Post entry

Unibet: rapportkommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Unibet har fallit ca 30 % sedan toppen, det är en överreaktion av marknaden som inte tror att problemen är övergående. Vi tror dock att marginalen återgår till det normala i nästa rapport.

Rapportkommentar Unibets börsvärde har fallit från 7 till cirka 5 miljarder kr. Rapporten var en besvikelse men marknadens dom var en kraftig överreaktion. Spelbranschen skiljer sig på så sätt från många andra företag, på kort sikt kan man till och med gå i förlust, men på lång sikt är det alltid huset som vinner.

Kvartal 2 låg bruttomarginalen på 4 % men över tid, de tre senaste åren har den legat på 7,3 %. Det handlar alltså inte om att folk har slutat spela på sportspel, utan enbart en fluktuation i marginalen som förmodligen rättas till redan nästa kvartal. Rapporten var även något svag vad gäller antalet aktiva kunder och lite högre kostnader än vanligt. Men med Unibets starka varumärke och duktiga ledning tror vi att dessa problem är övergående och en kurs på 220 kr känns motiverad.

Marknadens tolkning tycks vara att det här inte är tillfälligt. Därför finns risken att köparna inte vågar köpa förrän nästa rapport, om den är positiv. Detta kan leda till en stillastående kursutveckling. Men nedsidan är mycket begränsad då kursen har fallit så kraftigt. I november är det mycket troligt att kursen står en bit över 200 kr. Kvalitetsbolag av typen Unibet, Hennes & Mauritz och Sandvik ska man köpa billigt när de befinner sig i en svacka för dom kommer nästan alltid tillbaks.

Varför ska du ha Unibet på sikt?

Spel och poker är ingen fluga som kommer att dö ut, spelbranschen är en tillväxtbransch och förtjänar betydligt högre P/E tal än dagens. För en spelare finns det enorma fördelar att lägga sina spel på Internet, förutom att det är bekvämt får man en högre utdelningsprocent jämfört med i butiken. Därför kommer allt mer spel ske över Internet än dagens cirka 6 procent. På ”mogna” marknader som i Sverige är siffran 20 procent. Europamarknaden, där Unibet är verksamma kännetecknas av en Internet- och bredbandspenetrering som växer i en rasande fart. En annan fördel spelbolagen har är att man driver hela sin verksamhet över Internet. För många tillväxtföretag kan det vara svårt att få tag på kompetent personal men Unibet har endast 300 personer anställda. Det är helt klart att framtiden för Unibet ser mycket ljus ut.

Man har en ny utdelningspolicy med start 2008 där 75 procent av nettovinsten ska tillbaka till aktieägarna, det ger en direktavkastning på cirka 5 procent. Unibet kommer troligtvis att göra en vinst efter skatt på över 600 Mkr. Det ger ett P/E tal på 12. Man har startat ett återköpsprogram av sina egna aktier, vilket sällan sker då bolaget ser sina aktier som övervärderade. En fördel med detta är naturligtvis att vinsten per aktie ökar. Aktiekursen har stigit väldigt mycket sedan man kom in på Stockholmsbörsen men på samma tid har resultatet förbättrats i ännu högre takt. De senaste två åren har kursen stigit med ungefär 50 procent men i bolaget har det skett ännu större resultatförbättringar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?