Post entry

Prevas: visar styrka

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Prevas är efter ett turbulent år fyllt med förvärv tillbaks på lönsamhetsbanan. Fredagens rapport imponerar och med tanke på att ytterligare förbättringar är att vänta samt att marknaden är fortsatt urstark finns det knappast några skäl till att avvakta köp.

Kortare produktlivscykler , ökad konkurrens och bättre kvalitet bidrar till ökad efterfrågan för intelligens i produkter och industrisystem, något som snabbväxande Prevas flitigt livnär sig på. Tack vare en stark organisk tillväxt samt förvärv av hela 11 bolag växte Prevas ifjol med hela 69 procent. Tillväxten var dock kostsam och rörelseresultatet pressades till låga 19 Mkr, påverkat av integrationskostnader, projektförluster och nedskrivningar. Det nöjaktiga resultatet satte även prägel på aktiekursen som ifjol rasade med hela 50 procent från en topp kring 36 kr mot 17 kr. Fredagens kvartalsrapport innehöll dock idel glädjeämnen och aktien reagerade även kraftigt på rapporten och steg med 16 procent. Lyckas Prevas prestera liknande lönsamhet i kommande kvartal finns dock mer att hämta i aktien, eventuellt mycket mer, förutsatt att bolaget även växer i takt med marknaden.

Omsättningen ökade under perioden med hela 32 procent till 153,7 Mkr (116,6) vilket även var en ökning med 10,7 procent mot föregående kvartal. Det som var än mer uppseendeväckande var att rörelseresultatet uppgick till goda 16,8 Mkr (12,6) vilket var ett ordentligt trendbrott i jämförelse med det sista kvartalet ifjol då rörelseresultatet blev 2 Mkr. Rörelsemarginalen förbättrades således kraftigt till 11,0 procent (10,8) och VPA uppgick till 1,18 kr (0,95), vilket nästan var lika bra som hela fjolåret. Det är således alldeles uppenbart att Prevas nu börjat skönja frukterna av de förvärv som gjorts och med tanke på att bolaget även under kvartalet initierat förbättringsprogram både på intäkts- och kostnadssidan finns det sannolikt mer att hämta. Därtill drabbades kvartalet negativt av färre arbetsdagar på grund av den tidiga påsken, vilket i sin tur förhoppningsvis knuffar lönsamheten ett snäpp uppåt under innevarande kvartal.

Affärsområdet Industrisystem som är verksam inom automation, internlogistik och spårbarhet lyckades under perioden uppnå en rörelsemarginal på smått fantastiska 13,8 procent (1,1), detta trots påsken samt att affärsområdet även under perioden belastades negativt av att mindre vinstgivande projekt avslutades. Marginalmålet på 17 procent ser således inte längre omöjligt ut att uppnå och även om affärsområdet endast omsätter 25 procent av Prevas totala omsättningen kommer sannolikt Industrisystem att bidra starkt till kommande resultat. Rörelsemarginalen för det andra affärsområdet Produktutveckling som utvecklar nya produkter uppgick även till fullt godkända 10,0 procent (12,1). Debiteringsgraden fortsatte även att öka till 76 procent (69) och personalomsättningen som under fjolåret var oroväckande hög minskade till låga 4,3 procent (6,8), vilket vittnar om att den osäkerhet som personalen upplevt bland de förvärvade bolagen nu lagt sig och att Prevas ser ut att driva en framgångsrik personalpolitik. Det enda som orsakade viss oro i rapporten var det negativa kassaflödet på minus 1,7 Mkr (8,2) men med tanke på att en tilläggsköpeskilling betalades på 11,9 Mkr för tidigare gjorda förvärv så är det inte så dramatiskt. I kassan finns dock endast 5,7 Mkr men kassaflödet kommer sannolikt att fylla plånboken rejält framöver, dock har förvärvsutrymmet stramats åt en aning även fastän bolaget har möjlighet att öka sin skuldsättning som vid periodens slut uppgick till 48 Mkr.

Tillväxtutsikterna för Prevas är även goda då marknaden växer med omkring 15 procent per år. Ytterligare är bolaget nu betydligt större än tidigare vilket innebär bättre konkurrenskraft och möjlighet att nå strategiska ramavtal som kan visa sig väl behövliga när marknaden ger vika. I Danmark där Prevas under kvartalet omsatte 20 Mkr finns även goda möjligheter för organisk tillväxt då marknaden är betydligt mindre mogen än den svenska och med hänsyn till fjolårsförvärven kommer sannolikt den organiska tillväxten i år med god marginal passera målsättningen om minst 15 procent. Internationellt finns även slutligen goda tillväxtmöjligheter bland annat via det globala samarbetet med National Instruments som som var orsaken till att Prevas i år fick en genombrottsorder från en japansk biltillverkare.

Framtiden ser alltså lovande ut förutsatt att Prevas nu lyckas hålla sig borta från fler projektförluster och med tanke på bolagets breda kundportfölj där de fem största kunderna endast motsvarar 25 procent av bolagets totala omsättning begränsas även risken för betydande resultattapp ifall Prevas skulle tappa någon betydelsefull kund. Bolaget bör alltså i år klara av att växa i minst samma takt som marknaden och med hänsyn till fjolårets förvärv bör bolaget klara av en organisk tillväxt på minst 20 procent vilket skulle innebära en omsättning på 565 Mkr. Eftersom ytterligare lönsamhetsförbättringar är att vänta samt att marknaden är fortsatt urstark har bolaget goda möjligheter att bibehålla dagens lönsamhet med en rörelsemarginal på 11 procent, eventuellt alltså förbättra den ytterligare. Med en försiktig rörelsemarginal på 9 procent skulle rörelseresultatet i så fall landa på 50,8 Mkr med ett VPA på 3,40 kr. Inklusive nettoskulden på 42,3 Mkr värderas Prevas i så fall med ett p/e-tal på just under 9, vilket känns lågt med tanke på lönsamhetspotentialen, tillväxten samt att kommande kassaflöde snabbt bör minska nettoskulden, förutsatt att inte några fler större förvärv görs. Med hänsyn till detta bör således ett p/e-tal på 13 vara motiverat vilket ger en riktkurs på 44,20 kr. Prevas ser alltså fortfarande ut att vara rejält underskattat.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?