Post entry

Precise Biometrics: smart kort att sätta fingret på

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Precise Biometrics har under de senaste veckorna fått två genombrottsorder, orders som bekräftar att bolaget besitter en unik och attraktiv teknologi, såväl inom hård- som mjukvara. Bolagsledningen prognostiserar även fler affärer inom kort. Det är dags att ta position!

Det är otvivelaktigt så att på bekostnad av den egna integriteten så kommer säkerhetskraven i framtiden att öka, vilket ställer krav på såväl myndigheter som industri. Regelverk förnyas regelbundet och nya innovativa produkter lanseras för att tillgodose dessa krav. Ett bolag vars verksamhet passar som handen i handsken för detta är Lundbaserade Precise Biometrics. Bolaget som utvecklat en spjutspetsteknologi inom biometri har dock rasat i år med över 60 procent på börsen då nyhetsflödet inte motsvarat de förväntningar som aktieägarna ställt. Precise Biometrics biometrilösning "Precise Match-on-Card" medverkar dock just nu i flera spännande pilotprojekt världen över och bolaget har även en marknadsledande ställning inom nationella ID-kort, en marknad som länge tyngts av försenade myndighetsbeslut, men som det nu ser ut att ljusna för. Om man ytterligare beaktar den gränslösa marknad som öppnas tack vare den kostnadseffektiva krets som lanserats av den japanska samarbetspartnern, elektronikjätten Oki, plus potentialen i samriskbolaget SUS så känns dagens värdering kittlande. Men Precise Biometrics har dock levererat besvikelser förr och även fastän VDn Thomas Marshall under året ökat trovärdigheten och aktivt omorganiserat samt skurit i kostnaderna är Precise Biometrics en rejäl högriskaktie, men en aktie med rejäl uppsida i, förutsatt att bolaget lyckas.

Kort om bolaget

Precise Biometrics utvecklar och marknadsför biometrilösningar för användandet av fingeravtryck tillsammans med smarta kort. Teknologin i bolaget härstammar från den egenutvecklade algoritmen "Precise BioMatch", vilken tillämpas inom samtliga produkter. Med hjälp av den patenterade teknologilösningen "Precise Match-on-Card" har bolaget lyckats nå en ledande position inom smarta kort. Tack vare teknologin kan nycklar, pin-koder samt lösenord ersättas, vilket ökar säkerheten samt funktionaliteten i bl.a. ID-kort, betalkort samt elektroniska pass. Affärsidén är att bolaget tillsammans med smartkortsföretag och chiptillverkare skall erbjuda länder, myndigheter och företag biometrilösningar som skyddar användarnas identitet. Bolagets verksamhet är indelat i fyra affärsområden:

Biometric Aviation Solutions - passprojekt och projekt inom reseindustrin, där Precise Biometrics fått ett genombrott att som världens första totalleverantör leverera biometrilösningar för bagagekontroll för inrikesflyg. Kunden är SAS som nu installerar detta vid samtliga flygplatser i Skandinavien.

Biometric Smart Card Solutions - fokus mot marknader som möjliggör storskaliga projekt, t.ex. nationella ID-kort, hälsokort, betalkort samt elektroniska pass. Bolaget har med hjälp samarbetspartners erhållit viktiga referensorders från Thailand och Portugal, avseende nationella ID-kort.

Biometric Embedded Solutions - marknadsföring av Precise Biometrics kärnteknik, genom att mjukvara licensieras ut till bl.a. kretstillverkare. Kretsarna möjliggör biometrilösningar för t.ex. mobiltelefoner, kontokortsterminaler samt bankautomater. Samarbetspartnern Oki har tillsammans med Precise Biometrics kärnteknik utvecklat en revolutionerande kostnadseffektiv krets, vilket möjliggör flera nya potentiella applikationsområden inom konsumentsektorn.

Biometric Readers & Systems Integration - försäljning av fingeravtrycksläsare (hårdvara) för IT-säkerhet samt produkter och lösningar för passersystem. Med biometriska avläsare förenklas och säkerställs bl.a. inloggning och personidentifiering vid passersystem vid t.ex. finansiella institutioner, myndigheter samt dagligvaruhandeln. Precise Biometrics har under åren framgångsrikt levererat läsare till bl.a. amerikanska myndigheter.

Smart Unicorn Solutions (SUS)

SUS är ett samriskbolag stationerat i Kina och ägs till 38 procent av Precise Biometrics. Intresset för biometri är stort på den kinesiska marknaden och SUS har stora förväntningar om att Precise Biometrics kärnteknik inom snar framtid kommer att finnas inom en stor andel applikationer. SUS har under året tecknat avtal med bl.a. energibolaget China Southern Power Grid Ltd och tillsammans med kinesiska myndigheter utvecklar SUS bl.a. en mobil fingeravtrycksläsare för poliser i fält. Olika biometritester har även påbörjats med China Mobile och UMPay med fokus mot mobila betaltjänster.

Marknad & målsättning

Precise Biometrics har valt att fokusera på marknadssegmentet verifiering via fingeravtryck. Detta segment uppskattas till ca 45 procent av den totala biometrimarknaden som uppgick till ca 2,1 miljarder US dollar under 2006 (källa: IBG). Marknaden spås fördubblas under de närmaste fem åren (källa: IBG). Enligt bolagets årsredovisning spås "Match-on-Card-lösningen" svara för mer än 25 procent av marknaden inom verifiering via fingeravtryck. Det som stärker Precise ställning på den europeiska marknaden är att bolaget bjudits in och har en central roll i EU-projektet "Onom@topic+". Målsättningen för projektet är att skapa en enhetlig teknisk plattform, för såväl mjuk- som hårdvara, som underlättar EU-ländernas införande av nationella ID-kort och elektroniska dokument. Inom nationella ID-kort finns även en betydande potentiell eftermarknad för bolagets hårdvara, fingeravtrycksläsare. I Europa har även flera systemintegratörer inlett utvecklingsprojekt inom IT- och hälsoområdet baserat på "Precise BioMatch Pro Toolkit" och "Precise BioMatch Standard". Det viktigaste målet för Precise Biometrics är att bolaget skall sträva efter ökade licensintäkter. Detta innebär att bolaget fokuserar på att öka säljaktiviteten mot myndigheter och då främst marknaden för nationella ID-kort. Den finansiella målsättningen är att uppnå positivt kassaflöde under 2008 samt att redovisa vinst 2009.

