Post entry

Orexo: avtal i julklapp?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Orexo har tidigare kommunicerat att de siktar på samarbetsavtal för tre projekt före årsskiftet. Bolaget har meddelat att OX-17 (det potentiellt mest lukrativa) dröjer, men inte reviderat prognosen för Eoxinhämmare eller OX-CLI. Ett köp av Orexo i dagsläget baseras på att man får en mycket bred pipeline med färdiga läkemedel och mogna projekt till ett mycket fördelaktigt pris. Som bonus får man att bolaget just nu är i ett intressant läge rent triggermässigt.

OREXO (ORX)

Antal aktier: 22.700.914 st

Börsvärde: 829Mkr (Kurs 36.0kr)

Kassa: 196Mkr (080930)

Antal anställda: 129st (071231)

www.orexo.se/

Läkemedelsbolaget Orexo huvudfokus är att förbättra egenskaperna hos befintliga läkemedel och utveckla en mer effektiv och verkningsfull administreringsmetod. Genom att kombinera godkända aktiva substanser med Orexos drug deliveryteknologier kan deras terapeutiska värde ökas, exempelvis genom att verka snabbare. Denna verksamhetsmodell innebär möjlighet att få ut produkterna på marknaden snabbare, med lägre utvecklingsrisker och till lägre kostnader.

Bolaget vill bygga ett långsiktigt Specialty Pharma-bolag och har en balanserad portfölj med totalt 16 produkter.

Portföljen

I marknaden: 3st (+ 3 läkemedel i Prostrakan AB).

Registreringsfas: 1st

Fas II: 4st

Fas I: 1st

Preklinisk fas: 4st

Utvecklingsfas: 3st

Lönsamhet exklusive milstolpsbetalningar kan uppnås 2009.

Orexo noterades 9 november 2005 till kursen 90kr och handlades därefter under mycket lång tid på ca 130kr. Orexo har huvudkontor och utvecklingslaboratorier i Sverige men är verksamt över hela världen genom licens- och distributionsavtal på samtliga större marknader.

Orexos huvudteknologi är en ny läkemedelform som verkar snabbare och gör det enklare för patienterna. En snabblöslig tablett placeras under tungan och den verksamma substansen tas upp via munslemhinnan. De har även i samarbete med Doxa en annan drug-deliveryteknologi (som används för ett av smärtprojekten i utvecklingsfas för långsam och kontrollerad frisättning).

Orexos Produktportfölj

PRODUKTER I MARKNAD

A. Rapinyl:

Rapinyl används för behandling av genombrottssmärta hos cancerpatienter.

Det är en sublingual tablett (placeras under tungan) med den aktiva substansen Fentanyl.

26/6 -08 meddelades att läkemedlet godkänts i Europa och befinner sig i Fas III i USA. Sverige blev ”Prostrakans referensland” och lanserades i Sverige i augusti under namnet Abstral och lansering planeras i Storbritanninen och Tyskland första veckorna i januari -09.

Licensavtal avseende Rapinyl® tecknades med Endo Pharmaceuticals (2004) för den nordamerikanska marknaden, ProStrakan för den europeiska marknaden (2005) samt med Kyowa Hakko för den japanska marknaden (2003). Distributionsavtal för CIS (Ryssland och övriga länder i forna Sovjetunionen), Bulgarien och Rumänien är tecknat med Gedeon Richter (2006). 071025 tecknades distributionsavtal med Hospira för sydöstra Asien, Nya Zeeland och Australien. Hospira kommer ansvara för att Rapinyl® godkänns på dessa marknader.

I USA har Endo haft problem med patientrekryteringen till Fas III-studien som därför blivit försenad. Till följd av detta utförde man en statistisk interimsanalys av deras placebokontrollerade, dubbelblinda studie på 61 patienter. 07-12-17 meddelades att Rapinyl ger smärtlindring 0 till 30 minuter från dosering med överväldigande statistiskt signifikans (p=0,0004). Det iakttogs statistiskt säkerställd effekt jämfört med placebo redan efter 10 minuter. Effektstudien är därmed avbruten, men man fortsätter inkludera patienter för ytterligare säkerhetsdata.

“We are extremely pleased by the outcome of this analysis, which we believe demonstrates that Rapinyl ™ can be an effective treatment for breakthrough pain in cancer patients,” said David A. Lee, M.D., Ph.D.,

Chief Scientific Officer. “We remain confident that Rapinyl's quick dissolution and rapid absorption profile make it a potentially attractive treatment for breakthrough cancer pain.”

Dessa resultat, samt att Rapinyl nu godkänts i Europa gör att chanserna för ett godkännande i USA är mycket goda. Prostrakan har nu tagit över rättigheterna från Endo för Nordamerika och Fas III avslutas i december och bör redovisas inom någon månad.

