Post entry

Vitec: förvärvar huvudkonkurrent

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vitecs värde växer. I juni 2010 förvärvades huvudkonkurrenten inom mäklarsegmentet. Detta köp beräknas öka vinsten, omedelbart. Till detta kommer att ägandet i 3L är underskattat.

Vitec når, vad andra försmår

Vitec har funnit en nisch som de stora generella programleverantörerna inte kommer åt. Detta har gett dem utrymme att bli marknadsledande med sina egenutvecklade branschspecifika affärssystem. För närvarande finns 4000 avtalskunder, som bidrar med repetitiva intäkter till koncernen. Många av köparna är stora och marknadsledande inom sina områden. Att de väljer Vitec, bror på att det lilla aktietorgsnoterade bolaget, satsar på att göra ”grejer som skapar värde för kunden”.

Vitec har för närvarande fem affärsområden, där aktiebolaget, 3L räknas som ett segment. Vinsten i 3L mer än fördubblar rörelseresultatet för Viteckoncernen. 3L går utomordentligt bra, och deras produkter kompletterar de programvaror som Vitec tillhandahåller. Därmed finns inga större synergieffekter, vilket motiverar att räkna 3L som ett separat affärsområde.

Programvarubolaget 3L:s tillväxt har varit god sett över 10 år och verksamheten har flera ingredienser som man normalt bara finner i större bolag. Kassan oräknad är årets p/e-tal runt 10, vilket ses som förhållandevis lågt även med hänsyn till en småbolagsrabatt. Ett inte särskilt optimistiskt scenario är att 3L om några år omsätter 150 miljoner och tjänar kanske 30 miljoner kr i rörelsen. I ett normalt börsklimat kan 3L då, om inte förr, värderas till 300 miljoner kr, vilket är dubbelt upp mot dagens börsvärde.

Vitec är marknadsledande inom

fastighetsförvaltning och har slutit avtal med flera stora aktörer på den svenska fastighetsförvaltningen, bland annat Vasakronan, Wihlborgs, Botkyrkabyggen, Sollentunahem och Telgekoncernen. Totalt finns 600 kunder. Hotet mot segmentet består i att det även finns några konkurrenter med likvärdiga erbjudanden. Dessa är bl.a. Uni4 Agresso, Momentum, Repab och Fast2.

Vitec förvärvar mäklarkonkurrenten.

Affärsområdet för fastighetsmäklare , omfattar större kunder som Fastighetsbyrån, ERA,

HusmanHagberg, Mäklarringen och RE/MAX. Totalt 1200 kunder. Vitec är marknadsledande om man ser till marknadsandel, och mobil teknik.

Den svenska huvudkonkurrenten hette Capitex, och förvärvades 1 juni 2010. VD Lars Stenlund kommenterar med att:

- Vitec sätter stort värde på den starka position som Capitex uppnått på marknaden. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinsten per aktie för Vitec.

För elprognoser har Vitec en dominerade ställning på den svenska marknaden och ungefär 60 % av hela den Nordiska marknaden. 90 kunder i Sverige och ytterligare 20 i övriga Norden. Här finns expansionsmöjlighet. För beräkningssystem inom fjärrvärmeområdet har Vitec en dominerande ställning i Sverige och har även påbörjat försäljning av system i Norge. För nätinformationssystem kan marknadsandelen i Sverige uppskattas till 10 %. Konkurrenterna heter: Process Vision från Finland, Energy Opticon från Lund, ABB, Powel från Norge, Tekla från Finland och 7 technology från Danmark.

Det affärsområde som Vitec kallar

Media omfattar ca 100 kunder. Där återfinns bl.a. MittMedia- koncernen med 36 tidningsbolag, NTMkoncernen, Eskilstuna-Kuriren, HEBA Fastighets AB, Uddevallahem, Åbro Bryggerier AB, Galatea Spirits, Bergsäker samt Rusta.

