Post entry

Swedol: dollarvinnare har mer att ge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I fredags publicerades Swedols resultat för det tredje kvartalet. Marginalerna i rörelsen var de bästa jag sett i Swedol. Håller sig dollarkursen under 6:50 kronor ser framtiden mycket ljus ut i dagens börsmörker.

Resultat Q3

För perioden ökade omsättningen med 39% samtidigt som bruttoresultatet steg med 51%. Omsättningsökningen har två (tre) orsaker: fler butiker, mer försäljningen i "gamla" butiker (samt den goda konjunkturen). I de tretton jämförbara butikerna ökade omsättning med hela 29%. Rörelseresultatet ökade under kvartalet med 76,5% till 27,0 Mkr och rörelsemarginalen ökade hela 3,4 procentenheter till 16,1%. Till det senare skall sägas att rörelsemarginalen för Q3 i fjol var riktigt svagt.

Övrigt

Flytten av centrallagret pågår och skall vara färdigt till årsskiftet. En stor del av kostnaderna för flytten ser ut att belasta Q4:an. Hittills går flytten enligt plan. Företaget planerar att öppna fem nya butiker under 2008 (Uppsala, Haparande, Borås, Linköping och Östersund). Swedol planerar att byta börslista under 2008 vilket torde belasta resultatet med ca 3 miljoner.

Prognos för helåret

I min användaranalys här på Redeye räknade jag med en omsättning på 740 Mkr och en vinst per aktie på 2:25. Swedols egen prognos i gårdagens rapport talar om en omsättning på 710-730 Mkr och en vinst på runt 100 Mkr vilket motsvarar 2:25 kr/aktie. Det vill säga företaget når inte riktigt upp till den omsättning jag hoppas på, samtidigt som företaget med bättre marginaler uppnår min vinstprognos.

Eftersom jag inte känner till hur stora flyttkostnader Swedol räknar med kan det vara intressant med ett resonemang kring företagets prognos för fjärde kvartalet. Tidigare har företagets ledning hållt en låg profil, d.v.s. snackat mindre och låtit resultaten tala. Därför antar jag att företaget även denna gång är lite defensiv i sin prognos. Jag gissar att företaget når en vinst på 100 Mkr redan vid en omsättning på 710 Mkr, förutsatt att kostnaderna för flytten löper enligt plan. Skulle flyttkostnaderna driva iväg har man ändå möjlighet att nå 100 Mkr förutsatt att man når den högre nivån (730 Mkr) i omsättning.

Värdering

Företaget räknar alltså med en VPA på 2:25, d.v.s. ett PE-tal=22 baserat på dagens börskurs. PE-tal över 20 känns ju sällan som ett fynd, men i Swedols fall kan det höga PE-talet motiveras. Företaget har visat att de kan expandera butiksnätet under god lönsamhet, och expansionen skall enligt planen fortgå till 2010. Om konjunkturen i Sverige är fortsatt god kan ett PE-tal på minst 20 motiveras för 2008 års vinst.

I min tidigare analys räknade jag med en omsättning på 925 Mkr och en VPA på 3.30 för 2008, detta indikerar en målkurs på 66 kronor inom 12 månader. En intressant fråga man måste ställa sig är vad den förbättrade bruttomarginalen beror på. Den svaga dollarkursen kan inte ha hunnit slagit igenom ännu eftersom dollarkursen har legat kring 6:80 fram t.o.m. september. Istället borde marginalförbättringen ha andra orsaker som större andel inköp i Asien, större volymer ger rabatter, effektivare inköp m.m.

Om de förbättrade marginalerna är här för att stanna samtidigt som dollarkursen håller sig på dagens nivå får jag anledning att justera nästa års prognos. Oavsett hur det blir med den saken ser jag Swedol som ett av de bästa risk-reward casen på börsen just nu.

/Henk

För en mer detaljerad beskrivning av företaget se min användaranalys av Swedol.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?