Post entry

Opcon: en dryg vecka till rapport

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Om en dryg vecka, 23 augusti, kommer Q2 rapporten från Opcon. Det känns rimligt att ge Opcon ett drygt år att förändra fokus enligt den nya strategin och samtidigt se resultatet från de nya marknads- och försäljningsaktivieteterna.

Finansiellt starka resultat dröjer sannolikt

Opcon har en potential som det i dagsläget är svårt att räkna på fullt ut. När man tittar på vilka nya ägare Opcon har fått det senaste halvåret ser det dock ut som det genomförts en del analyser där institutionella ägare ser potentialen (se avsnittet Nya ägare nedan). Det som driver kursen uppåt för Opcon det närmaste halvåret är sannolikt inte de finansiella rapporterna - möjligtvis i fel riktning. Det som stärker en positiv kursutveckling är främst nyheter kring nya affärer. Givet de prognoser och indikationer som Opcons ledning gett vid senaste rapporten förväntar sig sannolikt marknaden att Opcon tillkännager några nya orders inom nyckelområdet OES de närmaste månaderna.

En viktig hörnpelare i Opcons kommunikationsstrategi för att nå marknadens fulla förtroende som turn-around-bolag är "förutsägbarhet". Ví kan därför förvänta oss en rapport som ligger i närheten av vad de tidigare kommunicerat. Opcon kom med en rapport i enlighet med den prognos de lämnade Q2. Ledningens meddelade i april att "2007 blir det år då Opcon målmedvetet ställer om och utvecklar strategier och organisation för att skapa en plattform för framtida tillväxt. Satsningar på organisationsuppbyggnad, produktframtagning samt systemutveckling kommer att göras i lera av koncernens dotterbolag. Efekten av dessa satsningar kommer att bli synliga under andra halvan av 2007 för att börja ge fullt utslag under 2008."

Ledningen indikerade i Q1 rapporten i april att de inte räknar med att nå sitt långsikiga lönsamhetsmål i form av en EBIT-marginal på dryga 10% för Q2. De skrev dock att de räknar med en vinst även för Q2. Detta är dock inget som bör avskräcka eller anses vara konstigt för en organisation som genomför stora förändringar och bygger upp nya verksamheter.

Opcon gör vinst

Opcon gör vinst och tänker inte överge sin nuvarnde kärnverksamhet. Denna fokus på lönsamhet utgör också en viktig komponent när det gäller att bygga marknandens förtroende. De nya viktiga verksamhetsområdena inom Opconkoncernen behöver rimligtvis tid för generera finansiella resultat - i synnerhet på de industriella marknader som Opcon agerar på. Det är dessutom extra tufft för Opcon att möta mer kortsiktiga analytikers förväntningar eftersom 2006 var ett rekordår för Opcon. När marknaden traditionsenligt jämför resultatet med föregående års resultat kommer vi sannolikt se en lägre siffra.

Det som marknaden dock rimligtvis vill se är ytterligare avslut inom Opcons nya verksamhetsområden. I Opcons egen tidning lyfter de t ex fram nya marknader för verksamhetsområdet OES. Man nämner där stora fartyg och konstaterar att man med Opcons Powerbox-teknik kan tillvarata värmen från en fartygsdieselmotor så kan man förbättra verkningsgraden med upp till 10 procent och producera all el som fartyget behöver till en väsentligt lägre kostnad än hittills. Med 20.000 registrerade fartyg som har motorstorlekar över 15 000 kW är det självklart en intressant markand - men marknaden inväntar sannolikt en genombrottsorder och framgångsrik installation innan denna potential återspeglas i kursen.

Reaktion efter tidigare rapporter

De senaste delårsrapporterna har alla mottagits relativt svalt av marknaden. Någon eller några dagar efter rapporten har kursen fallit tillbaka, sannolikt framst med anledning av vinsthemtagning från relativt otåliga spekulanter. Strax efter Q1 rapporten föll kursen tillbaka från dåvarande toppnoteringen 74.50 till ca 62 kr på tre dagar.

