Post entry

SAAB: en aktie mot take-off

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med SAAB:s gigantiska orderstockar inom både den civila och millitära säkerheten lär bolagets mål (en tillväxt i nivån med 2006 och en rörelsemarginal något högre än 2006) lätt nås. SAAB–aktien är klart undervärderad och en uppgång till 250 kronor redan under eller kort efter sommaren är troligt.

“There is only one thing in the world worse than being talked about and that is not being talked about.”

Så skrev Oscar Wilde i “The Picture of Dorian Gray”. Jag vill därför lyfta fram SAAB - aktie som det inte talas så mycket om. Saab-aktien har gått ned sedan årsskiftet med över 14 procent även om 2006 var ett av de bästa åren vad gällde tillväxt. Över denna kommande vår och sommar kommer dock det att vända för SAAB-aktien om vi ser på den för koncernen ljusa framtiden, vars potential ligger just inom kommande orderingångar.

Saabs draghjälp Som underleverantör kommer Saab Group att få draghjälp av de ännu större globala bolagen. Till exemep stark efterfrågan från Kina på större jumbojets Boeing eller (enligt gårdagens Financial Times) beställningar värda för 16 billioner dollar från Qatar på hela 80 jetplan Airbus A350, vars första framleverans väntas bli 2013. Saab Group är ett av de bolag inom högteknologi som just har skalfördelar och begränsad global konkurrens. Saab Group är ett av de bolag som utrustar den globala marknaden (bl.a. just Boeing och Airbus) med sina genom nisch spetsade och världsledande produkter, tjänster och lösningar som sträcker sig från dagens just viktiga samtalsämnen, såsom militärt försvar till civil säkerhet och civilt flyg.

Om vi ser på bara mars månads orderingång såväl inom som utanför Sverige, då blir det lätt att ge aktien rekommendationen köp.

Saab Aerotech har i början på mars fått en order på en fältsjukhuslösning till svenska försvarets insatsstyrka, Nordic Battle Group, värd 105 miljoner kronor. Saab Space har också i marsmånad fått en order på 204 antennkomponenter till Boeing Space och Intelligence Systems nya satellitsystem för mobiltelefoni, Mobile Satellite Venture (MSV) . I marsmånad har Saab fått en beställning till, denna gång från det svenska försvaret, där avtalet är värd hela 230 miljoner kronor. Och sist och inte minst för den här delen av marsmånaden demonstrerade Saab Group i förrgår i Kapstaden i Sydafrika ett nytt missilskydd för civila flygplan som kommer att skydda missilattacker. Viktigt att nämna är också Saabs framgångsrika strategiska förvärvsstrategi som gjordes förra året, där Saab lyckades förvärva Ericsson Microwave System och danska Maersk Data Defense. Allt detta kommer att ge Saab Group en plattform för världsledande kompetens och produkter inom sensorområdet.

Framtida substans

På gårdagens äntligen positiva GMs presskonferens nämndes i en bisats att "Saab och Cabriolet visar också starkt tillväxt". På presskonferensen nämndes dock inte Saabs siffror men siffrorna visar procentuella ökningar som motsvarade i allt väsentligt analytikernas prognoser.

Lönsamhet : 9 procent av försäljningsintäkterna var vinst på rörelsenivå. Och de förbättras, eftersom vinsten växer snabbare än intäkterna.

Tillväxt: Intäkterna ökade 9 procent under fjolåret jämfört med året före.

Utdelning: 4,25 kronor per aktie gavs i utdelning, en ökning med 0,25 kronor eller en direktavkastning på 6,25 procent från ett storbolag som aldrig slutar växa. Ett bolag som inte behöver hjälp med finansieringen och under fjolåret steg närmare 40 procent på börsen.

Prognos: För 2007 förväntar Saab en tillväxt i nivån med 2006 och en rörelsemarginal inklusive strukturkostnader som blir något högre än 2006. Med den trygga framtiden vars potential ligger just inom de framtida gigantiska orderstockarna lär målet lätt nås. Produktionskapacitet finns sedan tidigare. Jag anser att värdet på SAAB–aktien (idag cirka 180 kronor) är undervärderad och en uppvärdering till 250 kronor redan kort efter sommaren är rimligt. Till de analyshus som instämmer syns bl.a. Danske Equities som vidare siktar mot 257 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?