Post entry

Precomp Solutions: lovande rapport trots konjunkturen!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Precomp Solutions niomånadersrapport kom igår (18/11) och vid en första översiktlig "titt" ser den inte speciellt imponerande ut. Men går man igenom rapporten noggrant finns det faktiskt en hel del positivt att ta fasta på. Värderingen är dessutom mycket låg, så lyckas bolaget med sin pågående försäljningssatsning kan Precomp faktiskt vara en flerdubblare på ett par års sikt.

Här kommer det positiva i Precomps rapport, sammanfattat i sex punkter och en slutsats!

1. Bruttoresultatet är betydlig bättre både för Q3 (+ 4,7 MSEK jämfört med - 1,3 MSEK för motsvarande period 2007)) och för hela niomåandersperioden (+ 18,3 MSEK jämfört med + 9,2 MSEK).

2. Resultat f. skatt för Q3 är bättre i år (- 2,7 MSEK jämfört med - 3,2 MSEK) trots en lägre omsättning i år (36,6 MSEK jämfört med 39,1 MSEK).

3. För hela niomånadersperioden är resultatet f. skatt något sämre än under samma period 2007 (- 5,9 MSEK jämfört med - 4,2 MSEK), men detta beror på offensiva satsningar i form av försäljningskostnader. Dessa uppgick till 10,9 MSEK i år, vilket kan jämföras med 3,6 MSEK under samma period -07, alltså 7,3 MSEK i högre försäljningskostnader under innevarande år.

4. Nyemissionen i somras har lett till att skulderna har minskat radikalt, från 116 MSEK per den 30/9 -07 till knappt 87 MSEK vid samma tidpunkt i år. Bl a har de räntebärande långfristiga skulderna minskat med 10 MSEK till 21 MSEK och de räntebärande kortfristiga skulderna med 5 MSEK till 36 MSEK.

5. Försäljningssatsningarna (se punkt 3 ovan) har bl a lett till följande (citat från rapporten):

"Tidigare beslut om etablering av projekt och försäljningskontor i Bulgarien (Sofia) och Tyskland (Mainz) har nu genomförts. Kontoren har bemannats vilket inneburit att vår försäljningskapacitet ökar väsentligt. Effekten av etableringen har varit tydlig, antalet förfrågningar och offerter har ökat markant. Dessutom har det varit hel del nya kunder."

"Under det gångna året har vi bearbetat exportmarknaden intensivt och detta märks tydligt på de förfrågningar som vi erhållit efter semestern. Vår offertvolym i kronor har aldrig varit större. Speciellt bra är att vi är inne på nya projekt som dessutom har stora årsvolymer. För att klara projekt med stora volymer krävs bara marginella förstärkningar i maskiner eller personal."

"Genom vår marknadssatsning och i synnerhet vår Tysklandssatsning har vi nu fått möjlighet att offerera och projektera direkt till Europas största bilfabrikanter, vilket skapat helt nya affärsmöjligheter som vi inte haft tidigare."

6. Trots nedgången i automotive-branschen verkar läget riktigt bra inför 2009 (nedanstående är citat från rapporten):

"Förhandlingarna är nu genomförda med de fackliga organisationerna vilket innebär att ett tjugotal medarbetare kommer att lämna företaget före årsskiftet, merparten innan jul."

"Verksamheten för 2009 är anpassad efter nuvarande volym samt tillskott av nytagna order. Flera av de order som är tagna (med årsvolymer + 20 MSEK) under det gångna året kommer upp i full volym under det första halvåret 2009. Personalstyrkan efter årsskiftet är dimensionerad utifrån 2009 års budget, d v s tredje kvartalets låga volym adderat med volym av tagna order som tillkommer under det första halvåret 2009."

"Trots ovanstående volymanpassning har även en alternativ plan med en 15 procent lägre volym tagits fram. Denna plan har tagits fram för att ha en snabb och tydlig handlingsplan om marknaden skulle gå ned ytterligare."

Slutsats: Kursen i Precomp är strax under 0,50 kr, medan eget kapital per aktie är 1,00 kr. Börsvärdet är endast 13-14 MSEK på ett företag som idag omsätter 160-170 MSEK och som har nya order på ca 20 MSEK i årsvolym klara inför 2009, och som dessutom har den största offertstocken någonsin (trots lågkonjunkturen). Ytterligare en sak att beakta är att Precomp inte kommer att behöva betala skatt under en ganska lång period när resultatet blir positivt. Detta p g a förlustavdrag som bör vara värda lika mycket som Precomps börsvärde!

En investering i Precomp har ganska hög risk genom det stora konjunkturberoendet, men samtidigt ser läget riktigt ljust ut inför 2009 och synnerligen ljust ut inför den konjunkturvändning som så småningom kommer. En investering idag kan ge flera hunda procent avkastning på 2-3 års sikt om bolaget lyckas med sin satsning på ökad försäljning genom nya projekt med höga årsvolymer och helt nya kunder.

M v h

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?