Post entry

Swedol: en stabil och lite tråkig tillväxtaktie...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Men Swedol:s aktiekurs har klättrat med 150 procent på ett drygt år. Och det är inte tråkigt. Företaget fortsätter att etablera nya butiker med god kostnadskontroll, samtidigt som det drar fördel av den låga dollarkursen. Högre omsättning kombinerad med en högre rörelsemarginal ger aktien en fortsatt kurspotential på 30 procent inom 6-12 månader.

Verksamhet

Swedol är ett detaljistföretag som säljer varor inom områdena: el/elektronik, verktyg, yrkeskläder/skyddsutrustning, fordonstillbehör och förbrukningsvaror. Bolaget säljer sina varor i egna butiker, via återförsäljare och postorder/E-handel. Cirka 80 procent av försäljningen sker till s.k. proffskunder och resterande till privatkunder. Bolaget grundades redan 1963 och är sedan 2006 noterat på First North. Vid noteringen såldes Swedols aktie ut för 20 kr idag handlas den för cirka 50 lappen.

I samband med börsintroduktionen lanserade företaget ett ambitiöst butiksprogram, där en rad nya butiker skall öppnas mellan 2006-2010. Enligt planerna skall man öppna mellan 4-5 nya butiker varje år. Swedol etablerar sig i första hand till städer med över 50000 invånare. Butikerna lokaliseras ej till traditionella köpcentrum utan förläggs i anslutning till industriområden, detta för att proffskunderna skall slippa trafiken och lätt komma fram med lastbil. De nyöppnade butikerna bör borga för en fortsatt god organisk tillväxt under flera år framöver. Centrallager finns i Örebro och Tyresö (den senare avvecklas under -07).

Affärsidé och mål

Swedols affärsidé är: Att tillhandahålla ett komplett produktsortiment till proffs- och privatkunder med hög servicenivå till ett konkurrenskraftigt pris. Affärsmodellen är enkel: Köp billigt och sälj lite dyrare. Inköpen sker både från svenska (50 procent) och internationella (50 procent) leverantörer.

Företagets har deklarerat följande målsättning:

  • Swedol butiksnät skall bestå av 35 butiker år 2010.
  • Omsättningen skall öka med i genomsnitt 20 procent per år.
  • Rörelsemarginal skall vara minst 13 procent.
  • Utdelning skall ligga på mellan 25-30 procent av vinsten efter skatt.

Konkurrenter

Swedols konkurrenter finns både på lokal och nationell nivå. På lokal nivå i form av lokala fristående järnhandlare, byggmarknader och butikskedjor för både företags- och privatkunder. På nationell nivå i form av rikstäckande kedjor som främst riktar sig mot yrkeskunder som Ahlsell, TOOLS-kedjan, BIG-Gruppen och Malmbergs. Butiker från de senare rikstäckande kedjorna växer upp som svampar ur jorden, vilket torde bero på att branschen just nu är lukrativ.

Risker i verksamheten

Som tidigare nämnts finns många konkurrenter - både på lokal som nationell nivå - i goda tider finns det säkert utrymme för alla, men när konjunkturen sviktar är risken stor att marginalerna sjunker betänkligt. En svag dollarkurs dopar resultatet de kommande kvartalen, men dollarkursen har historiskt fluktuerat stort. En förstärkt dollarkurs påverkar Swedols intjäningsförmåga negativt. Dessutom finns risken att Kina kopplar loss sin valuta gentemot dollarn. Ytterligare risker i verksamheten finns beskrivna i Swedols årsredovisning för 2006.

Historik och prognos

2002

2003

2004

2005

2006

2007p

2008p

Omsättning

176

198

261

393

528

740

925

Rörelseresultat

21

23

25

48

68

101

138

Rörelsemarginal(procent)

11,8

11,7

9,7

12,3

12,9

13,7

14,9

VPA (vinst/aktie)

0,59

0,68

1,20

1,52 2,25

3,31 Antal butiker vid årets utgång

5

6

9

12

15

20

25

p=prognos

Som synes i tabellen har företaget - fram till idag - lyckats kombinera en satsning på nya butiker med god lönsamhet. Man skulle ha kunnat förvänta sig att de nyöppnade butikerna kannibaliserat på försäljningen via postorder och E-handel. Detta har hittills inte inträffat utan omsättningen har succesivt ökat även via dessa kanaler, dock inte i samma snabba takt.

Omsättning och rörelsemarginal

Under första halvåret i år steg omsättningen med hela 43 procent. I min kalkyl för 2008 har jag hållit nere förväntningarna och räknat med en 25 procentig omsättningstillväxt. Antalet butiker (årsgenomsnitt) mellan 2007 och 2008 stiger med 28 procent (17,5 till 22,5).

Min prognos förutsätter att rörelsemarginalen kommer att stiga rejält framöver, detta skall åstadkommas genom följande faktorer. Overheadkostnaden för bl.a. huvudkontor, administration och inköpare kan slås ut på en större omsättningsvolym. Andelen egna varumärken kommer succesivt att öka de närmaste åren. En större andel av inköpen kommer att ske från Asien, detta kräver en bättre leveranskontroll men ger i gengäld högre marginaler.

