Post entry

Sandvik: många goda år framför sig

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktien har ur ett tekniskt perspektiv en god potentiell uppsida. Företaget har samtidigt många goda år framöver sig av tillväxt med god marginal.

Med årshögsta på 97,80 samt en klar ökning av utlånade aktier inom sSandvik, kommer vi se en volymökning samt en trolig uppgång för att utmana årshögsta samt toucha 100kr. Jonas Olavi på Nordea Markets interjuvades av di.se för ett aktietips och han sa att Sandvik är ett företag man skall äga aktier i under 2010, med en kortsiktig målkurs på 115kr.

Trots att marknaden i dagsläget rekylerar lite, vilket är hälsosamt så skall alltså detta inte ses som ett svaghetstecken. En rekyl i Sandvik skapar köpläge för att en fortsatt uppgång. Sandvik är ett företag som gynnas av den allt bättre gruvmarknaden där både priser och volymer ökar. ´Sandvik har 17% Kinanärvaro, marknadsandelar ökar.

Framtiden för Sandvik ser ljus ut, med en kursutveckling som närmast kan beskrivas som uppåtgående. Nyligen har också information om att nya kärnkraftverk planeras byggas.

VERKSTAD: SANDVIK OCH ALFA LAVAL GYNNAS AV KÄRNKRAFTSTREND (Direkt)

2010-03-30 11:30 Vi läste:

" STOCKHOLM (Direkt) Ett växande energibehov och jakten på utsläppsfri elektricitet gör att utbyggnadsplanerna i den globala kärnkraftsindustrin är rekordambitiösa. Bland de svenska verkstadsbolagen finns det särskilt två bolag som kan dra nytta av trenden: Sandvik och Alfa Laval.

De senaste siffrorna från World Nuclear Association, WNA, visar att antalet reaktorer i världen kan komma att fördubblas de kommande 15 åren.

Sandvik säljer företrädesvis ånggeneratorrör till kärnkraftsindustrin och denna affär står för cirka två tredjedelar av bolagets totalförsäljning om cirka 1 miljard per år inom kärnkraftssegmentet, en siffra som väntas öka de kommande åren.

Bolaget har för att kunna möta efterfrågan beslutat om en produktionsutbyggnad i tre steg och expansionen kommer att innebära mer än en fyrfaldigande av nuvarande kapacitet på området.

"Vår tillverkningskapacitet, inklusive de investeringar i kapacitet som vi nu gör, kommer att vara fullbelagd fram till någonstans kring 2016", säger Sandviks ir-chef Jan Lissåker till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandviks division Materials Technology, SMT, tagit order på ånggeneratorrör med ett totalt värde på 8 miljarder kronor, en summa som kommer att faktureras under perioden 2012-2015/2016.

Höga säkerhets- och prestandakrav gör att det finns endast tre leverantörer av höglegerade ånggeneratorrör i världen, förutom Sandvik även franska Valinox och japanska Sumitomo. Samtliga håller på att bygga ut sin kapacitet.

"Vi är nog att betrakta som marknadsledare vad gäller de här produkterna och ambitionen är att befästa den positionen även framöver", säger Jan Lissåker.

Under 2008, som kan sägas vara ett bättre jämförelseår än 2009, hade Sandvik en marginal på 13,8 procent. Få leverantörer inom sektorn gör att Sandvik kan hålla höga priser och bibehålla bra marginaler.(* egen notering)

Även i USA ser trenden ut att ha vänt. Nyligen klubbade president Barack Obama igenom lånegarantier på 60 miljarder kronor för bygget av två nya reaktorer i delstaten Georgia. Det är det första beslutet om ny kärnkraft på 30 år i landet. "

Kortsiktigt kan aktien rekylera ner mot stödnivåer på 88-89kr, vilket inbjuder till ett intressant läge att köpa aktien och invänta de allt bättre tiderna för sandvik 2011-2016. Den som väntar på något gott...

Ytterligare notering att tillägga är att Boliden som gått upp starkt i år med en rimlig värdering kring nuvarande kurs, kan göra att sökandet efter en ny potential het kandidat för uppgång öppnar upp för Sandvik. Aktien är rimligt värderad enligt Morgan Stanley som skrev ett pm om aktien idag, något att komma ihåg att olika mäklare har olika riktkurser. Men med ren fakta på bordet kan man se att Sandvik har lekt i sandlådan tillräckligt, och en uppgång från dessa nivåer är fullt möjlig och på medel lång sikt kan vi se topparna från 2007's nivå bli verklighet.

Köp rekommenderas på Sandvik från tidigare motstånd om rekyl håller i sig till 88-93kr, med riktkurs 115, kortsikt, och 150kr något längre sikt 1-2 år. Stoploss 85kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?