Post entry

Probi: intressant men dyr aktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Probis rapport mottogs med besvikelse - aktien är ner på en stigande börs trots fördubblat rörelseresultat och 56% ökning av nettoomsättningen. Smolket i bägaren kom främst från den minskad försäljningen till Kraft och minskad vinst för q4. Dessutom var kommentarerna kring Next Foods avtalet något svävande när det gäller utvidgningen av produktlanseringen i USA.

Probi har en hög tillväxt takt som numera inte bara är baserad på Proviva försäljningen utan även två andra stora funktional food applikationer i USA samt kostillskott på ett växande antal marknader i samarbetet med Institut Rosell. I pipelininen för 2009 finns dessutom en spännande lansering av en kosttillskotts produkt inom immunområdet. Det är en speciellt spännande lansering eftersom den kommer att ske under eget varumärke.

Probis höga tillväxt är kännetecknade för "bakteria branchen" som under de senaste åren upplevt ett globalt uppsving. Probi liksom svenska branchkollegan Biogaia tillhör toppskiktet i världen (trots sin relativa litenhet) när det gäller forskningsinsatsningar för att säkerställa funtionalitet för sina produkter / bakterier. Forskningen är ekonomiskt betungade för dessa små bolag, men långsiktigt är det en förutsättning överlevnad i branchen.

Borsett från skatteeffekter så ökade Probis rörelsevinst 2008 med 23% jämfört med 2007.

Probiaktien har haft en god utveckling senaste 12 månaderna - upp 35 % räknat på gårdagens kurs. Värderingen är dock hög och jämför man värderingen av Probi och Biogaia ser man att Probis kurs stuckit iväg lite väl kraftigt. Korrigeringen nedåt nu kommer därför inte helt oväntat. Räknat på gårdagens kurs blir PE för 2008 runt 50 vilket är högt högt även om PEG kanske ändå inte ligger alltför långt från 1.

Biogaia som haft minst samma tillväxttakt som Probi värderas nu till ca PE 25 för 2008. Dessutom förefaller Biogaias pipeline och "triggerlist" för 2009 betydligt intressantare. Rapporten kommer om två veckor

Prognos 2009

Utfallet i år för Probi kommer att vara beroende av hur USA försäljningen till Kraft och Nextfood går samt givetvis lanseringen av kottillskotts produkten inom immunområdet.

Proviva och övriga kosttillskottsprodukter kommer säkert att öka i omsättning men inte riktigt i närheten av de tillväxttal som nåtts under 2008. Med tanke på q4 rapporten finns det anledning att begränsa sin optimism när det gäller försäljninsutvecklingen till USA kunderna. Avgörande för Probis tillväxt blir nog framförallt hur snabbt NextFoods lansering fortskrider. Tidpunkten för Immunproduktslanseringen är inte kommunicerad och jag tror inte att denna produkt kommer att kunna bidra alltför mycket till vinst siffrorna i år. Lanseringskostnaderna lär dessutom ta en hel del av marginalerna.

Jag tippar att omsättningen kommer att öka med 25-30% medan vinsttillväxten stannar vid ca 20-25% vilket innebär drygt 1 kr /aktie netto. NextFood kan dock överraska positivt vilket då skulle förbättra såväl vinst som omsättningssiffrorna

Rekommendation

Långsiktigt är Probi en intressant aktie att äga. Bolaget är etablerat i en högintressant branch som går en ljus framtid tillmötes tämligen oberoende av konjukturläge. Med tanke på och det gryende intresset för "health & wellness" bland såväl livsmedels- som läkemedles-företag kan man också se Probi som en uppköpskandidat.

Bland ägarna finns t.ex skånska bönder (Skånemejerier) och flera av forskarna som grundade bolaget. Det är inte otänkbart att de skulle vilja casha in om ett bra bud skulle dyka upp.

På kortare sikt är dock utsikterna för kursstegring mindre trolig med tanke på dagens kursnivåer - trots dagens nedgång. Biogaia torde vare ett bättre alternativ i branchen. För Probiägarna gäller det att följa upp utvecklingen av Kraft och Nextfood kontona noga .

Skulle man råka ut för bakslag i USA kan aktiens tillväxtprofil få sig en rejäl törn. Å andra sidan är potentialen i Nextfood avtalet stor och en positiv överaskning där under året kan givetvis också resultera i positiv kurspåverkan om än begränsad.

I dagsläget blir rekommendationen avvakta.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?