Bland tidningsföretagen i Sverige är Vitec marknadsledande med en marknadsandel på ca 60 %. I övriga marknadssegment är marknadsandelen väsentligt lägre men där ser de en stor tillväxtpotential. Största konkurrenter inom produktområdet - ekonomisystem för tidningsföretag - återfinns bland annat Visma, Jeeves och SAP. Inom övriga områden finns de traditionella leverantörerna av affärssystem som SAP, Oracle, Navision med flera.

Vitecs värde varar

Greklandskris och finansoro har knappt satt några spår i Vitecs aktiekurs. Det är snarare så att de går bättre i kristider, eftersom att de säljer programvara som hjälper kunden att effektivisera sin verksamhet.

Kostnadsmedvetenheten hos styrelsen har varit vägledande och det märks både på den långsiktiga utdelningskurvan och vinstkurvan.

Första kvartalet 2010 nådde Vitec en vinst på 1,17 kr. Det innebär att om resultatet upprepas i ytterligare tre kvartal, så blir årsvinsten ca 4,68 kr. Vitec skulle därmed värderas till ca 10 gånger vinsten för innevarande år. Det finns goda möjligheter till att det blir bättre än så.

Det senaste förvärvet i juni 2010 av Capitex, bör ge ett tillskott på ca 1,80 kr per helår. Eftersom att ett halvår återstår av 2010, så hamnar en vinst på strax under en krona i Vitecs kassa förutsatt att integrationen mellan bolagen går smidigt.

Försäljningen i Vitec växer med i snitt 21 procent. Utvecklingen har varit kontrollerad, och stabil. Organisk tillväxt sker i kombination med väl valda företagsförvärv. Varje förvärv har ökat vinsten per aktie för Vitec. Genom åren har tio sådana genomförts. Däribland märks det numera hälftenägda 3L, även det börsnoterat, och köpet av mäklarkonkurrenten Capitex.

Till detta kommer att Vitec påbörjat en expansion utomlands, som kan få goda följder på sikt. Här finns dock ett riskmoment. Styrelsens VD Lars Stenlund brukar påminna om att de i början på 2000 talet försökte, men misslyckades med utlandsetableringen. De går därför försiktigt till väga, när de bygger upp säljkanaler för sin programvara.

Vinsten i Vitec har följt försäljningskurvan uppåt, och i genomsnitt ökat med 26 procent per år.

Vinstmarginalen ligger på goda 10,3 procent över den senaste femårsperioden. Avkastning på eget kapital pendlar mellan 20 till 25 procent. Kurstillväxten jämfört med vinsttillväxt och omsättningstillväxt är gynnsam, den har inte följt med upp i samma takt, och därmed finns utrymme för ytterligare uppvärdering av aktien, när den inom 12 månader, skall noteras på Nasdaq OMX.

Vitec fyller 25 år i år

Ledningen och tillika huvudägarna, har varit med sedan start. Det är följaktligen en erfaren och van styrelse som leder företaget framåt. Hittills har Vitec hållit vad de föresatt sig. De har nu satt upp som mål att nå en omsättningstillväxt på 25 procent per år över en flerårsperiod varav en organisk tillväxt om 5 till 10 procent per år.

I prognosen finns ett mål om att dubbla bolagets storlek till 2012, så att det når omsättningen 300 Mkr. Jämför detta mål med att 3L ensamt, och på egen hand kan komma att nå den omsättningen.

Med en vinstmarginal på tio procent så kommer vinsten i Vitec att hamna på 8,10 kr. Vitec har dock aviserat att de ökar marginalmålet från tolv procent till femton procent, och då ser det ännu bättre ut.

De repetitiva avtalsintäkterna utgör 60 procent av vinsten, och eftersom att dessa inkomster till stor del är förutsägbara, så skapar de en stabilitet i vinstkurvan, med hög förutsägbarhet och tämligen låg risk. Nyförsäljning av programvara ökar intjäningen på sikt.

Utifrån Vitec egna långsiktiga prognoser, så går aktien redan nu att räkna hem, upp till 71 kronor. Omvärderingen kommer när bolaget blir mera välkänt i samband med listbytet, och ökad likviditet i aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?