Konkurrens och försäljningsprognoser:

Substansen Fentanyl används sedan länge för samma indikationer i Cephalons Actiq (en sugpinne som Anna Nicole Smith gillade) som 2006 sålde för runt 500 MUSD (och 2005 för 412MUSD). Deras patent är nu utgånget och Cephalons uppföljare Fentora lanserades i USA för drygt ett år sedan och nyligen i Europa och omsatte 2007 135MUSD. Fentora ger effekt efter 15 minuter. Inom kort kommer Meda´s ”Bema Fentanyl” antagligen lanseras i USA och ger effekt efter 10 minuter, liksom Rapinyl. Rapinyls konkurrenters tabletter kräver dock mer saliv – och muntorrhet är ett känt problem i denna patientgrupp.

Försäljningsprognoser: USA Europa Norden

Carnegie 200MUSD 500Mkr

Nordiceyes 100MUSD ca 400Mkr 80Mkr

B. Diagnostiska hjälpmedel mot Helicobacter Pylori

Äger via dotterbolaget Kibion de diagnostiska hjälpmedlen Diabact och Heliprobe (förvärvades 2006 från Noster System).

Dessa är utandningstest som används för att diagnostisera magsårsbakterien H. pylori. Produkterna säljs på 53 marknader, men inte i USA där marknaden för närvarande undersöks.

Intäkterna är inte stora, men tillväxten är hög.

Omsättningen under Q1-Q4 2007 blev 24,9Mkr jämfört med 17,3Mkr 2006.

C. Prostrakan AB

I augusti-07 bildades marknadsbolaget Prostrakan AB, där Orexo och Prostrakan gemensamt säljer sina läkemedel i Norden och delar 50/50 på vinsten.

För närvarande finns tre av Prostrakan AB:s läkemedel i marknaden:

1. Doperidol (Dridol) ett välkänt och använt läkemedel i Sverige mot illamående, främst i samband med operationer.

2. Rectogesic: Mot smärta vid analfissurer. Inlicensierades för EU 2005 och lanserades i slutet av 2007 - och fick en bra start genom att de i december fick pris i Sverige för bästa läkemedelsannons. Ingår i förmånssystemet vilket helt klart underlättar försäljning avsevärt.

3. Tostrex, en testosterongel, inlicensierades 2004 och lanserades 2005.

Om Tostrex och testosteronbrist hos män

Kan tilläggas att Prostrakan tillhör Storbritanniens snabbast växande läkemedelsföretag och har 27 läkemedel på marknaden, varav relativt många är generika (likamedel).

Antagligen kommer dessa, jämte kommande lanseringar ingå i Prostrakan AB om man bestämmer sig för att marknadsföra dem i Norden.

Förutom Orexos Rapinyl har Prostrakan Sancuso och Xomolix i registreringsfas, bägge mot illamående.

Prostrakans svenska hemsida

Prostrakan AB har sedan det grundades visat på en omsättning på ca 2Mkr (50%) per kvartal exklusive Abstral. Än så länge knappt nämnvärda summor, men det är positivt att Orexo redan har en försäljningsorganisation med läkemedel i marknad.

URSPRUNGLIGA OREXOS PIPELINE (6st)

1. Sömnmedlet Sublinox (OX 22) i Registreringsfas:

Sömnmedel mot tillfälliga sömnbesvär. Vidareutveckling av Zolpidem (i Sverige Stilnoct), en av världens mest använda substanser mot sömnbesvär.

Sublinox (OX 22) bygger på Orexos sublinguala teknologi, med en tablett som placeras under tungan för snabbt och effektivt upptag över munslemhinnan.

Fas II genomfördes på 21 friska frivilliga och redovisades 2006-06-12.

Ansökan om uppstart av Fas III skickades in till FDA 2006-12-20 och studien avslutades oktober 2007. Studien visade att Sublinox ger 30% snabbare insomningshjälp jämfört med Zolpidem (även Fas II visade 30% snabbare effekt vilket talar till preparatets fördel). Studien visar även att patienter sover hela natten utan ”dagenefter-symptom”.

15/1 hade man ett pre-NDA- möte med FDA och registreringsansökan beviljades av FDA 29/7 och man hoppas på registreringsgodkännande Q4.

Den globala marknaden för behandling av sömnbesvär uppgick år 2006 till 4.6 Mdr USD (enligt Datamonitor) och väntas stiga till 3,5 miljarder USD 2009 i enbart USA. Zolpidem sålde 2007 för ca 987MUSD.

Teknologin skyddas av patent i bland annat USA, Japan och Australien. Patentansökan har även inlämnats i Europa. Meda AB förvärvade exklusiva världsrättigheter för SublinoxTM den 14 april 2008. Orexo får en tvåsiffrig royalty på försäljningen (Redeye räknar med 18%).

När Sublinox får registreringsgodkännande utbetalas milstolpsbetalning på 30MUSD.