Lagret i Tyresö läggs ner i år och hela lagerverksamheten centraliseras till Örebro - ett av Sveriges logisktiska centrum. Samtliga dessa åtgärder bör förbättra rörelsemarginalen succesivt, med hur mycket är dock svårt att bedömma. Det som dock kommer att förbättra rörelsemarginalen mest på kort sikt är den svaga dollarkursen.

Viss exponering mot dollarn ger potential

Eftersom 30 procent av Swedols inköp sker i valutor knutna till dollarn tjänar Swedol på en låg dollarkurs. Det är ju alltid svårt att prognostisera åt vilket håll valutakurser tar vägen i framtiden, men på kort sikt (1 år) torde dock USD vara fortsatt svag mot kronan. Bland annat pga sänkta amerikanska räntor och höjda svenska d:o. Men som sagt valutakurser har en tendens att vara nyckfulla. Inför 2007 säkrades delar av importen från Kina och Taiwan till en dollarkurs på 6.90.

En känslighetskalkyl - presenterad i årsredovisningen för 2006 - ger en indikation om hur mycket Swedol kan tjäna på detta under 2008. Enligt denna gäller att: Vid en årsomsättning på 650 Mkr ger en förändring av dollarkursen mot svenska kronan (+/- tio öre) en resultatpåverkan på cirka 1,6 miljoner kronor. Detta borde innebära att det finns en god resultatförbättringspotential för 2008 om dollarkursen ligger kvar på 6:50. I min prognos ovan har jag en årsomsättning 2007 på 925 miljoner. Ponera att dollarkursen landar på (i snitt) 6:50 under 2008, detta skulle förbättra Swedols rörelseresultat med drygt 9 miljoner eller 20 öre per aktie. Vissa ekonomer spekulerar i en ytterligare försvagning av dollarkursen, men detta får anses vara en bonus. Eftersom dollarkursen i modern tid legat betydligt högre är det dessutom vanskligt att dra för stor växlar (P/E-tal-multipler) på en vinstförbättring som uppkommit temporärt pga en gynnsam dollar. Dessutom är det inte heller säkert att Kina fortsätter ha sin valuta kopplad till USD.

Första halvåret 2007

Försäljningen under första halvåret 2007 har utvecklats över förväntan. Den totala försäljningen ökade med 43 procent till 336 Mkr (235). Om man endast tittar på butiksförsäljningen ökade försäljningen med hela 61 procent till 241,3 Mkr (149,8). Den ökade försäljningen resulterade i att rörelseresultatet ökade med hela 63 procent till 42,8 Mkr (26,3).

Av butikernas totala försäljningsökning på 91,5 Mkr kan 47,4 Mkr hänföras till de 12 äldre butikerna (etablerade innan 1 januari 2006) och 44,1 Mkr till de 6 butiker som öppnats senare. De 12 äldre butikerna har därmed ökat sin försäljning med i snitt 32,1 procent under halvåret. Detta visar att det finns en fortsatt tillväxtpotential även i redan etablerade butiker och att det antagligen dröjer flera år innan en nyetablerad butik når sitt försäljningstak. Slutsatsen blir att det finns en forsatt stark försäljningspotential, och med en högre omsättning per butik borde även rörelsemarginalen förbättras.

Värdering och summering

Sedan börsnoteringen har kursen stigit med 150 procent, trots detta finns fortsatt kraft i aktien. Swedol handlas för närvarande till P/E-tal 22-23 för innevarande år (min VPAp 2:25). Detta är naturligtvis inte billigt, men företagets historik och framtida potential med fortsatt expansion under god lönsamhet motiverar det höga P/E-talet.

Bolaget har aviserat en flytt till den nordiska listan under 2008. Detta faktum borde inte påverka aktiekursen, men belastar resultatet med runt 3 miljoner. Periodvis är omsättningen i aktien låg. Under dessa perioder har utförsäljningar pressat kursen med upp emot 10 procent, för att därefter snabbt återhämta sig. Dessa tillfällen ger köpläge för den aktive. Kostnader för lagerflytten (Tyresö -> Örebro) kommer antagligen att belasta det andra halvåret i år, detta kan tillfälligt sänka marginalen och kanske även börskursen.

För 2008 räknar jag med att vinsten stiger till 3,31 kr/aktie och därmed sjunker P/E-talet till 15. Med tanke på att Swedol visat att man kan expandera butiksnätet med god kostnadskontroll finns inget som tyder på att inte företaget skall ha en god vinsttillväxt fram till 2010. Jag anser därför att det är rimligt att Swedol handlas till P/E-tal 20 för 2008 års prognostiserade vinst, dvs 66 kr på 6-12 månaders sikt.

Källa: www.swedol.se

Samt ett stort tack för dina inspelningar Strindberg med bl.a. Swedol och Odd Molly på www.divshare.com/download/2035313-b84

Det finns även en presentation på www.financialhearings.com Bransch: Detaljistföretag Börsvärde: c.a. 1600 miljoner Lista: First North

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?