Post entry

Swedbank: digitalt läge eller översåld?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag tror att det kan vara ett bra bet att satsa på att swedbank på kort tid kan göra en kursrusning istället för att fara rätt ner i källaren.

Gick med i tävlingen eftersom man inte behöver presentera en analys utan det räcker med en investeringside...puh!

Anledningen till att jag tror att det kommer att bära av uppåt för Swedbank-aktien ska jag försöka redovisa som mitt tävlingsbidrag. även några risker skall redogöras för.

Risker för fallande kurs

Riksbanken höjer räntan i Sverige till nivåer det var länge sen vi hade, pga att den ekonomiska utvecklingen tar en vändning som ingen har kunnat förutse, så att även bankens svenska affär börjar generera kundförluster som allvarligt påverkar bankens lönsamhet.

Bankens kunder tycker sig bli så illa bemötta att de helt enkelt överger banken och byter till någon annan bank. De nya chefer banken snott över från SEB gör sig omöjliga bland personalen så att bankens interna organisation faller sönder och kunderna märker av en lägre servicenivå.

Möjligheter för stigande kurs

Nu till det som gör att det vattnas i munnen på en spekulant vad gäller aktiekursen.

Rejält nedtryckt kurs pga att svenska media har trummat ut att Lettland och därmed de övriga baltiska staterna skulle devalvera och på så sätt orsaka stora förluster för Swedbank. som jag ser det är detta bara ett sätt för det internationella storkapitalet (hedgefonder etc) att kunna spekulera i de våldsamma fluktationer som uppstår på valutamarknaderna när farhågor om devalvering uppstår. minns George Soros som spekulerade mot svenska kronans och brittiska pundets fasta växelkurser. Här finns riktigt stora pengar att göra för den som har de rätta kontakterna och tillräckligt med finansiering. Hur såna här rykten uppstår verkar ingen veta. Jag har mina egna teorier om saken och ska kanske nån gång skriva en blogg om det...

Själv tror jag inte ECB/EU kommer tillåta att Lettland kommer loss från knytningen från euron pga politiska orsaker. (Nationalekonomi hette tidigare i Sverige politisk ekonomi och det heter fortfarande så i engelskspråkiga länder- det visar bättre vad det handlar om) tror därför inte att det blir någon devalvering, men dessa rykten har skapat säljtryck i Swedbank-aktien som i sin tur lockar fram spekulanter som förstår att marknaden oftast överreagerar och säljer och på så sätt förstärker nedgången sig själv (hausse föder hausse och baisse föder baisse).

Devalveringsryktet har mer och mer ersatts av ett resonemang som går ut på att det skulle vara bra med devalvering för Swedbank för då skulle letterna/balterna ha jobben kvar och fortsatt ha en inkomst från sitt arbete att betala av lånen med. Det är ju bara för banken att förlänga återbetalningstiden från tex 5 år till 6 år (20%) ifall devalveringen blir 20 %

Fundamentala fakta om bankens omständigheter. Riksbanken och finansinspektionen har bägge gjort riktiga stresstester och inga fejktester som amrisarna (enligt uppgifter i media har bo lundgren på riksgälden yttrat något liknande). dessa tester har i bägge fall, igen enligt mediauppgifter, visat att banken även i testernas "värsta möjliga scenario" kommer att klara sig utan att fallera. Att sen hästsvansen är ute och vädrar sina åsikter om att bankernas aktieägare får ta smällen ifall någon bank kommer på obestånd ser iallafall jag mer som en varning till Wallenbergarna och inte till Folksam att i framtiden bättre sköta om sitt fögderi.

Det förekommer chattinlägg på forumen som hävdar att det är norska oljefonden som passar på att "tanka" swedbank. Det kan naturligtvis bara vara vanliga haussare som försöker snacka upp kursen men även om så vore så går det inte att utesluta att någon stor aktör som har ett mera långsiktigt perspektiv tankar. Eller att någon hedgefond går emot marknaden.

För hedgefonder finns det bara ett begränsat antal strategier att uppnå absolut avkastning och att vara "contrarian", att gå emot marknaden, är en sådan strategi. i Swedbanks fall skulle en hedgefonds strategi även kunna vara "turnaround" (av lettlands ekonomiska situation)

Sist men inte minst tror jag även att vi passerat botten i nuvarande kris. Jag tror därför att faran för att Lettland devalverar har passerat för den här gången. Krisen har redan varat längre än en genomsnittlig kris och även denna måste nån gång få sitt slut. Med tanke på hur otroligt mycket pengar Federal Reserv pumpat in i den amerikanska och globala ekonomin måste dessa pengar helt enkelt få effekt. Allt annat vore en sensation som skulle sysselsätta forskarna i nationalekonomi i generationer.

Så vad jag gjort är att jag tagit en lång position av de orsaker jag försökt redovisa ovan, MEN eftersom jag vet att "marknaden" (alla människor som köper och säljer) inte alltid beter sig rationellt sitter jag med fingret på säljknappen ifall det skulle hända något som gör att säljarna skulle få rätt.

Kom ihåg att VAD SOM HELST kan hända...och ofta gör det....

O
o
Member since Jun 16 2006

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?