Post entry

SAAB: Sveriges bästa ingenjörsföretag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SAAB har Sveriges kanske bästa ingenjörer och en orderstock på drygt 50 miljarder. Den låga värderingen lockar fortfarande, skriver Georg Norberg på Erik Pensers Hedgefond och rekommenderar Köp. Norberg blir därmed den första förvaltaren som kommer in i tävlingen.

Försvarsföretaget SAAB är ett av Erik Penser Hedgefonds innehav sedan starten av fonden 2002. Företaget har under perioden utvecklats mycket väl. Ett stort förändringsarbete med att styra över till mera civila produkter har skett. Företaget fick till slut köpa Ericsson Microwave vilket har varit angeläget. Flygsidan har fått stora order i Airbus programmet.

Det finns ytterligare intressanta möjligheter eftersom det i företaget arbetar väldigt många oerhört skickliga människor. Kanske är det Sveriges bästa ingenjörer. Personligen tror jag att det är så.

Framtiden ser ljus ut med en orderstock på drygt 50 miljarder. Värderingen av bolaget har sjunkit rätt kraftigt i år. Kursen har gått ner 15 procent samtidigt som bolaget kommit med mycket starka rapporter och synnerligen fina order.

Den låga värderingen beror givetvis på att det finns ett stort antal aktörer som inte får investera i vapenindustri, men med tiden så kommer den delen att minska relativt sett och förr eller senare så kommer värderingen att leta sig upp till de övriga större verkstadsbolagens.

En jämförelse med Swedish Match är relevant eftersom det också har varit ett peststämplat företag men nu åtnjuter en värdering i linje med övriga bolag i branschen. Det finns en icke prissatt option att SAAB faktiskt kan få order på JAS Gripen under de närmaste åren. Gripen känns som ett mycket intressant alternativ till Eurofighter och även till det ännu bara på ritbordet amerikanska instabila flygplanet Joint Strike Fighter.

Värderingen av bolaget är relativt låg. P/E-talet är cirka 13 på innevarande års prognoser. Tillväxten kommer att vara cirka 10 procent. P/S-talet ligger runt 1,0. Orderingång 2006 uppgick till 7,5 miljarder.

Allt detta sammanvägt gör att aktien ser fortsatt intressant ut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?