Konkurrens

Det som ger bolaget en fördel i konkurrensen är algoritmen "Precise BioMatch" samt "Precise Match-on-Card". "Precise Match-on-Card-lösningen" är idag standard och den enda Match-on-Card-lösning som levereras som Java applet, vilket ger kunden stor flexibilitet i sitt val av smartkort. De två största konkurrenterna är Sagem Morpho och L-1 Identity Solutions. Sagem är en huvudkonkurrent inom nationella ID-kort som bl.a. lyckats få medverka i Spaniens ID-kortprojekt som var Europas första. En nackdel för Sagem som kan gynna Precise Biometrics är att Sagems biometriverksamhet endast är en liten del av det totala produktutbudet. De konkurrenter som fokuserar på "Match-on-Card"- lösningar, saknar även den bredd och flexibilitet som tekniklösningen "Precise Match-on-Card" erbjuder. En ytterligare viktig konkurrensfördel är att bolaget bör gynnas av sin pionjärliknande ställning bl.a. tack vare medverkan i Thailands ID-projekt som var det första i världen.

Potential

Att det börjar bubbla i biometrisektorn råder det inte någon tvekan om och potentialen för Precise Biometrics är mycket stor. Det som även gynnar bolaget är att de har en bred lista av samarbetspartners vilket kan få signifikant effekt för bolagets lönsamhet då biometrimarknaden tar fart på allvar. Den största potentialen finns inom:

Nationella ID-kort - ca 30 länder kommer inom 3-4 år att upphandla nationella ID-kort. Inom det närmaste året uppskattas 10 länder ta beslut varav Precise Biometrics tror sig ha möjlighet att få 2-4 av dessa.

SUS - samriskbolaget kan förhoppningsvis inom en snar framtid få betydande genombrott inom ett flertal applikationer på den kinesiska marknaden.

Reseindustrin - där Precise Biometrics aktivt fokuserar på att få fler genombrott för den bagagelösning för inrikesflyg som nu inplanteras hos SAS.

Konsumentrelaterade produkter - fler samarbetsavtal med kretstillverkare kan innebära betydande framtida intäkter.

Hårdvara (fingeravtrycksläsare) - en betydande eftermarknad finns framförallt inom nationella ID-kort och Precise Biometrics fick nyligen en order från Portugal samt har en god marknadsställning hos myndigheter i USA.

Nationella ID-kort kommer sannolikt att vara just det område som Precise Biometrics kommer att få stört uppmärksamhet och framgång inom. Problemet är dock att tidpunkten för kommande orders är svåra att förutse, då det krävs politiska beslut, vilket generellt tar tid och ofta försenas. I närtid förväntas dock flera europeiska länder ta beslut i frågan och en medverkan i bl.a. Storbritanniens ID-kortsprojekt skulle givetvis få stor effekt för såväl aktiekursen som framtida intäkter.

Slutsats

Börsvärdet för Precise Biometrics är idag ca 150 MSEK. Exkluderat kassan sjunker värdet till ca 113 MSEK, dvs ett mycket lågt värde för den teknologi som bolaget sitter på och således knappast heller avskräckande för en potentiell köpare. Även fastän marknaden för nationella ID-kort fortsätter att utvecklas långsamt så har Precise Biometrics goda möjligheter att öka intäkterna från såväl eftermarknaden inom ID-kort från befintliga projekt som från den kretsmarknad som nu öppnas via Oki. Initialt är dock dessa intäkter ännu blygsamma men ledningen har dock även avslöjat att de förväntar sig få fler orders inom kort och således finns det goda förutsättningar för att dessa skall öka betydligt med tiden.

Omsättningen för årets nio första månader uppgick till 16,7 MSEK (36,3) med ett resultat på -25,5 MSEK (-30,7). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick under Q3 till -16,5 MSEK varav likvida medel vid periodens slut uppgick till 37,3 MSEK. Kassan minskar alltså i rask takt och även om man beaktar de intäkter från Oki på ca 1 MSEK/månad som förväntas realiseras fr.o.m. april nästa år behövs snarast fler orders inom det kommande halvåret. Det finns annars en betydande risk för att bolaget än en gång tvingas be aktieägarna om pengar, en företeelse som varit alltför vanlig under bolagets livstid. Aktien befinner sig dock nu vid ATL och har pressats rejält av skatteplaneringar samt den börsoro som råder. Ytterligare pressas säkerligen aktien av att bolagets grundare, Christer Fåhreaus, nyligen sålde sitt innehav. Det man dock bör beakta när det gäller Fåhreaus är att han är en utpräglad entreprenör och uppfinnare vilket väcker misstankar om att han sålt aktierna för att få kapital till kommande företagsbyggen och inte för att han misstror Precise Biometrics framtid. Risken är alltså hög men att tro att bolaget inte kommer att lyckas inom något av de affärsområden de är verksamma inom är dock osannolikt. Satsa en slant på aktien under mellandagsrean.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?