Post entry

SAAB: en säker placering i en osäker värld

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Världen rustar och vapenindustrin tjänar stora pengar på en miljardmarknad i kraftig tillväxt.

Saab är en internationell försvarskoncern noterad på Stockholmsbörsens Large Cap lista. Kanske bör det påpekas att företaget är en renodlad försvarskoncern, alltså ingen biltillverkare.

Mer än bara Sverige och gripen

Saab har ett brett spektrum av produkter, men i den senaste årsredovisningen talar man om tre segment; Defence and Security solutions, Systems and Products och Aeronautics. Lite kortfattat om varje segment:

  • 1. Defence and security solutions - Här finner vi främst högteknologiska lösningar som kommunikations och eldledningssystem och andra högteknologiska produkter.
  • 2. Systems and products - Detta segment består bland annat av det nyförförvade underwater systems som tillverkar obemannade ubåtar och undervattenssensorer. Även mer klassiska produkter som kamouflagenät och pansarvärn går under denna kategori. Hit hör dessutom de intäkter man får för service och underhåll av befintliga system.
  • 3. Aeronautics - Denna del av verksamheten är främst relaterad till stridsflygplanet gripen.

Omsättningen per segment är: 1 = 9.3 MDR 2 = 9.1 MDR 3 = 6.5 MDR (2007)

Försäljning geografiskt sett: (2006)

  • Sverige 35 procent
  • Övriga Europa 30 procent
  • Nordamerika 8 procent
  • Asien 8 procent
  • Australien 5 procent
  • Afrika 14 procent

När Saab för någon månad sedan släppte sin bokslutskommunike för 2007 Försäljningen var upp 9.3 procent för helåret och ett resultat 44 procent bättre. Dessutom visade Saab styrka i försäljningen även under 4 kvartalet då man bland annat fick en order på ett luftvärnssystem från Finland. Detta tog självklart marknaden på ett bra sätt och aktien har gått upp 20-30 procent sedan bottennivåerna före rapporten. Men aktien är trots detta lågt värderad; en vinst på 17.6 per aktie ger p/e 8.5 vid 150 kr.

Globala trender

Jag kommer nu att lämna rapporterna och nyckeltalen för att istället fokusera på större sammanhang. Att vi lever i en allt mer orolig tid kan nog de flesta hålla med om. De senaste årens ekonomiska tillväxt och politiska oro har lett till att många länder åter rustar. Eftersom dessa ekonomiska kometer främst är någon form av diktaturer är de inte några potentiella kunder för svenska Saab i dagsläget. Men hotet från diktaturernas rustande har lett till att många demokratier tvingas öka sina försvarsbudgetar. Världens samlade försvarsutlägg är nu lika stora som i slutet av 80-talet. Räknat i fasta priser! (Källa: Stockholm international peace research yearbook 2007) De minskande militärbudgetar vi såg under 90-talet har förbytts mot vad som kanske är en ny kapprustning. De rustande länderna kommer att kräva högteknologiska försvarssystem av just den typen som Saab tillhandahåller.

Jag har en god vän som arbetar i Norge. Där pågår något som i alla fall jag inte hade hört någonting om innan han berättade för mig - maktdemonstrationer från Ryssland. Krigsfartyg som kränker gränser och liknande. Tydligen står det ofta i de norska tidningarna om detta, men här i Sverige har jag inte hört ett knyst. Rysskräcken kan vara "mumma" för Saab då Norge inom ett par år kommer att byta ut sina F-16 plan. En stark hemmaopinion kan antagligen påskynda processen. Eurofighter har kastat in handduken och man lär knappast köpa planen från någon rysk eller amerikansk tillverkare. Vad finns då kvar?

Rent generellt har ju Aeronautics varit lite utav ett sorgebarn. De andra segmenten har gått mycket starkt de senaste åren men för Aeronautics har ordrarna låtit vänta på sig. Nu tycks vi stå inför en vändning. De moderniserade "Super-Jas" planen har enligt Saab en livslängd på över 30 år. Danmark, Kroatien, Indien.. Listan kan göras lång på länder som kan tänkas köpa Gripensystemet. Det mesta av FoU:n är betald och kanske är det nu frukterna kan skördas efter alla kostnader. Saab skulle kunna liknas med en bioteknikinvestering med lägre risk. Saab går med vinst, men förtroendet för gripen är lite sargat. En order skulle inte bara ge en intäkt, utan också öka aktiemarknadens förtroende. Lite positiva nyheter kring gripen i kombination med en stark utveckling för övriga segment skulle kunna driva kursen på ett års sikt. Till maj törs jag bara tro på en positiv kursutveckling dock (vilket få aktier ser ut att kunna ge).

Ingen etisk bonus Jag tror att Saab är en (ursäkta ordvitsen) kanoninvestering. Tyvärr har jag blivit försedd med etik och moral och det skulle kännas väldigt fel för mig att investera i ett företag som Saab. 14 procent av försäljningen i Afrika bör tala för sig själv! Jag har läst in mig i företaget på grund av denna tävling som går ut på att hitta en aktie som kan tänkas stiga. Jag hoppas att jag lyckats uppmärksamma den olyckliga utveckling vi ser i många länder.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?