Två händelser som stödjer den fortsatta utvecklingen

Utöver den pågående organiska förändringsprocessen finns det två händelser som stärker Opcons möjligheter att på medellång och lång sikt fullfölja sin stategi: (1) Förvärv av miljöteknikbolaget Svensk Rökgasenergi och (2) nya institutionella ägare.

1. Nytt företagsförvärv stärker försäljningsorganisationen

Opcons förvärv av Svensk Rökgasenergi som slutfördes i början av juni ser ut att vara ett mycket intressant och lyckosamt förvärv. Visserligen anar man lite grand av genomtänkt PR-strategi när det nyförvärvade bolaget Svensk Rökgasenergi (SRE) tillkännager två positiva nyheter bara veckor efter att förvärvet har slutförts, men det är självklart ändå mycket positivt. SRE ger Opcon en försäljningsorganisation som är mycket positivt för Opcon. Omsättningen inom SRE har ökat från 6 miljoner kronor under 2002 för att i år uppgå till 65-75 miljoner kronor. SRE kan med andra ord sälja gentemot det som kan antas utgöra en viktig del av OES kundsegment. Rörelsevinsten inom SRE bedöms i år uppgår till 7-8 miljoner kronor vilket givetvis också är en positiv ingrediens i förvärvet.

2. Nya ägare

Under våren och försommaren har Opcon fått en del nya större ägare. Jämför man årsredovisning med innehav från 1 jan 2007 med nuvarande hemsida så kunde man i början av juli notera följande nya ägare sedan årskiftet.

· Catella Kapitalförvaltning + 424.700 aktier

· JP Morgan, Storbritannien +297.682

· Svenska Kyrkan +278.000

· Banco Fonder +222.000

· Tjänstemannaförbundet HTF +170.000

Totalt utgör de ovanstående aktierna 9,3% av aktiekapitalet.

Under försommaren gick också tre insitutionella fonder in i Opcon och har köpt knappt 777.879 aktier mostvarande motsvarande 4,8 procent av kapitelet efter nyemissioner. De förvärvade aktier delvis från de de nyemissioner Opcon gjort i samband med förvärv under 2007, men de största ägarna i form av styrelseordförande Mats Gabrielsson och VD Rolf Hasselström har minskat sina innehav något. Det har inte gått ut någon offentlig information kring vilka fonder som ökat sina innehav, men sedan mitten av juli kan man notera följande nya aktieköp:

· Livförsäkringsaktiebolaget + 292.963 aktier

· Carnegie Fonder + 428.000

· Catella Kapitalförvalning +140.000 (utöver tidigare 424.700)

Dessa nya ägare utgör rimligtvis "de tre instituationella fonderna" som nämdes i ett pressmeddelande 13 juli. Detta mostsvarar totalt 860.963 aktier vilket är mer än de 777.879 aktier som köptes, men vi kan ju anta att de hade ett visst innehav även innan detta köp.

Opcon är en medellång eller lång investering (6 - 18 månader)

Opcon är väl positionerat för att möta framtiden. De flesta relevanta trender och händelser (t ex verksamhetsutveckling, teknisk förmåga, förvärvs, elprisutveckling, politisk stöd, ledningsförmåga, ägarspridning, etc.) talar för en positiv utveckling de nämaste året.

Det är dock inte orimligt att reaktionen på kommande rapport kommer utgöra ett litet negativt hack i kursutvecklingen. Det är dock svårt att förutse när kursdrivande nyheterna avseende nya affärer släpps vilket gör det svårt att köpa och sälja vid rätt tillfällen om man vill försöka maximera avkastningen genom viss trading. Det är positivt för Opcon att det finns en större andel långsiktiga institutionella ägare som bidrar till ökad stabilitet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?