2. Magsårsmedicinen OX17 i avslutad Fas II:

Kombinationspreparat med protonpumpshämmare (som Losec) och H2-receptor blockerare (som Zantac). Mot halsbränna, gastrit och magsår. Kombinationspatentet är beviljat i Europa, Kina, Australien och NZ, men ännu ej i USA.

Gav tilltalande data i Fas I /II som presenterades i mitten av 2006, men var endast på sex personer (tre studiearmar). Fas II/III på 59 patienter inleddes 2006 och avslutades i februari. Resultaten presenterades 080327 och bekräftar potentialen. Ytterligare en sista studie krävs.

Det är en mycket stor marknad och Orexo, som har pågående utlicensieringsdiskussioner, uppger att detta kan bli en blockbuster (>1miljard USD per år). Finns efter kontakter med registreringsmyndigheter i USA och Europa dessutom möjlighet att preparatet kan bli receptfritt, vilket ökar potentialen ytterligare.

Under 2006 uppgick marknaden för denna behandlingsindikation till 27 miljarder USD.

Man meddelade redan Q3-2007 att man var i förhandling med ett antal stora läkemedelsbolag och avtal bedöms kunna undertecknas under Q1-09.

Redeye har bedömt att ett avtal resulterar i ett betydande kontantbelopp på uppemot 40MUSD, vilket motsvarar det belopp Pozen fick från Astrazeneca för ett liknande kombinationspreparat.

3. OX 19 mot inkontinens i Fas I:

För behandling av daglig och nattlig inkontinens. Vidareutveckling av desmopressin. Samutvecklad teknologi tillsammans med DOXA.

Fas I på 13 frivilliga rapporterades 080429 och visade att Orexos nya nasala sprayberedning för administrering av desmopressin ger tre gånger bättre upptag än nuvarande nässpray på marknaden. Resultatet ligger till grund för utlicensiering.

4. OX40 mot Migrän i formuleringsfas

Behandling av måttlig och svår migrän. Triptan (jämför sumatriptan). Fas I beräknas till mitten av 2008. Ej prioriterat projekt.

Dessutom två smärtprojekt i utvecklingfas (OX23+30).

GAMLA BIOLIPOX

www.biolipox.se/

2007-10-15 meddelades att Orexo förvärvar Biolipox, ett svenskt forskningsbaserat läkemedelsbolag.

Förvärvet slutfördes 23/11 och betalningen blev i form av 7.630.895 nya aktier i Orexo, och 926.000 teckningsoptioner som ger rätt att teckna lika många nya Orexoaktier. Genom förvärvet fick man förutom Biolipox forskningsportfölj även en stor kassa (drygt 200Mkr) som medförde att Orexo ej behövde genomföra nyemission. Biolipox VD Torbjörn Bjerke övertog VD-posten i Orexo.

Aktiemarknaden ansåg prislappen för hög, men kursnedgången innebär att man vid ett köp på dagens nivåer får Biolipox helt gratis och dessutom med en större kassa.

PIPELINE ( 7 projekt)

1. Nässprayen OX-NLA

Inlicensierades från NicOx SA år 2002.

För behandling av allergisk rhinit (hösnuva). Innehåller den välbeprövade substansen Cetirizin (som nu ges i tablettform), men i kombination med en liposomteknologi som minskar irritationen i nässlemhinnan. 2004 och 2005 visade man att preparatet hade ungefär samma effekt som Cetirizin och redan efter 5-10min. Passar därför bra som snabbverkande vid behovsmedicinering.

Är en direkt konkurrent till azelastine (Meda) som säljer för omkring 200MUSD per år.

Försäljningen av azelastine begränsas av dålig smak. Jämfört med antihistamintabletter ger OX-NLA snabbare tillslag och ger ej trötthet. Orexo ser en försäljningspotential på ca 300MUSD.

En sista Fas II i Lund startades upp Q3-07, där man primärt studerar smak och tolerans. Studien inbegrep 25 personer och avrapporterades 080318. Samarbetsavtal tecknades med Meda 08-04. Orexo får tvåsiffrig royalty och 15MUSD vid registreringsgodkännande. Dessutom 20MUSD som milstolpsbetalning vid årlig försäljning över 150MUSD och ytterligare 20MUSD vid försäljning över 300MUSD.

Man kan räkna med att Fas III varar två år (Redeyes bedömning) och preparatet borde kunna lanseras 2012.

2. PGE2-hämmare mot inflammation (OX-MPI)

Medicin mot smärta, inflammation och feber. Jämfört med preparat som nu finns i marknaden är biverkningarna färre. Blockbusterpotential! Är i preklinisk fas i samarbete med Boehringer Ingelheim 2008 ut, därefter ansvarar Boehringer Ingelheim ensamt för projektet.

