Post entry

Tretti: lågt värderad marknadsledare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tretti drar nytta av tillväxten för e-handeln på internet. Bolaget visar en stark tillväxt under lönsamhet och den låga värderingen är en gåta. Risken känns begränsad, samtidigt som potentialen är stor.

Tretti.se har en enkel affärsidé, man säljer vitvaror och hushållsapparater genom internet. På så sätt kan man hålla kostnaderna nere och erbjuda mycket konkurrenskraftiga priser. Utbudet är brett med över 3000 produkter. Bolaget har etablerat sig som marknadsledare inom sin nisch, vilket borgar för lönsamhet.

Fördelarna med affärsmodellen är att man till skillnad från fysiska återförsäljare slipper kostnader för lokalhyror, lager och butikspersonal. Bolaget gynnas också av den allmänna trenden att allt fler och fler väljer att göra sina inköp på internet. Vitvarumarknaden i sig är mogen, samtidigt som e-handeln växer snabbt. Enligt Handelns Utredningsinstitut växte e-handeln med 24,5 procent i Q4 2007, jämfört med Q4 2006.

I takt med att omsättningen växt för Tretti.se har man uppnått volymrabatter hos sina leverantörer, vilket skapat utrymme för lönsamhet. Under 2006 omsatte man 97 Mkr och under 2007 dubblades omsättningen till 195 Mkr. Bolagets rörelseresultat uppgick under 2007 till 4,7 Mkr. Nettovinsten lyftes av en uppskjuten skattefordran till 14,6 Mkr. Om vi räknar med en tillväxt på 25 procent för 2008 hamnar omsättningen på 244 Mkr. Av omsättningsökningen på 98 Mkr under 2007 hamnade 12,7 som en förbättring av rörelseresultatet (från minus 8,1 till 4,7 Mkr). Rörelsemarginalen på de 98 miljonerna var därmed 13 procent. Räknar man försiktigt med att rörelsemarginalen på omsättningsökningen under 2008 kommer att hamna på 15 procent kan man räkna fram att den prognostiserade omsättningsökningen under 2008 på 49 Mkr kommer att bidra med 7,4 Mkr till rörelseresultatet som då hamnar på 12 Mkr. Detta skulle innebära en total rörelsemarginal på 5 procent, vilket verkar rimligt.

Låg värdering och stark finansiell ställning Bolaget hade vid årsskiftet en stark finansiell ställning och redovisar löpande ett överskott av finansiella poster. Bolaget har också förlustavdrag från tidigare år och 2008 års resultat kommer inte att belastas med någon skatt. Därmed räknar jag med en nettovinst på 13 Mkr för 2008. Fördelat på 5,1 miljoner aktier ger det ett P/E-tal på 5,8 , vilket är lågt för ett lönsamt bolag som växte med 100 procent 2007 och sannolikt kommer att växa med mer än 20 procent 2008. Bolagsvärdet är 77 Mkr vid kursen 15 kronor. Tar man också hänsyn till att bolagets omsättningstillgångar överstiger de kortfristiga skulderna med 40 Mkr (bolaget har inga långfristiga skulder) ter sig värderingen av själva rörelsen ännu märkligare.

I och med att bolaget omsatte 56,7 Mkr under Q4 2007 ter sig min prognos på 244 Mkr för helåret som defensiv. Inte heller resultatprognosen känns utmanande. Risken verkar därmed begränsad. En mer rättvis värdering skulle vara dubbla den nuvarande kursen, om man tror att bolaget kan fortsätta att växa med mellan 15 och 25 procent de närmaste åren.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?