Post entry

Rörvik Timber: kanonår väntar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med en väntad produktionsökning på 10 procent och med prishöjningar på 10 procent väntar ett kanonår för Rörvik Timber, skriver analytikern Gustaf von Sivers i sin tävlingsanalys och rekommenderar köp.

Guldläge

Kraftiga höjningar på sågvirke och stabila kostnader på insatsvaran timmer ger kraftiga marginalförstärkningar. Gudrun, Per och granbarkborren ökar utbudet på timmer och håller därmed nere kostnaderna. Vi räknar med fortsatt stark efterfrågan på sågade trävaror och ser potential i aktien. Rörvik Timber handlas på smallcaplistan och äger sex sågverk med en sammanlagd kapacitet på 750 000 kubikmeter som år 2009 skall bli en miljon kubikmeter. Det största sågverket ligger i Boxholm i Småland, nära Tranås.

Gudrun, Granbarkborren och Per

Småland drabbades hårt av stormen Gudrun vilket har ökat virkeslagren ordentligt. Ytterliggare olycka väntas nu drabba skogsägarna efter stormen Per, i form av granbarkborren som snabbt förstör träden under det varma halvåret. För att rädda vad som räddas kan avverkar man nu i de områden som väntas bli angripna. Följden av detta är att priserna på Rörviks viktigaste insatsvara, timmer, kommer att ligga stilla eller endast röra sig marginellt uppåt.

Bra försörjningsläge

Förutom inköp i närområdet bedriver Rörvik även timmerhandel. Totalt rör det sig om ett flöde på 3 miljoner skogskubikmeter varav de egna sågverken förbrukar 1,2 miljoner kubikmeter. Lägger vi ihop stormfällningarna och den stora egna handeln så gör detta att Rörvik har ett gott försörjningsläge på råvaran, något som kommer att behövas då vi räknar med att produktionen skall öka med tio procent under 2007.

Virkespriserna upp med 30 procent på ett år

Enligt Skogsindustrierna har prisindex gått upp med 30 procent sedan februari 2006, en kubikmeter tallplankor kostar nu 1 850 kr och gran ligger en hundralapp under. Ännu syns inte detta i vinsten för Rörvik då man haft långa avtal som gjort att endast en begränsad prishöjning har slagit igenom under 2006. Detta år räknar vi med att Rörvik går in med 10 procent högre priser än under andra halvåret 2006 vilket kraftigt kommer att höja marginalerna.

Nytt läge och nya flöden Rysk export har minskat och går i större mängd till Asien istället för Europa vilket stärker prisbilden på sågade trävaror i Europa. Till detta skall läggas en piggare tysk byggkonjunktur som ökar virkesefterfrågan. De aviserade ökningarna på timmerexport från Ryssland påverkar Rörvik marginellt och endast via deras handelsvolymer. Finska sågverk som köper en del från Ryssland kommer däremot att få en kostnadsökning.

Värdering

Med en väntad produktionsökning på 10 procent och med prishöjningar på 10 procent väntar ett kanonår för Rörvik Timber. I år kan vinsten bli 9 kr per aktie. Vi tycker att det är för billigt på 57 kronor och sätter köp på aktien. Målet är att koncernen skall ha en marginal på 8 procent över en konjunkturcykel och skulle det lyckas så vore det en sensation och kursen alldeles för låg. Skulle virkesmarknaden hålla sig stark under några år framöver skall aktien upp till 80 kronor.

Risker

Sågverksbranschen är ju känd för sina notoriska svängningar och luttrade sågverksägare som vi talat med säger sig inte bli förvånade om allt blir mycket sämre efter semestrarna. Samtidigt finns andra som verkligen tror att det är ett nytt läge och att de goda tiderna kan hålla i sig. Vår bedömning är att det finns fog för att tro på ett nytt läge och köper aktien, dock är vi medvetna om riskerna att det kan gå fel. Första kvartalet bör hamna mellan 40 och 50 Mkr efter finansnetto för att aktien skall gå vidare.

Den som är intresserad av att lära sig mer kan beställa en årsredovisning från Bergs Timber som är en branschkollega till Rörvik. I denna finns en utmärkt exposé över branschen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?