Licensavtalet tecknades november 2005 och är på hela 250 miljoner Euro + royalties! Det var nio intressenter som slogs om projektet och medför att Orexo har ett av nordens bästa prekliniska avtal. 25 MEur är redan utbetalade.

Samarbetet gäller tillsvidare t.o.m nov -09.

3. Eoxinhämmare mot astma och KOL (OX-2477)

Helt ny klass av läkemedel. Eoxinerna upptäcktes av Biolipox grundare.

Totala marknaden för indikationen 17BUSD.

Prekliniskt projekt, där man valde läkemedelskandidat dec 2006. Säkerhetsstudier pågår och start av Fas I beräknas inledas under slutet av 2008 (i samarbete med partner?). Partnerförhandlingar pågår.

Publikation i PNAS januari-2008

4. Dubbelverkande läkemedel mot astma och KOL (OX-CLI)

Både luftrörsvidgande och antiinflammatorisk effekt. Prekliniskt prioriterat projekt, där nästa steg är att identifiera lämplig läkemedelskandidat och ev sluta avtal.

5. PDE4-hämmare mot inflammatoriska luftvägssjukdomar (OX-914)

För behandling av KOL, astma och hösnuva. Konkurrerar med Spiriva, Advair och Spirocort. Förvärvat av Inflazyme (IPL455,903). Bättre säkerhetsprofil med mindre illamående än andra PDE4-hämmare. Fas II startade upp 080902. Trettiosex patienter med säsongsbunden allergisk rinit kommer att behandlas med placebo eller OX914 i doser om 15 eller 50 mg i två veckor. Effekter på nasala symtom, antiinflammatoriskt svar, såväl som säkerhet och tolerans kommer att dokumenteras. Resultat väntas första halvåret 2009 och partneravtal senare under året.

Samma substans har även testats mot demens och utlicensierades till Helicon 2003, som helt betalade för forskningen och ger royalty på ev framtida försäljning.

Fas Ib avrapporterades i slutet av 2005.

Fas IIa på 56 patienter (+14 som fick placebo) avrapporterades juni 2007.

Det mest intressanta med projektet är dess fördelaktiga säkerhetsprofil, vilket skulle vara en stor konkurrensfördel inom detta snabbväxande område. Dock var det inte helt säkerställt att preparatet hade effekt för denna indikation, vilket i pressrelease sades inte vara förvånande med tanke på upplägget. Vad händer härnäst med demensindikationen? Helt lagd på is?

6. OX- LSAID (IPL512,602) mot astma

Förvärvat av Inflazyme. Fas IIb avslutades januari 2007. Visade ingen statistisk skillnad i effekt jämfört med placebo, men å andra sidan uppvisade placebogruppen ovanligt stor förbättring. Detta i kombination med att Fas IIa visade signifikant effekt innebär att man antagligen kommer göra ytterligare studie. Anses ha potential för vidareutveckling.

7. NLA + Steroid mot hösnuva

Kombinationsbehandling. Utvecklingsfas. Samarbete med Meda.

Förväntat nyhetsflöde

Q4-08

* Fas I för Eoxinhämmare (OX-2477) inleds

* Samarbetsavtal för Eoxinhämmare

* Läkemedelskandidat för dubbelverkande läkemedlet mot astma och KOL (OX-CLI;tidpunkt min gissning).

* Samarbetsavtal för dubbelverkande läkemedel mot astma och KOL (OX-CLI)?

* Fas III startar för OX-NLA (i samarbete med Meda)?

Q1-09

* Rapinyl/ Abstral lanseras i Storbritannien (Europas största marknad) samt Tyskland första veckorna i januari.

* Fas III för Rapinyl/ Abstral i USA avslutas i december och ska sedan analyseras (bör ta mindre än 8 veckor)

* Registreringsansökan för Abstral i USA (Ger 2MUSD och beskedet kommer ett knappt år senare).

* Samarbetsavtal för magsårsmedicinen OX-17 (Redeye har trott på kontantbelopp på uppemot 40MUSD).

* Registreringsgodkännande för Sublinox (30MUSD erhålls från Meda).

* Fas I för OX40 mot Migrän (trots att det är oprioriterat projekt)?

Q2

* Läkemedelskandidat och milestone för OX-MPI från Boehringer-Ingelheim (första halvåret).

* Fas II-resultat för OX-914 mot astma/ KOL (första halvåret)

* Fas III för OX17 (givet att avtal sluts i början av Q1)

* Resultat för Fas I med Eoxinhämmare (tidpunkt min gissning)

Analyser:

* 08-12-10 Affärsvärlden Köp

* 08-11-12 Redeye 114kr (Top pick)

* 08-11-10 Nordea 90kr

* 08-11-10 Handelsbanken 55kr.

* 08-11-12 Carnegie. Bättre än index.

* 08-08-26 ABG Sundal Collier 140kr

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?