Post entry

Transcom: billigt och spännande

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Transcoms aktie har fallit ordentligt på börsen de senaste två åren. Är det nu äntligen dags att köpa?

Transcom erbjuder tjänster inom Customer Relationship Management (CRM) och Credit Management Service (CMS). Företaget har 72 kontor i 29 länder och har mer än 17000 anställda världen över.

Framtid

Transcom har sitt ursprung som Tele2:s kundtjänst. Efter separeringen har Tele2 fortsatt vara den största kunden. Men så är det inte längre. Transcom står numer på flera ben och är inte alls lika sårbart. Den största anledningen till problemen de senaste åren har varit att Tele2 gjort sig av med verksamheter vilket slagit hårt mot Transcom. Tele2 har en mindre och mindre påverkan vilket är positivt. Inkassoverksamheten växer mer och mer och 15% av intäkterna kom därifrån under andra kvartalet i år. Inkasso borde ha goda möjligheter att tjäna pengar de kommande åren och bör bli en allt viktigare del av Transcoms verksamhet. Även callcenterverksamheten är relativt konjunkturokänslig och bör ge goda intäkter.

Sammantaget borde Transcom kunna utvecklas väl på några års sikt även om det finns tveksamheter de närmaste kvartalen. Lönsamheten har varit stabil och imponerande historiskt och den lär bestå kommande år. Avkastning på eget kapital bör bli 15% i år och något högre de kommande åren. Försäljningstillväxten förväntas också bli över 10 % om året de kommande åren.

Värderingen

För två år sen kunde man köpa aktien till ungefär en hundralapp. Nu är kursen 26.10 kr. En rejäl utförsåkning med andra ord. Gång på gång har analytiker utropat köpläge men aktien har bara fortsatt utför. Transcom räknas till kategorin tillväxtföretag och har historiskt sett haft en hög värdering. Får man igång vinsttillväxten igen så lär den höga värderingen komma tillbaks. Nu är aktien å andra sidan väldigt billig. Jag räknar med en vpa på 2,9kr för 2008 och 3,8kr för 2009. Det ger ett p/e tal på 9 för 2008 och 6,9 för 2009. Historiskt sett har aktien handlats till ett p/e tal på ca 20.

Slutsats

Kan Transcom övertyga marknaden om att man fortfarande är ett tillväxtbolag så finns det en ordentlig uppsida i aktien. En dubbling på ett par års sikt är mycket möjlig. Dock har vinstestimaten nedjusterats stadigt under lång tid och det kan ta lite tid för företaget att återfå förtroendet från marknaden. Med en så låg värdering som bolaget har idag bör nedsidan dock vara ytterst begränsad. Speciellt som verksamheten är relativt konjunkturokänslig.

Jag rekommenderar köp med målkurs 36kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?