Post entry

Orexo: nästa läkemedelsbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Starka finanser, starkt nyhetsflöde och en möjlig uppköpskandidat motiverar ett köp av aktien. Användaren Klas Palin rekommendrerar köp av Orexo.

Inledningsvis skall det poängteras att Orexo är verksamma med att utveckla läkemedel, men man är inget biotechbolag och arbetar med att förbättra redan befintliga läkemedel. Riskerna blir därmed lägre och utvecklingen går fortare.

Orexo har sedan årshögsta vid 140 kronor backat väsentligt. Under perioden har inga negativa nyheter presenterats dock en mer av det positiva slaget gällande ett europeiskt godkänt patent för läkemedelskandidat OX17. En händelse som var viktig och inte helt självklar. Överlag har aktien haft en relativt svag kursutveckling senaste 12-månaderna trots att bolagets produkter framgångsrikt avancerar i de kliniska studierna och nu är nära att kunna kommersialiseras. Bolaget har förvisso redan två godkända kommersiella produkter för diagnos av magsårsbakterien Helicobacter pylori, men försäljningspotentialen är begränsad i relation till bolagets övriga tre fas III-projekt.

Närmaste läkemedel att nå marknaden är Rapinyl som är utvecklat för att snabbt och effektivt behandla akut smärta. Bolagets europeiska partner Prostrakan lämnade i fjol in en ansökan till den europeiska myndigheten om marknadsgodkännande för indikationen genombrottssmärta förknippat med cancer. I USA pågår fortfarande fas III-studier hos Endo som är bolagets partner för läkemedlet där. Studierna väntas avsluta mot slutet av 2007 och en ansökan om registrering är beräknad till första halvåret 2008.

Främsta konkurrent är Cephalon’s Fentora som sedan ett år tillbaka är godkänt i USA för denna indikation. Cephalon har även ansökt om marknadsgodkännande för läkemedlet i Europa men ligger här drygt ett halvår bakom Orexo/Prostrakan.

Att vara tvåa ut på den amerikanska marknaden är givetvis ingen fördel och dessutom tampas man med marknadsledaren Cephalon. Att beakta är dock att Endo har en mycket stark position på den amerikanska marknaden inom smärtbehandling och har för avsikt att helhjärtat ta upp kampen, då bolagets huvudprodukt lidoderms patent lider mot sitt slut och nya ersättare eftersöks.

Övriga sena utvecklingsprojekt är Sublinox mot sömnstörningar och OX17 som är utvecklad för behandling av gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), vilken ger upphov till återkommande sura uppstötningar (populärt kallat magsår på den gamla goda Astra-Losec tiden).

Sublinox gick in i fas III-studier i början av året och dessa bedöms slutföras under tredje kvartalet. Därefter avser Orexo att ansöka om registrering i Europa och USA samt att söka en försäljningspartner. Produkten är en vidareutveckling av storsäljaren Ambien (Sanofi-Aventis) vars patent gått ut och nya konkurrenter är Ambiens uppföljare Ambien CR, Lunesta (Sepracor) och Rozerem (Takeda). Även Indiplon är en möjlig konkurrent men Neurocrines registreringsansökan har drabbats av stora bakslag och som det nu ser ut verkar det bli den något mindre potenta utformningen som kapsyl man går vidare med.

Bolagets egna undersökningar indikerar att Sublinox kan nå 15 procents marknadsandel på en marknad som uppgår till cirka 4 miljarder dollar och växer med fem procent årligen. Denna typen av undersökningar kan ha en viss bias men att bolagets insomningsläkemedel bedöms ha stor potential råder inget tvivel, givet fas III-studierna kan replikera vad man tidigare uppnått.

Den tredje fas III-produkten är OX17 som är en kombination av två välkända aktiva substanser som båda har effekt mot bildningen av magsyra; en H2-receptorblockerare och en protonpumpshämmare (PPI). Nyligen fick man patentet godkänt i Europa och det amerikanska patentet väntas snart bli det också. Fördelarna är att kombinationen ger en snabbare och effektivare behandling framförallt i inledningen i behandlingen. Marknaden är bland de största och branschen för syrahämmare omsätter cirka 25 miljarder dollar årligen.

Flera tunga läkemedel inom denna sektor är nära att tappa patenten däribland Prevacid (Tap Pharma) och Protonix (Wyeth). Marknadsledaren Nexiums patent gäller visserligen till 2019 men redan från 2010 väntas fas III-loggar bli offentliga i Europa och leda till press från generika som kan komma göra nya försök att utmana patentet.

Hur stor OX17 kommer bli beror delvis på vem man finner som partner och hur denna satsar. Sannolikt söker bolaget bland de etablerad inom området men även andra stora läkemedelsbolag har nämnts vara intresserade med en ny produkt inom denna stora marknad med ett bra patentskydd.

Troligtvis kommer produkten lanseras receptföreskriven till premiepris och i lägre doser finnas tillgänglig receptfritt. Med rätt partner finns potential uppemot 1 miljard dollar i årlig omsättning att jämföra med Nexium som under 2005 omsatte över 5 miljarder dollar och ändå i flera studier inte påvisats mer än marginellt bättre än Prilosec generika.

En av de produkter som är mest jämförbar med OX17 är Santarus Zegerid som lanserats under 2005 i pulverform. Deras produkt har också en snabb effekt och är en protonpumpshämmare kombinerat med sodium bikarbonat. Santarus tecknade avtal med Schering-Plough 2006 för rättigheterna att receptfritt sälja Zegerid i USA, där Schering betalde 15 miljoner dollar initialt och Santarus är berättigade att erhålla ytterligare 65 miljoner dollar i takt med kliniska framsteg och försäljningsframgångar. Nackdelen med Zegerid är att man tillför bikarbonat och det är vad man vill premieprissätta för. Hur som helst är försäljningen igång och väntas nå 200 miljoner dollar i USA receptföreskrivet mot slutet av året trots man själva bygger försäljningsorganisation.

Bolaget har stabila finanser och ett på pappret starkt nyhetsflöde. Nyheter som förväntas är först och främst ett avtal för OX17, färdigställande av fas III-studier med Sublinox och ett utlåtande från EMEA för Rapinyl. Alla dessa tre händelser representerar stora värden för Orexo om de faller väl ut.

I en modell med antagande om att Rapinyl når en toppförsäljning om 400 miljoner dollar, Sublinox når en toppförsäljning om 300 miljoner dollar och att OX17 når en toppförsäljning om 500 miljoner dollar beräknas det riskjusterade nuvärdet till 195 kronor. Sannolikheterna är beräknade till 90 procent för Rapinyl i Europa och 75 procent i USA, 75 procents chans för Sublinox och 65 procents chans för OX17. Kibion AB bedöms representera ett värde om 8 kronor.

Bolagets finanser är stabila och inga nyemissioner förefaller behövas för att exekvera ovanstående mål och därefter erhålla positiva kassaflöden från verksamheten.

På bolagets hemsida finns mer information om produkter och presentationer.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?