på ca 5.1 msek.

Med återföring av bokslutsdispositioner (reserverad vinst i form av periodiseringar och överavskrivningar) blir nog resultatet efter skatt närmare 8.7 msek. Men i bolagsvärdering bör man inte räkna med detta, även om det så klart är positivt för bolaget och stärker kassan kraftigt.

Alltså, med börsvärde på 39 msek (idag) och vinst på 5.1 msek har vi ett p/e tal på 7.65 för 2008. Det är lågt för ett bolag med så god tillväxt och lönsamhet, dessutom ska man komma ihåg att kassan är sprängfylld. I dagsläget består den av nästan 20 msek, vilket gör att p/e talet rensat för kassan blir urlåga 3.73. Detta skulle alltså vara det verkliga p/e talet om bolaget (hypotetiskt) delade ut hela kassan och sjönk tillbaka lika mycket (vilket är vanligt vid utdelningar).

Risker Som med alla bolag finns det risker, en är den dåliga likviditeten i aktien (som dock lär bli bättre i samband med att uppmärksamheten ökar). Dessutom är det alltid en kvalitetsstämpel om bolaget är listat på "riktiga" Stockholmsbörsen. I dagsläget är Önskefoto listat på First North, vilket i och för sig är det bästa och mest seriösa alternativet bland "smålistorna". C.A. Certified Advisor för Önskefoto är Thenberg & Kinde Fondkommission AB vilket jag ser som en trygghet.

I övrigt finns ju en viss risk för konkurrens och försvagad försäljning. Detta är dock inte så sannolikt eftersom Önskefotos ställning är oerhört stark i både Sverige och Norge och frekvensen av återkommande kunder är mycket hög vilket är mycket positivt.

Slutgiltig rekommendation Önskefoto är underanalyserat och ouppmärksammat vilket orsakar en alldeles för låg värdering. Ett kassajusterat p/e tal på minst 7 är rimligt (ännu högre vid stabilare börs), vilket ger en uppsida på ca 88%.

Rekommendationen blir därmed Starkt köp med riktkurs 5.4 kr

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?