Post entry

Prevas: stabil konsultaktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rejäl resultatförbättring, god efterfrågan och stabilitet på marknaden.

Prevas tillhörde fredagens kursrusare. Plus 19,3%. Satsningen på fasta priser tycks gå hem. IT konsulten ligger dessutom i framtidsbrancher som bioteknik, industri och telekom.

Resultatet blev hela 17,6 miljoner kronor, att jämföra med 2,1 miljoner kronor, samma period, förra året. Även omsättningen ökade rejält, från 118 miljoner kronor till 168 miljoner kronor.

Drar man bort skatten, återstår 1,79kr per aktie (0,22). För första halvåret är nu vinsten 2,96kr per aktie att jämföra med 1,15 kr per aktie första sexmånadersperioden 2007.

Prevas ser en fortsatt god efterfrågan och stabilitet på marknaderna Produktutveckling och Industrisystem. Bolaget meddelar även att bolaget nu satsar framåt med nya etableringar. Under hösten påbörjas även en kraftig nyrekrytering inom alla befintliga regioner.

Bolaget säger sig se en tydlig effekt från det förbättringsprogram som startade i början av året.

Utöver förbättringsprogrammet bidrar förvärv som gjorts under perioden till det stärkta resultatet.

Nu har sex konsult bolag rapporerat. I kvartalsrapporterna pekar marginalutvecklingen fortfarande uppåt. VD för Tieto Enator yttrade i samband med detta att en bra it-konsult kan nå en rörelsemarginal på tio procent. Enligt den måttstocken är det bara två av de sex som kvalar in: Know it och Prevas.

Det finns en risk som lurar, bakom framgångarna, och det är personlbrist. Företagen får betala allt mera för att få kompetent arbetskraft. Lyckas de inte, så måste underkonsulter anlitas, och de kostar mer än direktanställd personal.

För att få perspektiv på intjäningsförmågan kan man titta på de fyra närmaste åren. Vinsten per aktie låg 2004 på 1,46kr, 2005 på 0,99kr per aktie, 2006 på 1,46 och slutligen 2007 på 1,24kr. Snittvärdet hamnar på 1,28 kr. Nu efter ett halvår har vi redan intjänat ett belopp som ligger högre än två av de tidigare årsvinterna, tilsammans.

Den som köper i samband med en vinsttopp, måste räkna med sämre jämförelsetal framöver. Konjunkten kan snabbt dämpa entusiasmen hos it-konsulternas aktieägare. Vi vet inte hur hårt en annalkande lågkonjunktur slår. Dessutom är det uppenbart att lönsamheten redan kan vara i fara när lönekostnaden stiger i jakt på ny personal. Trots detta blir det sammantagna intrycket gott. Jag tror att Previa kan komma att stiga ytterligare några kronor, och sätter köp, med en första riktkurs på 32 kr. Det är det värde Börsveckan satt på aktien vid en tidigare analys i år, och utan att känna till denna kanonrapport.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?