Post entry

Probi: växer starkt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Provbi kom in med en riktigt stark rapport och har mycket i "pipline". Särskilt intressant är hälsovårdsprodukten "Probiotika".

Probis rapport kom in högt över min förväntan.

Försäljningsrekord av ProViva i januari och nettoomsättningen ökar med 17 procent till 43,6 miljoner kr. Rensat för en engångsbetalning var ökningen hela 55 procent. Resultatet efter skatt landar på 2, 62 kr. Functional food ökar nettoomsättningen med hela 44 procent rensat för engångsbetalning och kosttillskotten ökar med hela 94 procent.

Kassaflödet förbättras rejält till 17,8 miljoner (-3,1) och likvida medel ökar till 47,4 miljoner kr. Probi har urstarka finanser.

Probis probiotika är nu under lansering i femton länder inklusive Kina och Indien. Efter periodens utgång så har ju försäljningen startat i Usa med fruitshots under namnet Very good belly och det kommer att starkt bidra till resultatet för 2008. Probi är dessutom garanterat en royalty från Nextfood under 2008-09 på 10 miljoner kr. Vidare så har ett licensavtal med ett välrenommerat europeiskt livsmedelsföretag tecknats med en fast royatly om 2,8 miljoner kr för 2007-08 och därefter löpande royaltys på försäljningen. Jag gissar att vi redan Q1 08-kommer att se en rejäl resultatökning med hjälp av USA lanseringen. Den enorma folkmängden i Kina och Indien gör att Probis intäkter kan skjuta i höjden rejält under de närmaste åren.

Noterbart är att Probi, via institut Rosell, har ett avtal om att starta försäljning av kosttillskott i Chile, och det öppnar nya möjligheter att penetrera den sydamerikanska marknaden även vad gäller functional food.

Probi har mycket i "pipelinen" och man kommer bland annat att lansera immunförsvarsprodukter i kosttillskott under 2009.

Probiotika är bevisat hälsobefrämjande för mag-tarmkanal och det ligger i tiden med hälsoprodukter av olika slag och Probi är en mycket stark aktör på marknaden. Med Kina , Indien och USA i bagaget så kan Probi skörda stora framgångar i många år framöver. Dessutom så är Probi relativt konjunkturokänsligt. Mat och dryck konsumeras alltid på lika nivåer och ökar naturligtvis i takt med befolkningsökningen.

Probi handlas idag med ett P/E på 13,5-14 på 2007 års resultat och med en förväntat tillväxt i linje med 2007 så får ett P/E på cirka 10-11 för 2008. Det är för billigt för en snabbväxare som Probi.

Min riktkurs höjer jag till 55-60 kr. Probi bör tjäna runt 3,5 -4,0 kr per aktie för 2008. Den dåliga likviditeten i handeln är ett problem för den kortsiktige, men för den som köper på längre sikt sätter jag ett mycket starkt Köp på Probi. Sov tryggt med lite probiotika i magen...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?