Post entry

Oriflame: köp för den långsiktige

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Välskötta bolaget Oriflame fortsätter att imponera. Aktien är inte längre billig men för den långsiktige är det fortsatt köpläge.

För ganska exakt ett år sedan skrev jag en analys på Oriflame som rekommenderade köp. Sedan dess är aktien upp näst intill 100% om man inkluderar utdelning. Då var nyckeltalen extremt bra med p/e tal på 10 och direktavkastning på 6%. Ett givet köp då med andra ord. Är det då fortsatt köpläge till dagens kurs?

Framtid

"Oriflame är ett kosmetikföretag som säljer skönhets- och hudvårdsprodukter genom en självständig försäljningskår, utanför den traditionella detaljhandeln. Produktsortimentet marknadsförs i 59 länder och består av hudvårdsprodukter, dofter, färgkosmetik, toalettartiklar och accessoarer. Kosmetiska är det största produktsegmentet och står för 26% av omsättningen. Av försäljningen står Östeuropa för 59% och Central- och Sydeuropa för 22% av omsättningen."

Oriflames affärside att sälja kosmetika, som historiskt varit mycket konjunkturtåligt, i tillväxtländer har varit mycket lyckosam. Man har klarat nuvarande lågkonjunktur mycket bra och därmed bevisat att man klarar av både bra och dåliga tider. Det talar för att marknaden inte behandlar aktien lika brutalt vid nästa lågkonjunktur.

En stor del av kostnaderna är rörliga och då den stora försäljningskåren får betalt i provision innebär det att kostnaderna sjunker vid sämre försäljning. Vid bättre försäljning blir det naturligtvis tvärtom. Bolaget växer stabilt och har gjort så i många år. Affärsmodellen är väl beprövad och målsättningen att växa organiskt med 10% om året har historiskt överträffats.

Värdering

På innevarande år handlas aktien till p/e 17 och för 2011 till p/e 14. Med tanke på historiken och den fina tillväxten är det helt ok. Om man jämför med börsen i övrigt är det också attraktivt med tanke på att Oriflame borde handlas med en premie eftersom det är ett mycket välskött tillväxtbolag. Sådana finns det inte gott om. Dessutom brukar ledningen vara mycket konservativa i sina prognoser vilket snarare talar för positiva överraskningar än tvärtom. Direktavkastningen ligger på ca 3% vilket med tanke på den låga räntan också är relativt attraktivt. Man bör dock ha i åtanke att värderingen idag är bra mycket högre än för ett år sedan vilket ju också gäller för hela börsen.

Slutsats

Den fina historiken, bra affärsmodell och utmärkta tillväxtmöjligheter talar för köp. Värderingen är högre än på länge vilket är en riskfaktor. Om tillväxten kan ta fart kommer dock p/e talet snabbt att sjunka. Det går inte att sätta annat än Köp men rekommendation gäller på lång sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?